Sosyal Medya

EÄŸitim

ÖSYM'den 'KPSS' açıklaması

ÖSYM'den yapılan açıklamada, "Tamamen KPSS puan üstünlüğüne ve mezuniyet alanı uygunluğuna göre yapılan KPSS yerleştirme işlemleri yüzde 100 doğruluk ve şeffaflık prensibi ile gerçekleştirilmektedir" denildi.



ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) puan üstünlüÄŸüne ve mezuniyet alanı uygunluÄŸuna göre yapılan KPSS yerleÅŸtirme iÅŸlemlerinin, yüzde 100 doÄŸruluk ve ÅŸeffaflık prensibi ile gerçekleÅŸtirildiÄŸine iÅŸaret edilerek, "Hiçbir aday, mezuniyet alanı uyuÅŸmazlığından dolayı atamasının yapılamayacağı bir kadroya yerleÅŸtirilmemekte ve hiçbir aday puanı yetmediÄŸi bir kadroya asla yerleÅŸtirilmemektedir" denildi.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, 7 Aralık 2014'te bazı basın yayın kuruluÅŸlarında yayımlanan haberlerde bir siyasi parti genel baÅŸkan yardımcısı ve parti sözcüsü milletvekilinin, KPSS uygulamalarına iliÅŸkin iddialarıyla ilgili olarak açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduÄŸu ifade edildi.

Açıklamada KPSS, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 217 sayılı Devlet Personel BaÅŸkanlığı KuruluÅŸ ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak çıkarılan Kamu Görevlerine Ä°lk Defa Atanacaklar Ä°çin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluÅŸları tarafından, açıktan atama yapacakları B grubu kadrolar için ilgili mevzuatı uyarınca yetkili makamlardan izin alındıktan sonra, bu kadroların koÅŸullarının belirlenmesi amacıyla yükseköÄŸretim kurumları ile yükseköÄŸretim üst kuruluÅŸlarının, YÖK BaÅŸkanlığına baÅŸvurduÄŸu anlatıldı.

Bunların dışında kalan diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarının Devlet Personel BaÅŸkanlığına baÅŸvurduÄŸu ve KPSS'nin usul ve esasları, içeriÄŸi, yapılacağı yer ve zamanı, sınavın duyurulması, KPSS'de yer alacak konular ile testler ve bunların ağırlıkları, puan türleri ve hesaplama yöntemi, baÅŸvuru yapacakların öÄŸrenim düzeyi, adayların baÅŸvurusu, sınavdan elde edilecek puan türlerinin yerleÅŸtirmede ve giriÅŸ sınavına çaÄŸrıda kullanılmasına ve KPSS sonuçlarının adaylara ve kurumlara bildirilmesine iliÅŸkin esasların, Devlet Personel BaÅŸkanlığı (DPB) ve ÖSYM tarafından müÅŸtereken belirlendiÄŸi kaydedildi.

"Talimat alınması söz konusu deÄŸildir"

KPSS'nin, mevzuatla veya DPB ile belirlenen kurallar dışında gerçekleÅŸtirilmesinin mümkün olmadığına iÅŸaret edilen açıklamada, "6114 sayılı kanun gereÄŸi ÖSYM, bu kanunla ve diÄŸer mevzuatla verilen görev ve yetkilerini kendi sorumluluÄŸu altında, bağımsız olarak yerine getirip kullanmakta olup, yürüttüÄŸü iÅŸ ve iÅŸlemlerin yerine getirilmesinde, hiçbir organ, makam, merci veya kiÅŸi tarafından talimat alınması söz konusu deÄŸildir" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, 31 Ekim 2010'da gerçekleÅŸtirilen ve ardından iptal edilmek zorunda kalınan 2010-KPSS Lisans EÄŸitim Bilimleri testinin ardından yeni bir kuruluÅŸ kanunu ile yeniden yapılanan ÖSYM'nin özellikle sınav güvenliÄŸi ve gizliliÄŸi hususlarında ciddi önlemler almak durumunda kaldığı ve bu doÄŸrultuda konulan kuralların taviz vermeden titizlikle uygulandığı ifade edildi.

Açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

"ÖSYM bu kapsamda; görev, yetki ve sorumluluk alanına giren konularda idari düzenlemeler yapmak ve kılavuzlar hazırlamak yetkisine sahip olup, sınav uygulamalarına iliÅŸkin kurallar gerek idari düzenlemeler, gerek kılavuzlar ve gerekse adaylara yapılan duyurular ve ayrıca sınava giriÅŸ uyarılarında defalarca ilan etmektedir. Her aday ÖSYM'ye önceden bildirdiÄŸi kiÅŸisel durumları dikkate alınarak kendisine özgü engel durumlarına uygun ÅŸekilde sınava alınmaktadır.

