Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Sosyal medya çocuğu uykusundan ediyor!

Sosyal medya, bilgisayar oyunları, cep telefonları… 450 ortaokul öğrencisiyle yapılan araştırma sosyal ağları kullanmanın uyku düzenini olumsuz etkilediğini ortaya koydu.



Ä°ZMÄ°R YaÅŸar Üniversitesi'nde düzenlenen 19. Türkiye'de Ä°nternet Konferansı'nda bir bildiri sunan pedagog Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aksüt, 450 ortaokul öÄŸrencisine yönelik yaptıkları araÅŸtırmanın sonuçlarını açıkladı, sosyal aÄŸları kullanmanın uyku düzenini olumsuz etkilediÄŸini belirlediklerini söyledi. Aksüt, 450 öÄŸrenciye yönelik yaptıkları ankette, çocukların internet ve sosyal aÄŸlarda kalma süresi, kullanma amaçları ile uykuya yönelik tutumlarını araÅŸtırdıklarını belirtti.

BAÄžIMLILIÄžA DÄ°KKAT EDÄ°N

Bilgisayar ve internetin, sadece yetiÅŸkinler için deÄŸil çocuklar için de oldukça faydalı bir ortam olduÄŸunu belirten Yrd. Doç. Dr. Aksüt, "Ä°nternet kullanılması bireylerin yaratıcılıklarını, hayal güçlerini geliÅŸtirir, düÅŸünce anlamında daha üretken olmalarını saÄŸlar. Ä°nternet, artık eÄŸitimin bir parçası. Sosyal aÄŸlar da çocukların beceri kazanma ve bireysel aktivitelerini sergilemeleri için önemli bir araç. Ancak bağımlılık ya da uykusuzluk gibi istenmeyen durumların yaÅŸanmasına neden olabiliyor" dedi. 

ÖZELLÄ°KLE BÜYÜK SEÇTÄ°K 

Yrd. Doç. Dr. Aksüt, "450 öÄŸrencinin 154'ünü özellikle 8. sınıflardan seçtik. Çünkü hem internette daha fazla zaman geçiriyorlar hem de TEOG'a hazırlanıyorlar. 20 tane soru vardı. En çok bilinen 10 sosyal aÄŸdan hangilerini kullandıklarını, kullanım saatlerini ve alışkanlıklarını, uyku düzenlerini etkileyip etkilemediÄŸini belirlemek istedik. 

En az 4 saat başındalar 

ÖÄŸrenciler, uyku düzenlerinin bozulacağını, yeterince uyuyamamanın ders performanslarının düÅŸüreceÄŸini bilmelerine raÄŸmen sosyal paylaşım sitelerini uzun süre kullanıyorlar" diyerek çıkan sonuçları ÅŸöyle sıraladı: Yüzde 38'i, 4 saat ve 4 saatten fazla sosyal medyada zaman geçirdiÄŸini söyledi. Yüzde 25'i de '0-1 saat' dedi, ancak daha fazla olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Yüzde 60'dan fazlası, tanıdıklarını artırmak, haberleÅŸmek, video seyretmek ve paylaÅŸmak için sosyal medyayı kullanıyor. Yüzde 52'sinin Facebook, yüzde 22'sinin Facebook ve Twitter, yüzde 14.4'ünün de tüm sosyal medya aÄŸlarında hesapları var. 'Gündüzleri de uyukladığım oluyor' diyenler yüzde 60. 'Uyku sırasında başım aÄŸrır', 'Yattığım yerin karanlık olmaması uykumu etkilemez' diyenler ise yarıdan fazla. 'Ailem internette vakit geçirmemden rahatsız olur' diyenler yüzde 72. 'Sabah yataktan zor kalkarım diyenler' yüzde 75. 

Zamanla kas ve kemik aÄŸrısı baÅŸlıyor 
  
Cevaplarda en dikkat çekici sonucun, çocuklarda, yattıklarında ilk 20 dakikada uykuya dalamayanların oranının yüzde 50'den fazla çıkması olduÄŸunu belirten Yrd. Doç. Dr. Aksüt, "Yüzde 44'ü yattığında ilk 20 dakika içinde uyuduÄŸunu söylüyor, yarıdan fazlası ise bu sürede uyuyamıyor. Zaten bu zaman diliminde uyunamazsa, uzmanlar buna uykusuzluk sendromu diyor. Çocukları aynı durumdaysa ve uykusuzluk sendromu, kas aÄŸrısı, kemik aÄŸrısı baÅŸlamışsa anne ve babalar mutlaka bir uzmandan yardım almalı" diyerek aileleri uyardı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.