Sosyal Medya

Dünya

Mısırlı bakandan Türkiye ile ilişkilere dair açıklama

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, Türkiye'den ilişkilerin düzelmesi için net mesaj beklediklerini, içişlerine karışmaması halinde Türkiye'yle olumlu etkileşime her zaman hazır olduklarını söyledi



Mısır DışiÅŸleri Bakanı Samih Åžükri, Mısır'ın Türkiye'den iki ülke arasındaki güçlü iliÅŸkileri eski haline döndürecek, net bir mesaj beklediÄŸini belirtti.

Kahire'de DışiÅŸleri Bakanlığında açıklamalarda bulunan Åžükri, "Mısır halkının, Türk halkına karşı olumlu duygular beslediÄŸini, Türk halkının da Mısır halkına karşı aynı duyguları hissettiÄŸini" söyledi.

Mısır'ın, Türkiye'den iki ülke arasındaki güçlü iliÅŸkileri eski haline döndürecek, net bir mesaj beklediÄŸini ifade eden Åžükri ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Türkiye'nin ÅŸu anki siyaseti ideolojik düÅŸünce üzerine kurulu. Bölgenin (geleceÄŸi) pahasına kendi çıkarlarını gerçekleÅŸtirmeyi hedefliyor. Åžüphesiz bu siyaset olumlu olmadığı gibi Mısır-Türkiye yakınlaÅŸmasına da katkı saÄŸlamıyor. Mısır'ın içiÅŸlerine müdahaleden uzak durursa (Türkiye'yle) olumlu etkileÅŸime her zaman hazırız." 

Mısır'ın Türkiye'ye karşı hiçbir zaman olumsuz bir tutum içinde olmadığını iddia eden Åžükri, "Ancak Türk yetkililerinden çeliÅŸkili mesajlar var. O derece ki hangisinin Türkiye'nin konumunu yansıttığını bilmiyoruz. Bu artık kısır bir döngü oldu. Uluslararası arenada da kınanan bu hakaretlere karşılık vermekle çaba kaybedemeyiz" dedi.

Katar-Mısır iliÅŸkilerine de deÄŸinen Åžükri, ülkesinin Katar'a bir Arap ülkesi olarak muamele ettiÄŸini, Katar-Mısır iliÅŸkilerinin, Mısır-Türkiye iliÅŸkilerinden farklı olduÄŸunu belirtti.

Åžükri, "Katar ve Mısır'ın talepleriyle uyumlu olarak, tüm Arap ülkelerinin Mısır ve Katar arasında iletiÅŸim köprüleri kurularak, son dönemde yaÅŸanan gerginliÄŸin sonlandırılmasını istediÄŸini" ifade etti. Åžükri, "Katar'ın Mısır'a desteÄŸinin Arap dünyasının hedeflerini gerçekleÅŸtirmek için yapılan ortak çalışmalarla uyumlu olmasını yönündeki temennilerini" dile getirdi.

Doha ve Kahire yönetimlerinin, Temmuz 2013'te Mısır'da yaÅŸanan askeri darbenin ardından gerilen iliÅŸkileri, Suudi Arabistan'ın giriÅŸimiyle son dönemde yapılan ziyaret ve açıklamalarla normale dönmeye baÅŸladı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.