Sosyal Medya

Dünya

Avustralya'da rehine krizi kanlı bitti

Avustralya'nın Sidney kentinde polis, silahlı saldırganın bir grup sivili rehin aldığı kafeteryaya baskın yaptı. Saldırgan dahil üç kişi öldü.



Avustralya’nın Sidney kent merkezindeki Martin Place Caddesi'nde faaliyet gösteren Lindt adlı kafeye gelen silahlı bir kiÅŸi, burada bulunan en az 10 kiÅŸiyi rehin aldı. 16 saatten fazla süren beklemenin ardından polis operasyon yaptı. Silah seslerinin ardından yaralılar sedyeyle dışarı çıkarıldı.

Operasyonun ardından polis saldırganla beraber üç kiÅŸinin öldüÄŸü açıkladı. Ölen rehinelerden biri 34 yaşındaki bir erkek, diÄŸer 38 yaşındaki bir kadın.

Çevrede geniÅŸ güvenlik önlemi

Kafenin kapısını kilitleyen ÅŸüphelinin başına Arapça yazılar bulunan bandaj taktığı, ayrıca kafeteryanın camına, üzerinde Arapça harflerle "Allah'tan baÅŸka ilah yoktur" yazan bir bayrağı çalışanlara bir süre astırdığı görüldü.

Yakındaki binaları tahliye eden polis bölgede geniÅŸ güvenlik önlemi aldı. Kafenin çevresindeki binalara keskin niÅŸancılar yerleÅŸtirildi.

'İranlı sığınmacı'

Avustralya polisi, saldırganın Ä°ranlı bir sığınmacı olan Harun Munis olduÄŸunu açıkladı. 'Åžeyh' unvanıyla tanınan Munis, eski bir hükümlü. Munis'in daha önce cinsel taciz suçundan hüküm giydiÄŸi ve Afganistan'da savaÅŸan Avustralya askerlerinin ailelerine nefret mektupları yazmaktan da suçlu bulunduÄŸu ifade edildi. 

2013'te eski karısını öldürmek suçundan da hakim karşısına çıkan Munis, delil yetersizliÄŸinden serbest kalmıştı.

6 rehine kafeden çıktı

 

 
Channel 7 kanalı kameraları, saldırganı görüntüledi. [FotoÄŸraf: EPA]

 

Rehine krizi devam ettiÄŸi sırada, altı kiÅŸinin kafeteryadan kaçtığı görüntüler yerel televizyonların canlı yayıyına yansıdı. Yangın çıkışı ve ön kapıdan çıkan rehinlerin kendi imkânlarıyla mı kurtuldukları, yoksa saldırgan tarafından mı bırakıldığı bilinmiyor.

'Dört bomba var'

Avustralya'da yayın yapan Channel Ten News, dışarı kaçan iki kafe çalışanıyla konuÅŸtuklarını açıkladı. Kanal, saldırganın iki talebi olduÄŸunu ve dört bombayla polisi tehdit ettiÄŸini söyledi. Kanala göre, saldırganın talepleri bir rehine karşılığında kendisine IŞİD bayrağı verilmesi ve BaÅŸbakan Tony Abbott ile telefonda görüÅŸmek idi.

Rehinelere dayandırdığı bilgide kanal, saldırganın kafede iki ve kentin merkezinde de iki tane daha bomba sakladığını izleyicilerine aktardı.

"Seni ben bırakayım"

Saldırının 11 Eylül sonrası ABD'de olduÄŸu gibi Müslümanlara yönelik tepki getirmesinden korkan pek çok Avustralyalı Müslüman, sosyal medyada toplu taşıma araçlarına binmekten çekindiklerini açıkladı.

Saldırganın Ä°slam dinini temsil etmediÄŸini söyleyerek Müslümanların endiÅŸelerini gidermek isteyen Avustralyalılar, Twitter üzerinden #Illridewithyou (Seni ben bırakayım) etiketiyle desteklerini ifade etti.

 

Kaçan rehinelerden biri polise böyle sığındı.
[FotoÄŸraf: Reuters]

 

''Tek amaçları korkutmak''

 

Avustralya BaÅŸbakanı Tony Abbott rehine olayıyla ilgili, "Tek amaçları korkutmak. Avustralya barışçıl, güvenli bir ülke. Avustralyalılar normal yaÅŸantısına devam etsin" dedi. Abbott baÅŸkent Canberra’da düzenlediÄŸi basın toplantısında, "Amaçlarını, neden yaptıklarını bilmiyoruz ama bazı ipuçları var" diye konuÅŸtu.

Ä°puçları hakkında bilgi vermeyen Abbott çok fazla açıklama yapmayacağını ve polisin profesyonelce çalıştığını ifade ederek, "Çok kötü, huzur bozucu bir olay. EndiÅŸelerinizi anlıyorum, dualarımız bu durumda olanlarla (rehinelerle). Tek amaçları korkutmak. Avustralya barışçıl, güvenli bir ülke. Avustralyalılar normal yaÅŸantısına devam etsin" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Abbott TSÄ° 09.00'da bir açıklama daha yaptı. Abbott "Bu çok rahatsız edici bir olay. Siyasi amacı olduÄŸunu iddia eden silahlı bir kiÅŸinin masum insanları rehin alması ÅŸok edici. Biz serbest, açık ve cömert bir toplumuz. Bugün Avustralyalılar için çok zor geçti. Åžimdiye dek iyi baÅŸ edebildik" dedi.

16 kiÅŸi gözaltına alınmıştı

 

Avustralya'nın Sydney ve Brisbane kentlerinde Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) ile baÄŸlantılı olduklarından ÅŸüphelenilen kiÅŸilere yönelik Eylül ayında baskın düzenlenmiÅŸti. 800 polisin katıldığı operasyonda 25 evde gözaltına alınan 16 kiÅŸi, "Avustralya'da rastgele bir kiÅŸiyi kaçırıp IŞİD bayrağı önünde kafasını kesmeyi planlamakla" suçlanmıştı.

Gözaltına alınan 16 kiÅŸi arasında sadece 22 yaşındaki Afgan kökenli Omarjan Azari tutuklanmış, polis, Azari'nin saldırı hazırlığında olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Kaynak: AFP, Reuters ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.