Sosyal Medya

Coğrafyamız

Pakistan'da 500 hükümlüye idam hazırlığı

Taliban’ın Peşaver’deki okul saldırısının ardından 'terör suçlarında' idam cezasını yeniden yürürlüğe koyan Pakistan, 500 hükümlüyü idam etmeye hazırlanıyor.



AFP'ye konuÅŸan bir Pakistan hükümeti yetkilisi, “Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, tüm temyiz haklarını kaybetmiÅŸ ve af talepleri geri çevrilmiÅŸ 500 hükümlünün önümüzdeki haftalarda idamı için iÅŸlemleri baÅŸlattı” dedi.

Hazırlıkları doÄŸrulayan bir baÅŸka yetkili, BaÅŸbakan Navaz Åžerif’in baÅŸsavcılığa 'terör suçundan' hüküm giymiÅŸ Taliban üyelerinin davalarına öncelik verilmesi ve bekleyen davaların hızla sonlandırılması talimatı verdiÄŸini aktardı.

133’ü çocuk 149 kiÅŸinin öldüÄŸü 16 Aralık’taki Taliban saldırısının ardından BaÅŸbakan Åžerif, idam cezasını engelleyen kararın kaldırıldığını açıkladı ve Cuma gününden bu yana altı Taliban üyesi idam edildi. Ä°dam edilenlerden beÅŸi 2003’te Pervez MüÅŸerref’e suikast düzenlemek suçundan yargılanmıştı.

Moratoryum yenilenmeyecek

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler idam cezalarının yeniden baÅŸlamasına tepki gösterdi. Örgüt “PeÅŸaver saldırısına cevap niteliÄŸinde siyasi bir tepki” dediÄŸi kararın gözden geçirilmesini istiyor.

Pakistan yasalarında halen yerini koruyan idam cezası 2008 yılından beri prensip olarak uygulanmıyordu. Benazir Butto'nun eÅŸi Asif Ali Zardari, devlet baÅŸkanı seçilince cezalara her üç ayda bir yenilenen ‘moratoryum’ getirmiÅŸti.

Ancak 4 Kasım 2012'de silah arkadaşını öldürmekle suçlanan Muhammed Hüseyin adlı bir askerin davasında bu karar kaldırılmış ve asker cezaevinde asılarak idam edilmiÅŸti. 

Kaynak: AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.