Sosyal Medya

Uzman Görüşü

Dünyadaki obez sayısı aç nüfustan fazla

Dünyadaki obez nüfusunun aç nüfustan fazla olduğunu ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersun Topal, 1980'de dünyada 850 milyon olan obez sayısının ise 2,1 milyara yükseldiğini söyledi.



Bursa, Balıkesir, Ä°stanbul, Kocaeli ve diÄŸer birçok ilden gelen obezite hastalarının buluÅŸması öncesi basın toplantısı düzenleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersun Topal, "1980'de 850 milyon olan obez sayısı, ÅŸu an 2,1 milyara yükseldi. Åžu anda dünyadaki obez nüfusu aç nüfustan fazla. Bu çok ciddi bir durum. Giderek ÅŸiÅŸmanlıyoruz ve bunu durduramıyoruz. Bunu aÅŸmamızı saÄŸlayacak çözümü bulmuÅŸ deÄŸiliz" diye konuÅŸtu.

Kuru fasulye ile ödüllendirin

Vücut kitle endeksi 30'un üzerinde olan kiÅŸilerin obez, 40'ın üzerindekilerin morbit obez, 50'yi geçenlerin ise süper obez olarak kabul edildiÄŸini belirten Topal, "Bireyler, kötü beslenmeyle obeziteye giden yolda hızla ilerliyor. Kötü beslendiÄŸimiz gibi çocuklarımızın da kötü beslenmesine neden oluyoruz. O tabak bitecek diyen ebeveynleriz hepimiz. ÇocuÄŸumuza ödül olsun diye hamburger ısmarlıyoruz. Bunun yerine ödül olsun diye kuru fasulye piÅŸirin. Ä°lginç gelebilir ama bence bu daha iyi bir ÅŸey" dedi.

Çocuk çağındaki obez sayısında artış var

Küçük yaÅŸtaki çocuklar üzerinde birçok araÅŸtırma yapıldığını ifade eden Dr. Topal, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"33 sene içerisinde obez insan sayısı yüzde 28 artmış. Bu çok önemli. Türkiye'de de bayanlar arasında ciddi bir ÅŸekilde obezitenin arttığı gözleniyor. Giderek ÅŸiÅŸmanlıyoruz ve bunu durduramıyoruz. Bunu aÅŸmamızı saÄŸlayacak çözümü bulmuÅŸ deÄŸiliz. Türkiye'deki çocukluk çağındaki obezite yüzde 20'lere yaklaÅŸtı. Bunun ideali yüzde 3'tür. Bugün görmemeyi, konuÅŸmamayı tercih eden bir toplumuz. 'Bir dirhem et, bin ayıp örter' diyen bir toplumuz. Maalesef bunları konuÅŸamıyoruz. Bunları konuÅŸabildiÄŸimiz zaman suyun altındaki buzdağının büyüklüÄŸünü görebileceÄŸiz."

Obezite cerrahisine iliÅŸkin çarpıcı bilgiler veren Op. Dr. Ersun Topal, ameliyat ettiÄŸi hastalarının tedavileriyle ilgili takipleriyle yakından ilgilendi. Topal'ın obezite ve tedavi yöntemleriyle ilgili açıklamalarda bulunduÄŸu basın toplantısında, Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sevhan Uygun ile Plastik ve Rekonstrüktif Uzmanı Op. Dr. Mahmut Özyılmaz hazır bulundu.

YENÄ°ÅžAFAK


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.