Sosyal Medya

Dünya

Dalay Lama Budizm'in son ruhani lideri olabilir

Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama, Budizm geleneğinin 500 yıllık kurumu olan bu unvanı elinde tutan son kişi olabileceğini söyledi.



 79 yaşındaki ruhani lider yüzyıllar öncesine dayanan "Dalay Lama kurumu"nun en çok raÄŸbet gören zamanında sonlandırılmasının daha iyi olacağını kaydetti.

Budizmin bir geleneÄŸi olan Dalay Lama unvanını elinde tutacak son kiÅŸinin kendisi olabileceÄŸini dile getiren Dalay Lama, bu unvanın bir gün sona ereceÄŸini kaydetti. Budist önder, ''Bundan sonra Dalay Lamaların olacağının hiç bir garantisi yok. Bu çok kötü'' dedi.

Dalay Lama, kendisinden sonra bir Dalay Lama daha gelip gelmeyeceÄŸi konusunda ise buna ölümünden sonra Tibet halkının karar vereceÄŸini ifade etti. Çin, Dalay Lama'nın ardından yeni bir Dalay Lama seçeceÄŸini açıklamıştı.

Tibet Budizminin en önemli figürlerinden Pançen Lama'nın geleceÄŸin Dalay Lama'sı olarak seçilebileceÄŸi ihtimali üzerinde duruluyor. Pançen Lama'ya ismi 1995'te Dalay Lama tarafından verilmiÅŸti.

Uluslararası topluma çaÄŸrı 

Hong Kong'da yaklaşık üç aydır devam eden gösteriler hakkında ise Dalay Lama, uluslararası toplumun demokratik kültürün geliÅŸtirilmesi için Çin'i daha fazla teÅŸvik etmesi gerektiÄŸini belirtti.

Çin'in dünya ekonomisinde güçlü bir konuma gelmeyi çok istediÄŸini kaydeden Dalay Lama, Çin'in bu arzusunun olumlu karşılanabileceÄŸini ancak özgür dünyanın Çin'in çıkarları için bu ülkeye demokrasi getirilmesi gibi ahlaki bir sorumluluÄŸa sahip olduÄŸunu ifade etti.

Bir süre önce bir Alman gazetesine açıklama yapan Dalay Lama, Budizm geleneÄŸinin 500 yıllık kurumu olan görevinden ayrılacağını açıklamış, bu ÅŸekilde Budist geleneÄŸindeki ruhani liderlik makamının da sona ereceÄŸini söylemiÅŸti.

Çin ordusu, Mart 1959’da Tibet’te baÅŸ gösteren isyan hareketini bastırdığında Tibet’in 14’üncü Dalay Lama'sı olan Tenzin Gyatso Hindistan’a kaçmıştı. Siyasi duruÅŸuyla etkisi kendi toplumu dışına çıkan Dalay Lama, Tibet’in özerlik kazanma mücadelesinde ÅŸiddete karşı gösterdiÄŸi kararlı tutumdan dolayı 1989’da Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.