Sosyal Medya

Sağlık

Kanserde en iyi silah

Kanser tedavisinde beslenmenin önemini bilmeyen yok. Doğru beslenme sadece tedavi sırasında ve sonrasında değil, öncesinde de vücudu güçlü kılmanın olmazsa olmazı.



Ancak kanser cerrahisinden önce tüm hastalara uygulanabilecek tek bir çeÅŸit beslenme formülü bulunmuyor. KiÅŸinin saÄŸlık durumu, kaybettiÄŸi kiloların düzeyi, kanserin çeÅŸidi gibi birçok faktör operasyon öncesi gerekli ihtiyaçları belirliyor. Bu sürede ek gıdalar, mama destekleri, vitaminler ve vücudun direnç düzeyini etkileyebilen yandaÅŸ ürünler de kullanılabiliyor. Beslenme desteÄŸi alan hastaların cerrahiden sonra kendilerini iyi ve güçlü hissettiklerini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Babek Tabandeh, “Tedaviden önce beslenme desteÄŸi alan hastalar, aÄŸrıya karşı daha dirençli olurken iyileÅŸme süreleri de kısalıyor. Bunun yanı sıra hastanede yatış süreleri daha az oluyor ve genellikle normal hayata da daha çabuk dönüyor. Ayrıca ameliyattan sonra enfeksiyon ve diÄŸer birçok komplikasyona yakalanma oranı da düÅŸüyor” dedi ve ÅŸu bilgileri verdi: Kanser hastalığı vücudumuzda yabancılaÅŸmış, yüksek büyüme ve üreme potansiyeline sahip hücrelerin kitleler oluÅŸturarak, ayı zamanda yayılarak hem organlarımıza zarar veren hem de enerjimizi tüketerek bizi açlıkla karşı karşıya bırakan bir durum. Günümüzde kanser nedeniyle kaybedilen birçok hasta, hastalığın son safhalarında gelmeden, açlık nedeniyle veya beslenme yetersizliÄŸi sonucunda doÄŸan yandaÅŸ hastalıklar yüzünden yaÅŸamını yitiriyor. Gıda yetersizliÄŸi baÅŸta enfeksiyon olmak üzere birçok hastalığa da sebep olabiliyor. Bu nedenle kanser cerrahisi öncesi özel beslenme ve destek tedavisinin tamamen bilimsel bir süreç olduÄŸu birçok çalışma sonucunda ispatlandı. Beslenme desteÄŸi ile tedavinin baÅŸarı oranını artırmakla birlikte hiçbir zaman hastalığın tedavisi için tek başına yeterli deÄŸil.
 
BESLENME GÜÇLÜ BÄ°R SÄ°LAH 
Kanser tedavisi öncesinde ve sırasında vücudu güçlü kılmak çok önemli. Gerekli vitamin ve yapı taÅŸlarının temini, yeterli minerallerin, elementlerin ve hatta su ile oksijenin saÄŸlanması bile insan vücudunu olumlu yönde etkiliyor. Bu nedene kanser cerrahisinden 1-2 hafta önce baÅŸlanan ve operasyona kadar devam edilebilen destekle, hastanın vücudu güçlendiriliyor. Kanserle savaÅŸta beslenmenin baÅŸarı yolunda önemli bir silah olduÄŸu tartışılmaz bir gerçek.
 
TEK ÇEŞİT BESLENME FORMÜLÜ YOK
Kanser cerrahisinden önce tüm hastalara uygulanabilecek tek bir çeÅŸit beslenme formülü bulunmuyor. Vücudun genel saÄŸlık durumu ve yandaÅŸ hastalıkları, kaybedilen kiloların düzeyi, kanserin çeÅŸidi ve kaynaklandığı organ gibi birçok faktör operasyon öncesi ihtiyaçları belirliyor. Bu amaçla hastanın günlük aldığı gıdalara ek olarak mama desteÄŸi yapılabilir. Vitaminler ve vücudun direnç düzeyini etkileyebilen yandaÅŸ ürünler de kullanılabilir. Böyle bir beslenme desteÄŸinden sonra operasyona giren hastalar, aÄŸrıya karşı daha dirençli olurken iyileÅŸme süreleri de kısalıyor. Hastanede kalış süreleri daha az ve genellikle normal hayata da daha çabuk dönüyor. Bunlara ek olarak ameliyattan sonra enfeksiyon ve diÄŸer birçok komplikasyona yakalanma oranları da azalıyor.
 
