Sosyal Medya

Dünya

Huffington Post yazdı; Biden'ın Bartholomeos'u 'ekümenik' olarak nitelemesi ne anlama geliyor?

'Ekümenik patrik ile yaptığım görüşmeden daha üst bir yere koyabileceğim hiçbir görüşme yok'



ABD'nin en saygın internet gazetelerinden biri olan Huffington Post, ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye ziyareti kapsamında bir araya geldiÄŸi Fener Ortodoks Rum PatriÄŸi 1. Bartholomeos'u "Ekümenik" (Evrensel Patrik) olarak nitelemesinin ne manaya geldiÄŸini açıklayan bir analiz yazı yayımladı.

Yazıda, IŞİD ve Boko Haram gibi "radikal Ä°slam" örgütlerin, son dönemde gittikçe artan katliamlarına dikkat çekilerek, "Biden'ın Türkiye ziyaretinde Ekümenik Patrik Bartholomeos ile görüÅŸme kararı hem Hiristiyanlar, hem Müslümanlar, hem de ABD’deki ve dünyadaki tüm insanlar için bir yarar saÄŸlayacaktır" ifadelerine yer veriliyor.

Gelecek hafta Hristiyan dünyasının lider Papa Francis'in gelecek hafta Ä°stanbul’da gerçekleÅŸtireceÄŸi Patrik Bartholomeos ziyaretinin de hatırlatıldığı yazıda, "Papa ve ekümenik Patrik iki kardeÅŸ gibi tanımlanıyor" denildi.

Anthony J. Limberakis'in Huffington Post'ta kaleme aldığı "IŞİD odaklı Türkiye ziyareti boyunca, Joe Biden neden Ekümenik Patrik Bartholomew ile görüÅŸtü" baÅŸlığı ile yayımlanan(23 Kasım 2014) yazı ÅŸöyle devam ediyor:

Ağırlıklı olarak IŞİD konusunu görüÅŸmek için Türkiye’ye gelen ABD BaÅŸkan yardımcısı Joe Biden, neden Türkiye CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ve “ekümenik”(evrensel) olarak nitelediÄŸi Fener Rum PatriÄŸi 1. Bartholomeos ile buluÅŸtu? Cevabın bir kısmı Biden’ın Bartholomeos’u ÅŸimdiye kadar tanıdığı Hristiyan dünyasının en önemli iki insanından biri olarak tanımlamasında yatıyor. Dünyaca ünlü gazeteci Charlie Rose da Bartholomeos için ÅŸunları söylemiÅŸti:

“Ekümenik patrik” ile yaptığım görüÅŸmeden daha üst bir yere koyabileceÄŸim hiçbir görüÅŸme yok.”

'Bartholomeos iki büyük din arasında bir köprü niteliÄŸi taşıyor'

Sorunun diÄŸer bir yanıtı ise dünyadaki en büyük ikinci Hiristiyan Kilisesi’nin başında olan “Ekümenik Patrik” Bartholomeos’un Ä°stanbul’da bulunuyor olması. Apostle Andrew tarafından yapılan bu antik Ortodoks Kilisesi, dünyanın en büyük altıncı Müslüman ÅŸehrinde bulunuyor. Pek çok açıdan, Bartholomeos iki büyük din arasında bir köprü niteliÄŸi taşıyor.

Bartholomeos’un bir dünya barışçısı olarak önemi, Hristiyan dünyasının lideri olan Papa Francis’le olan iliÅŸkileri sebebiyle daha da artmış durumda. Bartholomeos bir Papa’nın göreve baÅŸlama törenine katılan tarihteki ilk “ekümenik patrik” haline geldi. Bunun ardından, bu yılın başında Kudüs’te Hz. Ä°sa’nın mezarının bulunduÄŸuna inanılan Holy Sepulchre Kilisesi’ndeki tarihi bir buluÅŸma gerçekleÅŸti. Orada, Papa ve patrik beraber dua ettiler, sonrasında ortak bir açıklama yaptılar. Papa ve ekümenik Patrik’le olmak için Kudüs’e giden gazeteci Rose, “Bu dünyayı daha iyi bir yer yapmanın onlar için zorunluluk olduÄŸunu” ifade etti.

'Ekümenik Patrik de Andrew’un 269’uncu varisi'

Papa ve ekümenik Patrik iki kardeÅŸ gibi tanımlanıyor. Ä°sa’nın müritleri olan iki kardeÅŸin ismi Peter ve Andrew’di. Peter, Roma’da bulunan bugünün en büyük Hiristiyan (Katolik) kilisesini yaptırmıştı. KardeÅŸi Andrew ise, Ä°stanbul’da bulunan bugünün en büyük ikinci Hiristiyan (Ortodoks) kilisesini yaptırmıştı. Papa, Peter’ın 266’ıncı varisiyken, Ekümenik Patrik de Andrew’un 269’uncu varisi.

Bu iki Hiristiyan lider ve dünya barışçısı bu yılın başında Vatikan’da, Ä°srail BaÅŸkanı Shimon Peres ve Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüÅŸmüÅŸtü ve barış için dua etmiÅŸlerdi. Bu buluÅŸma Papa ve Ekümenik PatriÄŸin Filistin ve Ä°srail liderleriyle Ä°srail’de görüÅŸmesinden iki hafta sonra gerçekleÅŸti.

Gelecek hafta Papa Francis Ä°stanbul’da Ekümenik Patrikane’deki Ekümenik Patrik Bartholomeos’u ziyaret edecek.

ABD senatosunda cumhuriyetçiler ve demokratlar bile aralarındaki ayrılığa raÄŸmen Ekümenik Patrik Bartholomeos ve onun misyonu için bir araya geldi. Senato DışiÅŸleri Komitesi’nden 10 demokrat ve sekiz cumhuriyetçi fikir birliÄŸiyle, ABD BaÅŸkanı Obama’ya, Ekümenik Patrikhane için tam dini bağımsızlık istedikleri ortak bir mektup yazdı.

'Hem Hiristiyanlar, hem Müslümanlar için fayda saÄŸlayacak'

Joe Biden’ın neden Ekümenik Patrik Bartholomeos ile görüÅŸtüÄŸü sorusuna benim kısa cevabım ÅŸudur:

BaÅŸtan çıkmış "Radikal Müslümanlar"ın kendi inançlarının dışındaki sayısız insanı öldürdüÄŸü tarihi bir dönemde, Ekümenik Patrik Bartholomeos gibi dünya barış elçilerine her zaman olduÄŸundan daha fazla ihtiyaç var.

Pek çok kiÅŸi bilmese de, özellikle bu tür insanları gündeme getirmekte uzman olan ABD BaÅŸkan Yardımcısı Biden’ın kiÅŸisel kütüphanesinde en fazla karşılaÅŸtırmalı dinlerle ilgili kitaplar yer alıyor. On yıllardır, Senato DışiÅŸleri Komitesinin baÅŸkanlığını yapan Biden, ÅŸimdiye kadar pek çok önemli dünya lideri ile görüÅŸtü. Türkiye ziyaretinde Ekümenik Patrik Bartholomeos ile görüÅŸme kararı hem Hiristiyanlar, hem Müslümanlar, hem de ABD’deki ve dünyadaki tüm insanlar için bir yarar saÄŸlayacaktır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.