Sosyal Medya

Güncel

İhraçları yolda

17/25 Aralık darbe girişimine imza atan ve HSYK kararıyla görevden uzaklaştırılan savcıların akıbeti 2. Daire'nin kararıyla belli olacak. Müfettişlerin birçok usûlsüzlükten ötürü 'meslekten ihraç' istediği Öz, Akkaş, Yüzgeç ve Kara'ya, kovuşturma halinde hapis yolu bile görünebilir. 4 savcıyla ilgili ceza davasının ardından son kararı Yargıtay verecek



Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, ‘yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar verebileceÄŸi’ gerekçesiyle görevden uzaklaÅŸtırılan 17 ve 25 Aralık darbe giriÅŸimlerinin baÅŸ aktörleri Zekeriya Öz, Muammer AkkaÅŸ, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında, ‘disiplin’ yönünden de deÄŸerlendirme yapacak. SoruÅŸturma dosyası henüz 3. Daire’den kendilerine ulaÅŸmadığı için dosyayı esastan ele alamayan HSYK 2. Daire, dosyanın ulaÅŸmasının ardından ‘disiplin’ cezasına hükmedip sözkonusu savcıların meslekten ihracına karar verebilir. 2. Daire’nin savcılarla ilgili ‘kovuÅŸturma’ karar yetkisi de bulunuyor. 4 isimle ilgili kovuÅŸturma yapılmasına gerekli görüldüÄŸü takdirde dosya, Adalet Bakanlığı’nca en yakın ağır ceza mahkemesi savcılığına gönderilecek. Bu durumda cumhuriyet savcısı, iddianamesini 5 gün içinde düzenleyerek dosyayı mahkemeye iletecek. Öz, AkkaÅŸ, Kara ve Yüzgeç’in yargılamasını ise ilk derece mahkeme sıfatıyla Yargıtay’ın ilgili dairesi yapacak. 
KARAR 2’YE KARÅžI 5 OYLA ALINDI 
17/25 Aralık darbe giriÅŸiminin aktörleri hakkında soruÅŸturma izni veren HSYK 3. Dairesi, dosyanın 26 Kasım’da HSYK 2. Dairesi’ne gönderilmesine karar verdi. Ancak daire kararına muhalefet eden Ahmet BerberoÄŸlu, Åžaban Işık ve Kerim Tosun çeÅŸitli gerekçelerle bu karara imza atmadı. Bu nedenle dosya 2. Daire’ye gidemedi. Sadece savcılarla ilgili tedbir istemli yazı ile müfettiÅŸ raporu 2. Daire’ye gönderildi. SoruÅŸturma dosyasını ‘esas’tan ele alamayan 2. Daire, bu nedenle müfettiÅŸlerin ‘savcılar ihraç edilsin’ talebini görüÅŸemedi. Bu yüzden ‘ÅŸimdilik’ 4 savcıyı görevden uzaklaÅŸtırmakla yetinen 2. Daire bu kararı 5’e karşı 2 oyla aldı. 
SON SÖZ YARGITAY’IN
Önümüzdeki günlerde savcılarla ilgili meslekten atılma da dahil çeÅŸitli cezalar verilebilir. EÄŸer ‘ihraç’ kararı çıkarsa, bu isimlerin maaşı, dosya kesinleÅŸene kadar yarı yarıya azalacak. HSYK 2. Daire’nin savcılar hakkında kovuÅŸturma açabileceÄŸi de belirtiliyor. Görev suçlarından ötürü 4 isimle ilgili kovuÅŸturma halinde son kararı Yargıtay söyleyecek.

