Sosyal Medya

Gezi - Tarih - Mimari

CHP 3 bin camiyi satmış

Mustafa Kemal’in Cumhurbaşkanı, İsmet İnönü’nün Başbakan olduğu dönemde; cami ve mescidlerin kanunla kapatıldığı ortaya çıktı. Mustafa Kemal ve İsmet İnönü’nün imzasının bulunduğu ve camiler arasındaki mesafenin 500 metreden fazla olmasını ihtiva eden kararname sonrasında, çıkarılan kanunla 3 bin cami kapatılıp, satılmış.



Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi; Ä°stanbul’un kaybolan kültür varlıklarını ihya etmek için çalışmalarda bulunuyor. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire BaÅŸkanlığı Tarihi Çevre Koruma MüdürlüÄŸü; Cumhuriyet döneminde satılarak ortadan kaldırılan, bakımsız ve kadrosuz bırakılma nedeniyle yıkılan, imar faaliyetleri ile ortadan kalkan, Osmanlı döneminde ortadan kalkan cami ve mescidleri ortaya çıkardı. Ä°stanbul’da Fatih’te ortadan kaldırılan cami ve mescidin sayısının196 olduÄŸu bildirildi. 

KAYBOLAN HAFIZAMIZ ORTAYA KONULDU

“Ä°stanbul’un Kaybolan Kültür Varlıkları Suriçi (Fatih) Camileri ve Mescidleri-1”baÅŸlıklı kitapta; Fatih’te ortadan kaldırılan 196 cami ve mescidden 75’i yer alıyor. Kitap hazırlanırken baÅŸta Eski Eser Encümeni ArÅŸivi olmak üzere Sultan 2. Abdülhamit Albümleri, BaÅŸbakanlık Osmanlı ArÅŸivleri, Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü ArÅŸivi, tarihi harita ve hava fotoÄŸrafları, özel arÅŸiv ve çalışmalardan faydalandı. 

Söz konusu çalışmayla, bugünkü ÅŸehirden çok daha farklı ve zengin ÅŸehrin, bilinmeyen Ä°stanbul’un kültür varlığı envanteri için alt yapı oluÅŸturuldu. 

Bu çalışmayla kaybolan kültürel mirasımız yanında kaybolan hafızamız ortaya konuldu. 

CAMÄ° VE MESCÄ°DLER KANUNLA KAPATILMIÅž!

Kitapta; Mustafa Kemal’in CumhurbaÅŸkanı, Ä°smet Ä°nönü’nün BaÅŸbakan olduÄŸu dönemde; cami ve mescidlerin kanunla kapatıldığına yönelik belgeler yer alıyor. M.Kemal ve Ä°smet Ä°nönü’nün imzasının bulunduÄŸu ve camiler arasındaki mesafenin 500 metreden fazla olmasını ihtiva eden kararname 15 Kasım 1935tarihinde Meclis tarafından kanunlaÅŸmış.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.