Sosyal Medya

Ekonomi

Kürt petrolü parasının akıbeti belirsiz

Kürt petrolünün satışından elde edilen paraların yatması gereken Halk Bankası'ta şu ana kadar ödemenin sadece bir kısmı yapılmış durumda. Türkiye, paranın başka yerlere yattığından şüpheleniyor



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan’dan tankerlere yüklenen ve dünyaya ulaÅŸtırılan Kürt petrolünde 39’uncu tankerin yüklendiÄŸini belirterek “Ancak giden petrolün tamamının karşılığı yatmış deÄŸil. Nereye yattığını merak ediyoruz" dedi.

Karşı taraftan alıp yatırmamız lazım diyorlar. Biz sözleÅŸmemiz gereki Halkbankası’ndan paranın yatması ve aktarılmasının doÄŸru olacağını söyledik” diye konuÅŸtu. Yıldız bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında soruları cevapladı. 
 
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi BaÅŸbakan’ı Neçirvan Barzani’nin Türkiye ziyaretinin hatırlatılması üzerine Yıldız, “Petrol akışıyla alakalı bir problem yaÅŸanmadığını, onların BaÄŸdat ile bir anlaÅŸma yaptıklarını ve o çerçevede devam ettiklerini söylediler. Sade bir görüÅŸme oldu. Önceden biz sistemi oturtmak için uÄŸraşıyorduk. Åžu anda sistem yeni bir geliÅŸme olmazsa oturmuÅŸ durumda” dedi.
 
Ä°KÄ° GÜNDE BÄ°R TANKER
 
Petrol parasının Halkbank ’a yatırılmasıyla ilgili Yıldız ÅŸöyle devam etti: “Paranın hepsinin yatırılmadığını görüyoruz. Bir kısım miktarları sonra yatıracaklarını söylediler. Bazı anlaÅŸmalarına göre biraz daha vadesinin uzun olduÄŸunu söylediler. Ama biz sözleÅŸmemiz gereÄŸi Halkbankası’ndan paranın yatması ve aktarılmasının doÄŸru olacağını söyledik. 
 
Onlar da doÄŸru diyorlar. BaÅŸka bir yere yatırdıklarına dair herhangi bir ÅŸey söylemediler bize. Sordum, ‘Öyle bir ÅŸey yok’ dediler. Karşı taraftan alıp yatırmamız lazım diyorlar. Karşı taraftan sanırım biraz vadeli alıyorlar ama biz net ÅŸeylerini istiyoruz. Yani ne kadar. BaÅŸka bir yere yatıp yatmadığını da tabii ki merak ediyoruz. Ederiz de.  Hukuken bir baÄŸlayıcılığı yok ama bu ÅŸekilde olmasının doÄŸru olacağına inanıyoruz. 39. tanker yüklendi. Bu aralar 2 güne bir tanker yükleniyor. Ama paranın hepsi gelmemiÅŸ. Ayrıca bir sorun olmaz. Sonuçta petrolün kendisi Irak’ın.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.