Fatih’te iÅŸ takibi yapıyordu

HSYK müfettiÅŸlerince hazırlanan raporlarda, Zekeriya Öz’ün Ä°stanbul BaÅŸsavcıvekili olduÄŸu dönemde Fatih Belediye BaÅŸkanı Mustafa Demir ile farklı zamanlarda görüÅŸtüÄŸüne yer verildi. Rapora göre Öz, Demir’den hâlâ Ä°stanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘imar kirliliÄŸine neden olmak’ suçundan yargılamaları süren ÅŸüpheliler E.E. ve S.K.’ye ait Fatih Belediye sınırları içerisinde olan bir otelin cephe tadilatı ile ilgili ÅŸahıslara yardımcı olmasını istedi. Daha sonra otelin cephe tadilatı dışında kaçak kat çıktığına dair yan taraftaki baÅŸka bir otelden ÅŸikayet gelmesi üzerine birçok kez BaÅŸkan Mustafa Demir ile görüÅŸmek için belediyeye gitti. 
KAÇAK KAT YIKILMASIN!
Öz, konuyla ilgili Demir’le 3 kez, baÅŸka tarihlerde de Ä°mar Müdürü Refik Lal ve BaÅŸkan Yardımcısı Talip Temizer ile görüÅŸüp kaçak katın yıkılmamasını istedi. Ancak baÅŸkan ve diÄŸer görevliler Öz’ün bu isteÄŸinin yapılamayacağını ifade etti. Talebinde ısrarcı olan Öz, daha sonra da belediyeye geldi ancak BaÅŸkan Demir, Öz’ün görüÅŸme talebini kabul etmedi.  
SAVCIDAN ARACILIK HÄ°ZMETÄ°! 
Zekeriya Öz’ün mülkiyeti Fatih Belediyesi’ne ait olan bir iÅŸyerinin tanıdığı bir ÅŸahsa devri için aracılık ettiÄŸi de raporda yer aldı. Öz, devir gerçekleÅŸtikten sonra da kapalı alanı 51 metrekare olan kafenin büyütülmesini de talep etti. Bunun yanında Öz’ün Dubai tatili de müfettiÅŸ raporunda yer aldı. Ailesiyle birlikte 17-21 Ekim 2013 tarihlerinde Dubai’ye giden Öz’ün bu tatilin faturası ise 20 bin 259 dolar tuttu. Usûlsüz iÅŸler peÅŸinde koÅŸan Öz, gezi masraflarını ise hakkında soruÅŸturma yürütülen Ali AÄŸaoÄŸlu’nun sahibi olduÄŸu bir inÅŸaat ÅŸirketine ödetti. 

Bildiri çetesi

HSYK’nın görevden uzaklaÅŸtırdığı savcılardan Zekeriya Öz ile Mehmet Yüzgeç, 25 Aralık darbe giriÅŸimi sonuçsuz kalan Muammer AkkaÅŸ’ın adliye önünde yaptığı gibi bildiri dağıtmayı tercih etti. Bolu Adliyesi’nin düz savcısı Zekeriya Öz, dün çalışma odasındaki eÅŸyalarını toplayıp arkadaÅŸlarıyla vedalaÅŸtı. Önceden hazırladığı basın açıklamasını muhabirlere dağıtan Öz, daha sonra adliyeden ayrıldı. Öz’ün Bolu’yu da terk ettiÄŸi ileri sürüldü. Görevinden uzaklaÅŸtırılan diÄŸer savcı Mehmet Yüzgeç ise KahramanmaraÅŸ Adliyesi’nde makamına davet ettiÄŸi gazetecilere basın bülteni dağıttı. Bildirisini verdikten sonra kısa bir açıklama yapan Yüzgeç, kendisine HSYK kararına iliÅŸkin herhangi bir tebligatın ulaÅŸmadığını ileri sürdü. Yüzgeç, “Haklarımı yurtiçi ve yurtdışında arayacağım” ifadesini kullandı.

15 günde Yüzgeç 

Ä°stanbul BaÅŸsavcılığı Örgütlü Suçlar Bürosu’nda görevli Savcı Bekir Gencer tarafından yürütülmekte iken, örgüt bulunmadığı için 02 Aralık 2013 tarihinde Memur Suçları Bürosu’na gönderilen soruÅŸturma, Savcı Mehmet Yüzgeç tarafından 15 günde tekrar ‘örgütlü’ yapıldı. SoruÅŸturma hiçbir ÅŸekilde operasyon ya da gözaltı yapılacak düzeyde deÄŸilken Yüzgeç, polisin inisiyatifiyle 15 günde ‘toparladığı’ soruÅŸturmada, operasyonun düÄŸmesine diÄŸer dosyalarla birlikte aynı gün bastı. 

