Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Haramzade ve Başçalan ABD'den Yönetildi

Paralel örgütün propaganda aracı olan ‘Haramzade’, ‘Başçalan’ gibi hesaplara, bilgilerin ABD’den dinamik IP ile yüklendiği belirtildi...



17 ve 25 Aralık darbe soruÅŸturmalarından sonra görevlendirilen Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Emniyet Genel MüdürlüÄŸü TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığı MüfettiÅŸleri, bir yıl sonra “Haramzadeler, BaÅŸçalan” twitter hesapları ile youtube, vimeo gibi sosyal medya kanallarına tape ve belgelerin kimler tarafından ve nasıl sızdırıldığına yönelik araÅŸtırmasını tamamladı.

200 SAYFALIK RAPOR

Polis BaÅŸmüfettiÅŸi 1. Sınıf Emniyet Müdürleri Kenan AydoÄŸdu ile Nevzat Ä°lhan Kayhan’ın Ä°stanbul Emniyet MüdürlüÄŸü Mali Suçlarla Mücadele Åžubesi ve Siber Suçlarla Mücadele Åžubesinde dört ay boyunca çalışarak hazırladığı 200 sayfalık raporda paralel yapının hukuksuzca elde ettiÄŸi tapeleri nasıl ve kime sızdırdığı detaylı bir ÅŸekilde anlatıldı.

ÖNCE SOSYAL MEDYAYA

Yaklaşık bir yıl süren araÅŸtırmalarda 72 kiÅŸinin ifadesine baÅŸvuruldu. Haklarında adli ve disiplin soruÅŸturması bulunan 52 eski emniyetçi ile beÅŸ tanığın da ifadelerine yer verilen rapor, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Emniyet Genel MüdürlüÄŸü ile Ä°stanbul BaÅŸsavcılığına gönderildi.Darbe için kullanılan tape, fiziki takip ile teknik izleme sonucu elde edilen veriler daha soruÅŸturma savcısına teslim edilmeden twitterda ki “haramzadeler” ile “baÅŸçalan” gibi sosyal medya hesapları ile paylaşıldı ve görsel yazılı basına servis edildi.

DÄ°NAMÄ°K IP

MüfettiÅŸler raporda, KOM NET domainine dahil bilgisayarlarda sabit IP uygulamasının bulunmadığını ve dinamik IP kullanıldığını da rapor etti. 

SAN FRANCÄ°SCO'DAN YAYIN

MüfettiÅŸlerin Ä°stanbul Emniyet MüdürlüÄŸü Mali Suçlar Åžubesi ile Siber Suçlarla Mücadele ÅŸubesinde 4 ay inceleme yaptıktan sonra hazırladığı raporun sonuç ve tahlil bölümünde ise “Siber Suçlarla mücadele ÅŸube müdürlüÄŸünden alınan raporda sözü edilen sosyal medya sitelerinin yurt dışındaki (ABD- San Francisco) servis saÄŸlayıcılarından yararlanarak yayın yaptıkları ve yüklemelerin tamamlanmasını takiben derhal kapatılmış oldukları belirtilmiÅŸtir” ifadelerine yer verildi.

EYLEM BÄ°RLİĞİ Ä°ÇÄ°NDE HAREKET ETTÄ°LER

Polislerin ortak eylem birlikteliÄŸi içinde hareket ettiÄŸi vurgulanan raporda ÅŸu ifadelere yer verildi; “CMK 135-140 maddelerine istinaden elde edilen ses, tapeler ile fiziki takip teknik izlemelere ait kayıtlar, mevzuatta sayılan amir hükümlere raÄŸmen, internet üzerinde sosyal medyaya ve yazılı görsel basında yayınlanmış olması, bu bilgi ve belgeleri elde etme yetkisine sahip olan adli kolluk görevlilerinin, eylem birlikteliÄŸi içerisinde ve ortak kastla hareket ettiklerini  göstermektedir.” MüfettiÅŸler raporda dönemin Mali Suçlar Åžube Müdürü Yakup Saygılı ile ilgili önemli tespitlerde bulundu.

Saygılı için “Mali Suçlarla Mücadele Åžube Müdürü Yakup Saygılı sıralı ve sorumlu amirler ile görevlendirilen personelin ses, tapeler, fiziki takip-teknik izleme ve ev aramalarına ait görüntüleri basına ve internete sızdırılmalarına müÅŸtereken sebebiyet verdikleri kanaatine varılmıştır” denildi.

(Star)
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.