Sosyal Medya

Dünya

Yabancı ve İslam karşıtlarına büyük tepki

Almanya'da PEGIDA adlı hareketin düzenlediği yabancı ve İslam karşıtı gösteri, aynı ülkede binlerce kişinin katıldığı karşıt eylemle protesto edildi.



Almanya'nın Dresden kentinde "Batı’nın Ä°slamlaÅŸmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) adlı hareketin düzenlediÄŸi gösteri, binlerce kiÅŸinin katıldığı karşıt eylemle protesto edildi.

"Nazisiz bir Dresden (Dresden Nazifrei)" adlı inisiyatif tarafından düzenlenen eylemde Dresden Neustadt tren istasyonunda toplanan binlerce kiÅŸi, Tiyatro Meydanı’na kadar yürüdü. YeÅŸiller Partisi’nin eÅŸ baÅŸkanları Cem Özdemir ve Simone Peter’in de katıldığı yürüyüÅŸte aşırı saÄŸa karşı ve sığınmacıların Almanya’ya gelmesi yönünde slogan atılarak konuÅŸmalar yapıldı.

‘’Bizim kültürümüz yanımızdaki kiÅŸiyi sevmek’’, ‘’5 bin kiÅŸi halk deÄŸil’’, ''Sadece Batı kelimesi bile gericilik'' ve ‘’Kim bu Batı?’’ yazılı dövizler ile ‘’Irkçılığa ve fanatizme karşı’’ pankart taşınan gösteriye yaklaşık 6 bin kiÅŸinin katıldığı bildirildi. Bir süre Tiyatro Meydanı’nda eylemlerini sürdüren göstericiler, burada müzik eÅŸliÄŸinde dans etti.

YeÅŸiller Partisi EÅŸ BaÅŸkanı Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eyleme gerçek Dresden’in ve gerçek Almanya’nın nerede olduÄŸunu göstermek için katıldığını belirterek, "Bu ülke eÄŸer bugün bu kadar güçlüyse göçmenlerin de sayesinde bu kadar güçlü. Avrupa BirliÄŸi sayesinde bu kadar güçlü. Eski ulus devleti geri isteyenler bu ülkeye zarar veren insanlardır. Bu mesajı vermek istiyorum’’ dedi.

Hristiyan Birlik partilerine çaÄŸrıda bulunan Özdemir, ‘’Aşırı saÄŸla mücadelede sağın dilini kullanmak, saÄŸa taviz vermek hiçbir zaman aşırı sağı küçültmez, tam tersine onları güçlendirir. Bunu, Avrupa’nın çeÅŸitli ülkelerinde her defasında gördük. Hristiyan Demokratlara benim çaÄŸrım; lütfen sağın dilini kullanmayın aksi takdirde onları güçlendirirsiniz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Almanya’nın iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı’nın ülkede aşırı saÄŸcı saldırıların arttığını açıkladığına iÅŸaret eden Özdemir, ‘’Meydanı boÅŸ bırakmamak lazım’’ ifadesini kullandı.

Ä°slam ve göçmen karşıtı gösteride 15 bin kiÅŸi 

Öte yandan Ä°slam ve göçmen karşıtı PEGIDA hareketinin çaÄŸrısı üzerine her hafta pazartesi akÅŸamları düzenlenen gösteriye geçen haftaya göre katılımın arttığı bildirildi.  Dresden kent merkezi yakınında baÅŸlayan ve  Dresden Stadı’nın önüne kadar yürüyen göstericiler, ‘’Biz halkız’’ sloganları attı, üzerinde göçmen ve sığınmacılar karşıtı yazılar bulunan dövizler taşıdı. Dresden polisi tarafından yapılan açıklamada, bugün dokuzuncusu düzenlenen PEGIDA gösterisine yaklaşık 15 bin kiÅŸinin katıldığı ifade edildi. Geçen hafta düzenlenen eylemde yaklaşık 10 bin kiÅŸi yer almıştı.

YoÄŸun güvenlik önlemlerinin alındığı gösteriler sırasında yaklaşık bin polisin görev yaptığı bildirildi.  

Bir süre önce baÅŸlayan ve pazartesi akÅŸamları düzenlenen gösterilerde ilk baÅŸta sadece yüzlerce kiÅŸi katılmış, göstericilerin sayıları artmasıyla birlikte siyasetçilerden tepkiler gelmiÅŸti. 

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel, bugün yaptığı açıklamada, ''Almanya'da gösteri özgürlüÄŸü vardır ancak baÅŸka ülkelerden bize gelen insanlara nefret ve hakarete burada yer yok. O nedenle herkes bu iÅŸi baÅŸlatanlara karşı dikkatli olsun'' açıklamasında bulunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.