Sosyal Medya

Dünya

Rus subaydan 'Ukrayna' itirafı

Moskova'da yayınlanan 'Savtra' isimli gazeteyle bir mülakat yapan Rus istihbarat albayı Igor Girkin, Şubat ayından bu yana Kırım'ın işgalini ve Donetsk'teki savaşı nasıl organize ettiklerini ayrıntılı bir şekilde anlattı.



'Strelkov' yani 'keskin niÅŸancı'anlamındaki takma adıyla bölgeye gittiÄŸini bildiren Igor Girkin, Nisan ayında önce küçük bir birlikle Slavjanskve Karmatorsk'u iÅŸgal ettiklerini, daha sonra Donetsk'i, Ukrayna'dan doÄŸuyu ayırmak için yapılacak mücadelenin merkezi haline getirdiklerini söyledi.Girkin, MH17 model Malezya yolcu uçağının düÅŸürüldüÄŸü sıralarda da internette, bir uçağı nasıl düÅŸürdüklerini övünerek anlatmış, daha sonra bu video internetten silinmiÅŸti.

Girkin açıklamalarında, Ukrayna hükümetine karşı savaşın Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından baÅŸlatılmadığını, doÄŸrudan Rusya tarafındankızıştırıldığını, savaşın baÅŸlaması için bizzat kendisinin düÄŸmeye bastığını söyledi. Girkin, 'Bizim birliklerimiz sınırı aşıp bölgeye gelmeseydi, buradaki durum da Harkov ve Odessa'daki gibi olacaktı.' dedi.

Harkov'da ayrılıkçılar tarafından iÅŸgal edilen resmi binalar tekrar Ukrayna hükümet kuvvetleri tarafından boÅŸaltılmıştı. Odessa'da 2 Mayıs'ta Rus yanlılarıyla Ukrayna hükümeti yanlıları arasında çatışmalar baÅŸlamış, bir sendika binasında 40'dan fazla insan ölmüÅŸtü.

Girkin bu iki ÅŸehre de gidebilmiÅŸ olsalardı, müdahaleleri sonucu 20-30 kiÅŸinin ölebileceÄŸini, birkaçının yanacağını, bazılarının da tutuklanacağını, daha sonra da iÅŸin tamamlanmış olacağını belirtti ve bulundukları bölgelerde ÅŸimdiye kadar savaşın gidiÅŸatını hep kendi birliklerinin belirlediÄŸini kaydetti. Girkin, 'Masadaki tüm kartları birbirine karıştırdık.' dedi.

BM verilerine göre ÅŸimdiye kadar bölgede 4 binden fazla insan öldü. Ukrayna hükümeti ve AB, 44 yaşındaki Girkin'in Rus askeri istihbaratı GRU'nun bir üyesi olduÄŸunu öne sürüyor. Girkin ise kendisinin 2013 Mart ayına kadar, KGB'nin devamı olarak kurulan devlet güvenlik istihbaratı FSB'de çalıştığını söylüyor. FSB'nin askeri birlikleri de bulunuyor.

Rus istihbarat subayı, Ä±rkçı gruplar arasında bir kahraman olarak görülüyor. Kendi verdiÄŸi bilgilere göre daha önce Moldavya Cumhuriyetinde 'Transdinyester' bölgesinin ayrılmasına neden olan çatışmalara katıldı. Bosna Savaşı'nda Sırpların yanında yeraldı ve Çeçenistan'da da muharip olarak bulundu.

(Dünya Bülteni)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.