Ä°skenderi Mahkemesi'nin kararına göre 78 çocuÄŸa verilen hapis cezaları 2 ile 5 yıl arasında deÄŸiÅŸiyor. Kararın gerekçesinde yaÅŸları 16 yaşından küçük olan çocuklara 'yasa dışı örgüte katılma', 'toplumun huzurunu bozma' ve 'devlete karşı provokasyonda bulunma' suçları yöneltildi. 

Merkezi Cenevre'de bulunan ve ağırlıklı olarak Mısır'ı mercek altına alan Kerame Ä°nsan Hakları Örgütü, geçen eylülde ülkedeki cezaevlerinde bulunan 52 çocuÄŸun iÅŸkence, tecavüz ve kötü muameleye maruz kaldığını açıklamıştı. 

Örgüt, çocukların Sisi yönetimine karşı düzenlenen gösteriler sırasında gözaltına alındığını ve yargılanmadan sekiz ay boyunca cezaevinde tutuklu kaldığını bildirmiÅŸti. Örgütün verilerine göre darbeden bu yana Mısır hapishanelerinde 92 kiÅŸi hayatını kaybetti.

Mısır’da yapılan ilk sivil seçimlerin ardından CumhurbaÅŸkanlığı koltuÄŸuna oturan ve bir yıl bu görevde kalan Muhammed Mursi 3 Temmuz 2013’deki darbenin ardından görevden uzaklaÅŸtırılmıştı. Gözaltında tutulan Mursi hakkında deÄŸiÅŸik suçlardan açılmış 5 dava bulunuyor.

Müslüman KardeÅŸler liderlerinin de aralarında bulunduÄŸu yüzlerce kiÅŸi idam cezasına çarptırıldı. 

Kaynak: Al Jazeera