Sosyal Medya

Güncel

Ombudsman Soma raporunu açıkladı

Kamu Denetçiliği Ombudsmanı Mehmet Elkatmış, “İlkel bir madencilik var. Dayıbaşılık sistemi var. İşletmeler, kendi sorumluluğu altındaki kömür madenlerini başka işletmelere veriyor” dedi.



Kamu DenetçiliÄŸi Kurumu, ‘Soma Özel Raporu’nu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde açıklandı.

Raporu açıklayan Elkatmış, raporun üniversitelerle iÅŸbirliÄŸi içinde hazırlandığına dikkat çekerek, raporun beÅŸ bölümden oluÅŸtuÄŸunu belirtti. Elkatmış, birinci bölümün mevzuat kısmından oluÅŸtuÄŸunu söyleyerek, ulusal ve uluslararası mevzuatın deÄŸerlendirildiÄŸini belirtti. Elkatmış, “Mevzuatta eksiklik yoktur. Türkiye’deki sıkıntılar mevzuatın olmadığından deÄŸil, her türlü mevzuat her türlü konuda var. Ama uygulamada sorunlarımızı var. ILO, BirleÅŸmiÅŸ milletler SözleÅŸmeleri, Avrupa BirliÄŸi SözleÅŸmeleri ve tavsiye kararları. Türkiye, bu anlaÅŸmalar ve kararlar yönünden ve uluslar arası sözleÅŸmeler kabul etmiÅŸti. Yani uluslar arası mevzuat yönünden eksiÄŸimiz yok” ifadelerini kullandı.

Elkatmış, Soma maden kazasıyla ilgili olarak, yargıda dava açıldığını ifade ederek ÅŸunları dedi:

“Üretimde limit olmaması, alım garantisi olması, yaÅŸam odalarının olmaması, kapatumba (galeriye giriÅŸ ve çıkış ayrı olması) sistemi olması gerekiyor. Bunların hiç biri yapılmamış. Ä°lkel bir madencilik var. Dayıbaşılık sistemi var. Ä°ÅŸletmeler, kendi sorumluluÄŸu altındaki kömür madenlerini baÅŸka iÅŸletmelere veriyor. Böyle bir sistem dünyada yok. Kazalar kaçınılmaz hale geliyor.” 

Elkatmış, şunları kaydetti:

“Olaylardan iÅŸletmeci sorumlu. Birçok kurum ve kuruluÅŸun esas olarak sorumlulukları var. Denetim yapmayan, enerjiye bakan ilgili kurumları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili kurumları, sendikaların ve iÅŸletmecinin kusurları var. Öz denetim dediÄŸimiz denetim var. Ustabaşı, kontrolörlerin sorumluluÄŸu var. Toplu sözleÅŸmelerde sendikalar hiçbir zaman iÅŸ güvenliÄŸi ile ilgili konuları gündeme getirmiyorlar. Ücret yönünden, sosyal haklar yönünden konuyu deÄŸerlendiriyorlar. Ä°ÅŸ güvenliÄŸinin birincil konu olması gerekiyor.” 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.