Sosyal Medya

Dünya

Obama, tartışmalı bütçeyi onayladı

ABD Başkanı Obama, federal hükümetin "kapanma tehlikesini" ortadan kaldıran 1,1 trilyon dolarlık bütçe tasarısını onayladı



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Senato'dan geçen hafta sonu geçen 1,1 trilyon dolarlık tartışmalı bütçe tasarısını imzaladı. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama ülkedeki federal kurumların birçoÄŸunu 30 Eylül 2015'e kadar finanse edecek 1,1 trilyon dolarlık bütçe tasarısını onayladı. Bütçe'nin Obama'nın imzasıyla yürürlüÄŸe girmesi hükümetin "kapanma tehlikesi"ni de ortadan kaldırdı. 

Buna karşın, söz konusu bütçe tasarısı Kongre'de ÅŸiddetli tartışmalara neden olmuÅŸtu. Aralarında Nancy Pelosi ve Elizabeth Warren gibi etkili isimlerin de yer aldığı bazı Demokratlar, bütçe tasarısına, büyük bankalara yönelik sınırlandırmaları hafifletmesi ve siyasi partilere yapılan bireysel bağış sınırını 32 bin 400 dolardan 324 bin 400 dolara çıkarması gerekçesiyle karşı çıkmıştı. 

Bazı Cumhuriyetçiler ise tasarıyı, Obama'nın göçmenlik reformuna karşı herhangi bir engelleme getirmediÄŸi için desteklememiÅŸti. 

Tüm tepkilere raÄŸmen önce ABD Temsilciler Meclisi'nde, sonra da Senato'da kabul edilen bütçe tasarısı, BaÅŸkan Obama'nın onayıyla yasalaÅŸmış oldu. 

Her iki partinin de uzlaÅŸma için bazı fedakarlıklar yaptığı bütçede, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na ayrılan kaynaklardaki artış Demokratlar, Milli Gelirler Ä°daresi’nin (IRS) bütçesindeki 350 milyon dolarlık büyük kesinti ise Cumhuriyetler için önemli kazanımlar olarak nitelendirildi.

Buna karşın, bütçede ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı'na ayrılan kaynakların kurumun giderlerini ÅŸubat ayına kadar karşılayabileceÄŸi bildirildi. Cumhuriyetçilerin bu durumu, Obama'nın ülkedeki 5 milyona yakın kaçak göçmenin yasal statü kazanmasını saÄŸlayacak göçmenlik reformunda geri adım atması için bir koz olarak kullanabileceÄŸi öngörülüyor.

Bütçe, ayrıca IŞİD'le mücadele için 5 milyar dolar, Ebola'yla mücadele için de 5,4 milyar dolarlık finansman içeriyor. 

Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.