Sosyal Medya

Ekonomi

Yıldız'dan santral karşıtlarına Almanya cevabı!

Enerji Bakanı Yıldız, "Almanya kömürden elektrik üretim oranının 51'e çıkartma kararı aldı. Biz kömür santralinin yapılıp yapılmamasını tartışıyoruz. O zaman şöyle derler: Mahallenin delisi biz miyiz arkadaşlar?" dedi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Anadolu Ajansının global iletiÅŸim ortağı olduÄŸu ve Global Enerji DerneÄŸince Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı (EIF) açılışında yaptığı konuÅŸmada, dünyada enerji sektörüyle alakalı adaletli bir dağılım olmadığını söyledi. Her ülkenin coÄŸrafyasından kaynaklanan avantajları üretime dönüÅŸtürdüÄŸüne iÅŸaret eden Yıldız, son dönemde dünyada petrol dengesine Amerika ve Suudi Arabistan'ın yön verdiÄŸini belirtti.

Enerji politikalarının çevresel sonuçlarına dikkati çeken Yıldız, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Bir kısım ülkelerin hak etmediÄŸi refah seviyesinin peÅŸin alınması ve günümüz insanı tarafından tüketilmesi çok dramatik bir sonucu doÄŸuruyor. Bunu peÅŸin olarak satın alıyoruz, kendimizden daha fazla sevdiÄŸimizi iddia ettiÄŸimiz çocuklarımıza ise bu sıkıntıyı vadeli olarak satıyoruz. Bunun için samimi, dürüst, açık, ÅŸeffaf politikaları paylaÅŸmalıyız.

Yalnız bizim paylaÅŸmamız yetmiyor, dünyada bunun doÄŸru ÅŸekilde paylaşılması lazım." Almanya'nın kömürden elektrik üretim oranının yüzde 43'lerde olduÄŸunu, bunu yüzde 51'e çıkartma kararı aldığını ifade eden Yıldız, ABD'nin kömürden elektrik elde etme oranın da nükleerle birlikte yüzde 50'nin üzerinde olduÄŸunu belirtti. Kömür, petrol ve doÄŸalgazın ÅŸu anda dünya enerjisinin yüzde 85'ni karşıladığına dikkati çeken Yıldız, amacın 2035'e kadar bunun yüzde 75'lere indirilmesini saÄŸlamak olduÄŸunu vurguladı. Yıldız, "Hepsi o. Dünyada hal böyleyken biz kömür santralinin yapılıp yapılmamasını tartışıyoruz. O zaman ÅŸöyle derler: Mahallenin delisi biz miyiz arkadaÅŸlar? Dünyanın toplam 7 milyar tonluk yıllık tüketimi var. 3,5 milyar tonunu yalnızca Çin harcıyor. Bizim toplamı 106 milyon ton. Çin'in 35'te biri, dünyanın da 70'te biri" dedi.

2 MÄ°LYAR DOLAR CÄ°ROYA ULAÅžILDI

Irak'la ilgili aldıkları kararın bugün ne kadar haklı olduÄŸunu bir kez daha gördüklerini ifade eden Yıldız, "34-35. tankerini ÅŸu anda yüklüyor. 27 milyon varillik yükleme ve 2 milyar dolarlık ciroya ulaşıldı. Kuzey Irak mıdır, Erbil midir, BaÄŸdat mıdır tartışmaları sürerken bu kaynak Irakın tamamının kasasına giren kaynaktır" dedi. Bakan Yıldız, Irak'ın ÅŸu anda 100 milyar dolarlık petrol ve doÄŸalgaz gelirine sahip olduÄŸunu, Irak'ın normalleÅŸmesinin hızlandırılmasıyla bu miktarın 3 katına çıkabileceÄŸini dile getirdi. Yıldız, kardeÅŸ ve komÅŸu bir ülke olarak bundan keyif alacaklarını belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.