TÜM KANSERLERÄ° KAPSAYAN DÄ°YET PROGRAMI YOK
Kanser tedavisi için geliÅŸtirilmiÅŸ birçok diyet programı bulunuyor. Kanser hücrelerinin farklılığı ve hastaların sahip oldukları hastalıklar bu beslenme programlarının çeÅŸitliliÄŸini etkiliyor. Bu nedenle her tür kanseri kapsayan ortak bir beslenme önerisi sunmak mümkün deÄŸil. Kanser hastalığının tanısının konulmasına kadar geçen süre içerisinde genellikle beslenmenin bozulması, iÅŸtahın kaybı, metabolizmanın yükselmesi ve kilo kaybı ortaya çıkabiliyor. Yıpranmış ve güçsüz kalmış bir vücuda yapılacak cerrahi bir müdahalede hasta, stresle karşı karşıya kalabiliyor. Ä°ÅŸte bu noktada kanser cerrahisinden önce beslenmenin önemi ortaya çıkıyor.
 
MEVCUT HASTALIKLARIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRİYOR
Kanser hücrelerinin sayısı hastanın vücudunda çoÄŸaldıkça, tükettikleri enerji de artıyor. Kanser olanlar yorgun ve bitkin oluyor. Hızlı kilo kayıpları baÅŸlıyor ve ne yazık ki çoÄŸu zaman iÅŸtah kaybı da ortaya çıkıyor. Artan besin gereksinimine karşın azalan gıda alımına kanser hücrelerinin etkilediÄŸi sindirim organlarının iÅŸlev bozukluÄŸu da eklenince beslenme yetersizliÄŸi kaçınılmaz oluyor. YaÄŸlar ve kaslar erimeye baÅŸlıyor, organlar güçsüzleÅŸiyor. Vücudun koruma ve onarım mekanizmaları iÅŸlevlerini yerine getiremiyor. Kansere karşı savaÅŸmak imkansız hale geldiÄŸi gibi enfeksiyon etkenlerine karşı direnç de ortadan kalkıyor. Bu nedenle birçok kanserli hasta organ yetmezliklerinden önce enfeksiyon nedeniyle kaybediliyor. Ayrıca ÅŸeker hastalığı, kalp yetmezliÄŸi ve akciÄŸer problemlerini uygun tedavi ile senelerce idare edebilen hastaların dengesini kanser, olumsuz yönde deÄŸiÅŸtirebiliyor. Sonuçta kanserin tetiklediÄŸi beslenme yetersizlikleri, senelerdir var olan bu organ hastalıklarının ilerlemesine ve ölümcül safhalara hızla ulaÅŸmalarına neden oluyor.
 
HIZLI YAYILAN TÜRLERDE ÖNCE CERRAHÄ° MÜDAHALE
Malign melanom denilen ben kanseri veya tiroit kanserleri gibi hızlı yayılan türlerde cerrahi müdahale öncesinde kaybedilen zamanın getirebileceÄŸi zarar yüzünden hekimler biran önce operasyona yöneliyor. Ayrıca erken tanı döneminde metabolizmanın hala dengede olduÄŸu hastalarda, cerrahi öncesi beslenmenin önemi azalıyor. Öte yandan hastalıkları metabolizmayı etkilemeden direkt olarak hedef bir organa saldıran, beyin tümörü olan hastalar için de zaman kaybedilmeden ana cerrahi tedavisine yönelmek gerekiyor. 

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.