Sosyal Medya

Güncel

4 kiÅŸilik infaz listesi

Zeytinburnu'nda öldürülen Abdullah Buhari suikastının perde arkasında, Rus ve Özbek istihbaratının 4 kişilik infaz listesi çıktı. Üç ay önce hazırlanan listede Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih, oğlu Timur Salih, Kırgız âlimi Reşat Kari ve önceki gün öldürülen Abdullah Buhari yer alıyor.



Önceki gün Zeytinburnu’nda uÄŸradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Abdullah Buhari suikastının ardında 4 kiÅŸilik infaz listesi çıktı. Özbek istihbaratı tarafından 3 ay önce hazırlandığı iddia edilen infaz listesine Rus istihbaratının da destek verdiÄŸi ileri sürüldü. Listede hayatını kaybeden Buhari’nin yanında, Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih’in, Salih’in oÄŸlu Timur’un ve Kırgızistan’da meÅŸhur alim olan ReÅŸat Kari’nin de olduÄŸu tespit edildi. Buhari’nin ise infaz listesinde ismi olduÄŸundan suikasttan önce haberdar olduÄŸu öÄŸrenildi. Buhari’nin Ä°stanbul’da 5 farklı dernek kurduÄŸu ve çok sayıda öÄŸrenci yetiÅŸtirdiÄŸi ifade edildi. 

ORTAK PAYDA KERÄ°MOV KARÅžITLIÄžI

Buhari’nin, Özbekistan Ä°slami Hareketi’nin vekillerinden olduÄŸu belirtilirken, Afganistan’da yürüttüÄŸü vekilliÄŸi bırakıp Ä°stanbul’a yerleÅŸtiÄŸi belirtildi. Gerçek ismi Mirzagalip Hamidov olan Buhari’nin Rus ve Özbek istihbaratı tarafından tehdit olarak görüldüÄŸü ve infaz listesini eklendiÄŸi öÄŸrenildi. Hazırlanan infaz listesinde Abdullah Buhari’nin, Timur Salih’in ve ReÅŸat Kari’nin fotoÄŸrafları ve kısa biyografileri yer alırken, Muhammed Salih için hedef noktası olarak direk evi belirlendi. Kırgız âlimi olan ReÅŸat Kari’nin Özbekliler tarafında sevildiÄŸi ve Kerimov’a karşı olduÄŸu öÄŸrenildi. 

KERÄ°MOV'U ELEÅžTÄ°RMEK ÖLÜM NEDENÄ°

Abdullah Buhari’nin de Kerimov karşıtı açıklamalarının olduÄŸu ve bu açıklamaların Kerimov tarafından dikkat çektiÄŸi söylendi. Özbekistan Devlet BaÅŸkanı Kerimov’un Özbekistan’a karşı ‘militan’ yetiÅŸtiriyor iddiası ile infaz listesi aldırdığı Buhari’nin 3 ay önce tehdit edilmeye baÅŸladığı ortaya çıktı. Buhari’nin Kerimov tarafından ‘zararlı unsur’ kapsamına girdiÄŸi ve tehdit olarak görüldüÄŸü ifade edildi. Ä°nfaz listesinde ismi yer alan Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih’e daha önce 2 kez suikast giriÅŸimi olduÄŸu ve yeni infaz listesine eklendiÄŸi belirtildi. Salih’in erkek çocuÄŸu Timur Salih’in ise ilk kez infaz listesine girdiÄŸi belirtildi. 

MEÅžHUR CÄ°NAYETLER SEÇÄ°M ÖNCESÄ°NDE

Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih Yeni Åžafak’a yaptığı açıklamada, Buhari cinayetinin Kerimov’un seçim kampanyası olduÄŸunu ifade etti. Salih, “21 Aralık’ta parlamento seçimleri var. 2015 Mart ayında CumhurbaÅŸkanlığı seçimleri var. Eski tecrübelere göre tahmin ediyorum ki, cinayetler seçimler öncesi kasıtlı iÅŸleniyor.” diye konuÅŸtu. Salih 2007 yılında Kırgızistan’da yaÅŸayan ve Kerimov karşıtı yazılarıyla ve Muhammed Salih’e yakınlığıyla bilinen Gazeteci Yazar Ali Åži Saipov’un CumhurbaÅŸkanlığı seçimleri öncesi öldürüldüÄŸünü aktardı. Salih ayrıca 2011 yılında öldürülen Özbekistan Halk Hareketi Üyesi Fuat Rüstem Hocayev’in de seçimler öncesi öldürüldüÄŸünü dile getirdi. 

Ä°ÅžTE SUÄ°KAST TÄ°MÄ°NE VERÄ°LEN BELGELER

Ä°nfaz listesinde Özbek muhalif Muhammed Salih, oÄŸlu Timur Salih, ReÅŸat Kari ve ÅŸehit edilen Abdullah Buhari'nin fotoÄŸrafı, haklarında detaylı özgeçmiÅŸler ve bulundukları yerlere iliÅŸkin bilgiler yer aldığı ortaya çıktı. 

 

TETÄ°KÇÄ°LERE HARÄ°TALI TAKTÄ°K

Kerimov yönetiminin hazırladığı belirtilen infaz listesinde, Özbekistan Halk Hareketi lideri Salih Muhammed'in evinin krokisi de bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.