Sosyal Medya

Güncel

O komutanlara soruÅŸturma izni

HSYK, 19 Ocak’ta Adana’da MİT TIR’larına baskın emrini veren ve subayların yerlerde süründürülmesi skandalına imza atan Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay, Ceyhan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Erdal Yılmaz ve Pozantı İlçe Jandarma Komutanı Ufuk Yörük hakkında soruşturma izni verdi



Uydurma suçla telefonlarını dinledikleri MÄ°T görevlilerinin bulunduÄŸu TIR’ları durdurma emri veren ve daha sonraki süreçte “emre itaatsizlikten” görevden alınan Adana Ä°l Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay ve iki ilçe komutanına HSYK’dan soruÅŸturma izni çıktı. 
MÄ°T mensuplarının önceden cep telefonu, kimlik ve adres bilgilerinin casusluk amacıyla ele geçirilerek, uydurma bir suçla MÄ°T mensuplarının yasa dışı dinlenilmesi ve söz konusu MÄ°T faaliyetinin ayrıntılarını öÄŸrenilmesi sonucu 19 Ocak’ta Adana-Gaziantep otoyolunda Ceyhan ilçesindeki Sirkeli doÄŸu giÅŸelerinde MÄ°T’e ait TIR’ların durdurulmasına iliÅŸkin olayla ilgili önemli bir geliÅŸme yaÅŸandı. 

KOMUTANLAR Ä°ÇÄ°N Ä°ZÄ°N TALEP EDÄ°LMÄ°ÅžTÄ°
HSYK, Adana Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekili Ali DoÄŸan tarafından hazırlanan iddianamede, “mizansen çerçevesinde gerçekleÅŸtirilen bir casusluk faaliyeti” olarak belirttiÄŸi TIR’ların durdurulması olayına ve subayların yerlerde süründürülmesi skandalına imza atan komutanlarla ilgili soruÅŸturma izni verdi. 
Adana Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nın yürüttüÄŸü soruÅŸturma kapsamında Adana ve Ankara Jandarma Komutanlığı Ä°stihbarat Åžube Müdürlüklerinde görevli 13 kiÅŸinin yargılandığı davada, Adana Ä°l Jandarma Komutanı olan Özkan Çokay, Ceyhan Ä°lçe Jandarma Komutanı Erdal Yılmaz, Pozantı Ä°lçe Jandarma Komutanı Ufuk Yörük hakkında Hakimler Savcılar Kanunu’na tabi olmaları nedeniyle HSYK’dan izin istenmiÅŸti. En üst kolluk amirleri hakkında araÅŸtırma, inceleme, soruÅŸturma ve kovuÅŸturma iÅŸlemlerini yapan HSYK, gerekli incelemelerin ardından söz konusu 3 isimle ilgili soruÅŸturma iznini verdi. 

ESKÄ° KURUL KARAR VEREMEMÄ°Åž
Ä°çinde terör örgütüne ait patlayıcı bulunduÄŸu iddiasıyla MÄ°T’e ait TIR’ların durdurulmasına iliÅŸkin hazırlanan iddianame, 15 Mayıs 2014 tarihinde kabul edildi. Ä°ddianamede, komutanlarla ilgili HSYK’dan soruÅŸturma izninin alınmasına da yer verildi. Ancak iddianame kabul edildiÄŸi tarih olan 15 Mayıs’tanbu yana, eski HSYK’nın söz konusu komutanlarla ilgili soruÅŸturma iznini vermediÄŸi ortaya çıktı. 
BASKIN EMRÄ°NÄ° VERMÄ°ÅžTÄ°
MÄ°T TIR’larının kanunsuz bir ÅŸekilde aranması olayının üstündeki sis perdesi aralandıktan sonra MÄ°T’e ait TIR’larla ilgili Adana 156 Jandarma hattına yapılan ihbarın saatler öncesinde Adana Ä°l Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay’ın Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı’ın evinde bir araya geldikleri ortaya çıkmıştı. Olay günü nöbetçi olmadığı belirlenen Albay Çokay’ın savcı ile görüÅŸtükten sonra operasyonu koordine etmek üzere savcılığa geldiÄŸi ve arama talimatı yazdırdığı tespit edilmiÅŸti. 

EMRE Ä°TAATSÄ°ZLÄ°KTEN GÖREVDEN ALINMIÅžTI

MÄ°T TIR’larına baskın emri veren Adana Ä°l Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay, bölgeye gönderilen Jandarma Genel KomutanlığI’na baÄŸlı müfettiÅŸlerin hazırladığı rapor doÄŸrultusunda ‘emre itaatsizlikten’ ötürü görevden alınmıştı.

Devlet sırları hedefti

MÄ°T’e ait tırların durdurulmasına iliÅŸkin soruÅŸturma kapsamında Adana Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekili Ali DoÄŸan tarafından hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede “Söz konusu mizansen ve operasyonun amacının Türkiye Cumhuriyeti devleti aleyhine casusluk faaliyeti olduÄŸu ve devletin gizli sırlarının ortaya dökülmesinin amaçlandığı açıkça anlaşılmıştır” tespitine yer verilmiÅŸti. 


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.