Ancak genel kurallara istisna ÅŸeklinde tanınması istenen diÄŸer bireysel talepler, sınava giren tüm adaylar arasında fırsat eÅŸitliÄŸini zedeleyici olmamalıdır. ÖSYM, hakkaniyet ölçülerine uygun, adil ve fırsat eÅŸitliÄŸini gözeten sınavlar yapmak durumundadır ve yapmaktadır. Münferit bir takım haklı olmayan taleplerin öne çıkarılarak, önceden belirlenip defalarca duyurulan kurallara aykırı olarak istisna uygulanması gerektiÄŸi ÅŸeklinde ortaya çıkan ve kamu vicdanına haklı talep olarak sunulmaya çalışılan durumlar asla kabul edilemez."

"YerleÅŸtirme iÅŸlemi tamamen ÅŸeffaf"

Açıklamada, DPB adına yapılan merkezi yerleÅŸtirme iÅŸlemlerinde adayların tercihleri alınırken adayların mezuniyet bilgileri ile DPB tarafından belirlenen kadro niteliklerinin kontrol edildiÄŸi ve kadro niteliklerine uymayan mezuniyet bilgisine sahip adayların tercihlerinin alınmadığı belirtildi. Bu ÅŸekilde her adayın sadece mezuniyetinden dolayı yerleÅŸebileceÄŸi kadrolar için tercih yapabildiÄŸinin anlatıldığı açıklamada, "YerleÅŸtirme iÅŸlemi tamamen ÅŸeffaf bir ÅŸekilde yapılmaktadır. YerleÅŸtirme sonuçları ile birlikte her kadro için oluÅŸan en küçük ve en büyük yerleÅŸtirme puanları yayınlanmakta ve adaylar tercih ettikleri kadrolara en son kaç puanla yerleÅŸtirme yapıldığını görebilmektedirler" ifadesi kullanıldı.

Kadroların yerleÅŸtirme sonrası oluÅŸan en küçük yerleÅŸtirme puanı deÄŸerlerinde kadroların niteliklerinin etkili olduÄŸu, belirli alan mezunlarının tercih yapabildiÄŸi kadroların en küçük yerleÅŸtirme puanı deÄŸerlerinin bütün adayların tercih yapabildiÄŸi kadrolara göre daha küçük olduÄŸunun anlatıldığı açıklamada, bu konuya örnek olarak "KPSS-2014/2 yerleÅŸtirmesinde "Sosyal Çalışmacı" kadrosuna sadece Sosyal Hizmet Lisans Programı mezunları baÅŸvurabildiÄŸi için en küçük yerleÅŸtirme puanı 62,63277 olarak gerçekleÅŸirken bütün lisans mezunu adayların baÅŸvurabildiÄŸi "Veri Hazırlama ve Kontrol Ä°ÅŸletmeni" kadrosunun en küçük yerleÅŸtirme puanı 88,27254 olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Bu sebeple sadece KPSS Puanının yüksek olması bir kadroya yerleÅŸmek için yeterli deÄŸildir" açıklaması yapıldı.

Merkezi yerleÅŸtirme iÅŸleminin ÖSYM tarafından yapıldığı, fakat atama iÅŸlemlerinin yerleÅŸtirme yapılan ilgili kurumlar ve DPB tarafından gerçekleÅŸtirildiÄŸine iÅŸaret edilen açıklamada, kadrolar için tanımlanan mezuniyet nitelikleri ile birlikte bilgisayar sertifikası, ehliyet, yabancı dil puanı, cinsiyet gibi adayların atanmaları için gerekli olan özel ÅŸartların da belirlendiÄŸi aktarıldı.

Bu sebeple yerleÅŸtirmesi yapılan adayların atanmaları için ilgili kadroya tanımlanmış özel ÅŸartları saÄŸlamalarının gerektiÄŸinin kaydedildiÄŸi açıklamada, bununla ilgili olarak tercih kılavuzlarında "Dikkat: KoÅŸullarından herhangi birini karşılamadığınız bir kadro ya da pozisyona tercihleriniz arasında yer vermeniz ve yerleÅŸtirilmeniz halinde ilgili kurum tarafından atamanızın yapılmayacağını göz önünde bulundurunuz. MaÄŸduriyete uÄŸramamanız ve diÄŸer adayları maÄŸdur etmemeniz için tercihlerinizi internetle ÖSYM'ye göndermeden önce tüm tercihlerinizin durumunuza uygun olduÄŸundan mutlaka emin olunuz" ifadelerinin bulunduÄŸuna vurgu yapıldı.

Açıklamada, "Bu sebeple tamamen KPSS puan üstünlüÄŸüne ve mezuniyet alanı uygunluÄŸuna göre yapılan KPSS yerleÅŸtirme iÅŸlemleri yüzde 100 doÄŸruluk ve ÅŸeffaflık prensibi ile gerçekleÅŸtirilmektedir. Hiçbir aday mezuniyet alanı uyuÅŸmazlığından dolayı atamasının yapılamayacağı bir kadroya yerleÅŸtirilmemekte ve hiçbir aday puanı yetmediÄŸi bir kadroya asla yerleÅŸtirilmemektedir. YerleÅŸtirmesi yapılan her aday emeÄŸinin karşılığı olarak hakkı olan sonucu elde etmektedir" denildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.