Sosyal Medya

Güncel

Özür sonrası ilk ziyaret

İkili ilişkiler, Suriye ve Kıbrıs konularını görüşmek üzere ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bugün Türkiye'ye geliyor.



ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden bölgeye gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaret kapsamında bugün Türkiye'ye gelecek; Pazar günü Türkiye'den ayrılacak olan Biden'ın temaslarında ikili iliÅŸkiler, Suriye'deki son durum, IŞİD  ile mücadele ve Kıbrıs konularının ana gündem maddeleri olması bekleniyor.

Biden'ın bugün Ukrayna'ya gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaretin ardından öÄŸleden sonra Ä°stanbul'a gelmesi ve akÅŸam saatlerinde BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ile görüÅŸmesi bekleniyor.

Yarın sabah saatlerinde Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen enerji konferansında konuÅŸma yapacak olan Biden, daha sonra sivil toplum temsilcileri ile görüÅŸecek. ÖÄŸleden sonra ise CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan ile çalışma yemeÄŸinde biraraya gelecek. Biden'ın Pazar günü ise Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaretinin ardından Türkiye'den ayrılacağı açıklandı.

Biden'ın ziyaretinin en dikkat çekici bölümünün ErdoÄŸan ile yapacağı görüÅŸme olması bekleniyor. Kısa bir süre önce Harvard Üniversitesi'nde yaptığı bir konuÅŸmada Suriye'ye giden yabancı savaÅŸçılar konusunda ErdoÄŸan'ın Türkiye'nin yaptığı hataları kabul ederek "Siz haklıydınız" dediÄŸini belirten Biden'a ErdoÄŸan'ın tepkisi sert olmuÅŸ ve ErdoÄŸan Biden'ın özür dilemesi gerektiÄŸini belirtmiÅŸti.

Bir süre sonra da Beyaz Saray'dan ve cumhurbaÅŸkanlığından yapılan açıklamada, Biden'ın ErdoÄŸan'ı arayarak özür dilediÄŸi açıklanmıştı. Ancak Biden geçtiÄŸimiz haftalarda verdiÄŸi bir mülakatta bu açıklamayı yalanlayarak ErdoÄŸan'dan özür dilemediÄŸini söyledi. YaÅŸanan bu krizin ardından Biden ve ErdoÄŸan ilk kez yüz yüze görüÅŸecek.

Ziyaretin en önemli gündem maddesi ise iki ülke arasında Suriye konusundaki görüÅŸ ayrılıkları olacak. ABD, Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki IŞİD militanlarına karşı ABD öncülüÄŸünde yürütülen koalisyona katkı vermesini istiyor. Türkiye ise sadece IŞİD'nin hedef alınmasını doÄŸru bulmadığını, Suriye lideri Esad'ın gidiÅŸini, Suriye'de mülteciler için güvenli bölge ve uçuÅŸa yasak bölge ilan edilmesini de içeren kapsamlı bir strateji istiyor.

Biden'ın gündemindeki bir diÄŸer madde ise Kıbrıs sorunu olacak. Mayıs'ta adaya da giden Biden, adada taraflar arasında kesintiye uÄŸrayan müzakere süreci konusunda Türk liderlerle görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunacak.
 

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.