Sosyal Medya

Coğrafyamız

Libya'da havalimanına saldırı

Libya'nın başkenti Trablus'un doğusundaki Mitiga Uluslararası Havalimanı'na hava saldırısı oldu. Saldırıyı Hafter güçleri üstlendi.



Libya'nın baÅŸkenti Trablus'un doÄŸusundaki Mitiga Uluslararası Havalimanı'na yapılan saldırıyla ilgili bilgi veren Mitiga Havaalanı Müdürü Ebubekir Vehamide, Hafter'e baÄŸlı birliklere ait savaÅŸ uçaklarından iki roket atıldığını, roketlerden birinin pistlerin yakınına diÄŸerinin ise sivillere ait eve isabet ettiÄŸini söyledi. Saldırının ardından evdeki sivillerin hastaneye kaldırıldığını ifade eden Vehamide, saÄŸlık durumları hakkında ise ayrıntılı bilgi vermedi. Havadan bombalanan havalimanı, Hafter'in rakibi Fecr Libya isimli silahlı grubun kontrolü altında. 

2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından siyasi istikrarın saÄŸlanamadığı Libya'da, 25 Haziran’da düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük deÄŸiÅŸiklikler oldu ve Libya’da iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluÅŸtu.

Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Libya’da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya baÅŸladı.

Emekli General Halife Hafter’in Zintan merkezli milis gruplarla mayıs ayında baÅŸlattığı darbe giriÅŸimi, Trablus ve Misrata'daki silahlı gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmiÅŸti.

Bu olayların ardından iki meclisin faaliyete geçtiÄŸi ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediÄŸi Libya Åžafağı (Fecr) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi'nin destek verdiÄŸi Hafter'e baÄŸlı Onur Operasyonu Koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.