Sosyal Medya

Güncel

'Ä°ÅŸ'te devrim

Başbakan Davutoğlu, ceza ve ödülün yer aldığı iş güvenliği paketini açıkladı. Buna göre, iş kazalarında kusurlu işveren iki yıl kamu ihalesine giremeyecek. Durdurulan madenini açan işletmeciye verilecek hapis cezası para cezasına çevrilmeyecek. Bunun yanında çok tehlikeli iş yerlerinde, üç yıl içinde iş kazası olmaz ise işsizlik sigortası işveren payı % 1'e inecek.



Hükümet, çalışma hayatında devrim niteliÄŸinde adımlar atmak için düÄŸmeye bastı. Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ile madenlere iliÅŸkin reform paketini BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, kabinenin 4 bakanı ile birlikte düzenlediÄŸi toplantıda açıkladı. Bu çerçevede, 2.7 milyon çalışana mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluÄŸu gelecek. Ödül-ceza dengesi olacak. 3 yıl içinde iÅŸ kazası olmayan çok tehlikeli iÅŸyerlerinin, iÅŸsizlik sigortası iÅŸveren payı % 2'den % 1'e inecek; takip eden yılda, ölümlü iÅŸ kazası meydana gelirse aynı prim yüzde 3 olarak tahsil edilecek. Ölümlü iÅŸ kazalarında kusuru bulunan iÅŸveren TCK'dan alacağı ceza yanında 2 yıl kamu ihalelerinden men edilecek. Yer altı çalışmalarında 'çipli sistem' ve 'üç boyutlu çalışam' modeli gelecek. Alo 170 dışında, sadece madenlerdeki ÅŸikayetleri deÄŸerlendirmek üzere özel hat kurulacak. Durdurulan iÅŸ yerinde iÅŸe devam edildiÄŸinin tespiti halinde para cezasına çevrilmeyecek bir hapis cezası verilecek.

ÖNCELÄ°KLE ZÄ°HNÄ°YET DEĞİŞİMÄ° ÅžART

Kabineden Ali Babacan, Taner Yıldız, Faruk Çelik ve Cevdet Yılmaz'la birlikte reform paketini açıklayan DavutoÄŸlu, iÅŸçi ve iÅŸveren sendikaları ile kamuoyundan duyarlılık istedi. Düzenlemelerin bu hafta Bakanlar Kurulu'ndan çıkarak en kısa zamanda yürürlüÄŸe sokulacağını vurgulayan DavutoÄŸlu, 'Yasal düzenleme yetmez, zihniyet deÄŸiÅŸimi ÅŸart' diye konuÅŸtu.

HAPÄ°S CEZASI PARAYA ÇEVRÄ°LEMEYECEK

En etkili düzenlemelerin, Türk Ceza Kanunu'nda ön görülen cezalar dışında bir iÅŸveren için durdurma ve kamu ihalelerinden men cezası olduÄŸun dikkat çeken DavutoÄŸlu, 'Bunlar, yürütmenin doÄŸrudan alabileceÄŸi hususlardır. Bir iÅŸyeri durduruldu, iÅŸveren geldi, o durdurulan iÅŸ yerinde iÅŸe devam etti. O durumda tespit edilmesi halinde, para cezasına çevrilmeyecek bir hapis cezası verilecek. O da yasal düzenleme içerisinde yer alacak' ÅŸeklinde konuÅŸtu. DavutoÄŸlu, bunun hemen yasalaÅŸması için bu hafta içinde Bakanlar Kurulu'na düzenlemenin sunulacağını bildirdi.

'DAYIBAÅžI DE FACTO BÄ°RÄ°SÄ°'

Madenlerdeki 'dayıbaşılık' konusunda ise DavutoÄŸlu, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: 'Dayıbaşı diye bir ÅŸey zaten statü olarak yok. De facto birisi. Redevansı özel sektörde bütünüyle kaldırdığında zaten böyle bir tabire de alan açılmıyor. Kamuda zaten buna izin verilmez. Åžantiye ÅŸefi olur, birim baÅŸkanı olur. Bu, tamamıyla feodal bir iliÅŸki biçimi. Bu modern bir iÅŸletmede olmaz. Buna kesinlikle bu modern yapı içinde zaten hayat alanı olmayacaktır.'

OKSÄ°JEN DOLUM MERKEZÄ° DAHA ÖNEMLÄ°

YaÅŸam odalarının zorunlu olması için, beÅŸ maden ülkesi ABD, Almanya, Kanada, Avustralya ve Rusya'daki sistemi incelediklerini belirten DavutoÄŸlu, oksijen maskesi dolum ve deÄŸiÅŸim istasyonlarının yaÅŸam odalarından daha efektif olduÄŸunu belirtti. DavutoÄŸlu, 'Yeraltında sıklıkla oksijen maskesi dolum istasyonları olursa, her biri fiili bir yaÅŸam odası haline gelir. Böyle bir yöntem daha uygun ama ÅŸartlar elverdiÄŸi yerde de yaÅŸam odası uygulaması olursa onlar da düzenlenir' dedi. BaÅŸbakan, 45 dakikalık mesafelere bunların konulacağını vurguladı.

Çözülmesi gereken üç sorun var

Bu yıl, 845 maden iÅŸyeri teftiÅŸinde 134'ünün faaliyetinin durdurulduÄŸunu, ekim ayında 2 bin 079 inÅŸaat denetimi sonrası bin 610'unda inÅŸaatın durdurulduÄŸunu belirten DavutoÄŸlu, üç aÅŸamalı soruna dikkat çekerek, 'zihniyet ve eÄŸitim', 'süreç yönetimi' ve 'yasal süreç' konusunda saÄŸlıklı bir yapılanmaya ihtiyaç olduÄŸunu söyledi.

'Kimseye imtiyaz yok'

Ermenek'te idari ve yasal soruÅŸturmanın sürdüÄŸünü belirten BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, 'Hiç kimseye, hiçbir imtiyaz tanınmadan suçlu ve kusurlu olan herkes cezalandırılacak. Hiçbir ÅŸey emekçinin canından daha kıymetli deÄŸil' açıklamasında bulundu.

470 bin iÅŸyerine üç ay süre

Toplantıda Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' sınıfındaki 680 bin iÅŸyerinden 470 bininin halen iÅŸ güvenliÄŸi ve iÅŸ saÄŸlığı uzmanından hizmet alım sözleÅŸmesi imzalamadığını kaydetti. Çelik, 'Bu iÅŸ yerlerinin 1 Ocak 2014'ten itibaren 10 aylık birikmiÅŸ borçları var. EÄŸer iÅŸ güvenliÄŸi uzmanıyla iÅŸ saÄŸlığı uzmanıyla 3 ay içerisinde sözleÅŸme yapılırsa geçmiÅŸe dönük cezai müeyyideler uygulanmayacak' diye konuÅŸtu.

Özel kömür üretimi 3,83 milyon ton

Enerji Bakanı Taner Yıldız da, Türkiye'de 11'i kamu, 193'ü özel sektör olmak üzere 204 yeraltı maden iÅŸletmesinde kömür üretimi yapıldığını belirterek, '2013'te beyan edilen yaklaşık 22,1 milyon tonluk bir üretim gerçekleÅŸtirildi. Bunun 18,3 milyon tonunu kamu, 3,83 milyon tonunu da özel sektör üretti' dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.