Ä°llegal kayıtlar ‘Kara’ dosyada

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 135. maddesinin 2. fıkrasında, “Åžüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kiÅŸilerle arasındaki iletiÅŸimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleÅŸtikten sonra bu durumun anlaşılması hâlinde, alınan kayıtlar derhal yok edilir” hükmü bulunuyor. Ancak Celal Kara buna aykırı davranarak, soruÅŸturma dosyasında ÅŸüpheli olarak gösterdiÄŸi Rıza Sarraf’ın eÅŸi Ebru GündeÅŸ ile yaptığı görüÅŸmeleri dinletti; aynı ÅŸekilde ÅŸüpheli olarak gösterilen Barış Güler’in o tarihte Ä°çiÅŸleri Bakanı olan babası Muammer Güler ile görüÅŸmelerini de kayda aldırdı. Bu görüÅŸmeleri soruÅŸturmada dikkate alan Kara, yok etmesi gereken kayıtları ise dosyada sakladı. 17 Aralık darbe giriÅŸiminin öncülerinden olan Celal Kara, sözkonusu kumpas soruÅŸturmayı uzun süreden beri yürütmesine raÄŸmen dosyada ‘ÅŸüpheli’ olarak gösterdiklerinin ismini UYAP’a kaydetmedi. Kara ayrıca, talimatlara aykırı biçimde, Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Turan Çolakkadı’yı tahkikatın hiçbir aÅŸamasında bilgilendirmedi. Kara ayrıca, adil bir yargılamanın yapılabilmesi için ÅŸüphelilerin lehine ve aleyhine olan bütün delilleri toplamadan, ÅŸüphelilerin iÅŸtirakinin bulunduÄŸu ÅŸirketlerin tüm mal varlığına el konulması için mahkemeden talepte bulundu.

Torbayı açmadan gözaltına

25 Aralık darbe giriÅŸiminin baÅŸ aktörü Muammer AkkaÅŸ’ın örgüt ÅŸeması oluÅŸturmak için polislere baskı yaptığı ortaya çıkmıştı. Bu ÅŸemada, o dönem BaÅŸbakan olan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, ‘örgüt lideri’ olarak gösterilmiÅŸti. Sözkonusu soruÅŸturma kapsamında polislerin hazırladığı fezleke Muammer AkkaÅŸ’a gönderildi. ErdoÄŸan’ın adının sık sık yer aldığı fezlekede, ErdoÄŸan’dan ‘Dönemin BaÅŸbakanı’ diye bahsedildi. MüfettiÅŸlerin hazırladığı raporda AkkaÅŸ’ın yaptığı usûlsüzlükler anlatıldı. 22 klasörde hiçbir delilin bulunmadığı, delillerin toplanmadığı, soruÅŸturmayı yürüten AkkaÅŸ’ın aÄŸzı mühürlü torbaları açmadan gözaltı kararı aldığı vurgulandı. ‘Yolsuzluk soruÅŸturması’ adı altında yürütülen darbe giriÅŸiminde AkkaÅŸ’ın telefon dinlemeleri haricinde herhangi bir delil toplanmasına giriÅŸmediÄŸi belirtilen raporda ayrıca yolsuzluk olduÄŸu iddia edilen iÅŸlemlere ve ihalelere iliÅŸkin hiçbir belge bulunmadığı ifade edildi. AkkaÅŸ, dinlettiÄŸi isimleri de UYAP’a kaydettirmedi. AkkaÅŸ gözaltı kararı aldığı 25 Aralık 2013 tarihine kadar ‘ÅŸüpheli’ hanesine ‘bilinmiyor’ ibaresi yazdı. AkkaÅŸ ayrıca, herkesten gizlediÄŸi soruÅŸturmadaki birtakım bilgi ve belgeleri bazı gazetecilerle paylaÅŸtı. SoruÅŸturmadan el çektirilince de adliye önüne çıkarak basına bildiri dağıtıp ÅŸov yaptı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.