Sosyal Medya

Güncel

Bakanlıktan 'vur' emri verildi

Kastamonu'da aç kaldığı için 50 gün önce defnedilen bir cenazeyi mezardan çıkartıp ceset yiyen ayı için 'vur' emri çıktı



Kastamonu'nun AÄŸlı ilçesine baÄŸlı YaÄŸlıca Mahallesinde aç kalan bir ayımezarlığa gelerek 50 gün önce defnedilen Halil Ünivar'ın mezarını kazdı. Mezardan çıkarttığı cesedin bir kısmını yiyen ayının tespiti için bölgeye foto kapan kuruldu. Mezarın yakın bir yerine domuz leÅŸi de koyan Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanlığı 10. Bölge MüdürlüÄŸü Kastamonu Ä°l Åžube MüdürlüÄŸü ekipleri, ayının tespitinin ardından profesyonel bir avcıya vurduracak.

Kastamonu'da aç kalan ayı ceset yedi!

Kastamonu'da bu yıl içerisinde bazı istenmeyen olayların meydana geldiÄŸi belirten Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürü OÄŸuz Bayazıt, "Bu olaylar, çeÅŸitli yaban hayvanlarının insanların malına ve canına kast etmesi yönünde oldu. VatandaÅŸlarımızın ÅŸunu bilmesini istiyorum. Özellikle mala olan zararlarda bir takım tavsiyede bulunabileceÄŸimiz tedbirler söz konusudur. Bu tedbirleri vatandaÅŸlarımızın alması gerekiyor. Ä°nsana veya doÄŸrudan canına kast edilecek ÅŸekilde hatta insanın ölüde olsa mezarlıkta yapılacak saldırılarda, buna müdahale ediyoruz. ArkadaÅŸlarımız bu konuyla ilgili çalışma yapıyor. Kara Avcılığı Kanunun bizlere vermiÅŸ olduÄŸu yetkiyle, doÄŸrudan yaban hayvanının saldırısı kesinse ve bu belgelenmiÅŸse, zarar veren hayvan bunu alışkanlık haline getirmesi durumunu düÅŸünerek bunun ortadan kaldırılması yasal olarak önümüze konmuÅŸ durumdadır. Bununla ilgili bakanlık makamından geçtiÄŸimiz aylarda yetki devride yapıldı. Bu yetkiyi de biz, çekinmeden kullanıyoruz" dedi.

CESET YÄ°YEN AYI Ä°ÇÄ°N 'VUR' EMRÄ° ÇIKTI

Kastamonu'da mezar kazarak ceset çıkartan ve bu cesedin bir kısmının ayılar tarafından yenildiÄŸini hatırlatan Bayazıt, "Mezarlıkta ayı tarafından bir kazınmayla mevtanın ortaya çıkartılması söz konusu oldu. Bu çerçevede biz, bu ayının orada tespitine çalışıyoruz ÅŸu anda. Hangi ayı olduÄŸunu tespit ettiÄŸimizde, profesyonel avcılar tarafından doÄŸrudan bu ayıyı avlatarak, bertaraf etmiÅŸ olacağız. Bu kapsamda söz konusu yere foto kapanlarımızı kurduk. Kaymakamlığımızla irtibat halindeyiz. Ayının tespiti halinde ortadan kaldırılacak. Böylelikle de doÄŸrudan insana olan zararları da bu yöntemle engellemiÅŸ olacağız" diye konuÅŸtu.

"EVÄ°NÄ°ZÄ°N ETRAFINI ELEKTRÄ°KLÄ° ÇÄ°T Ä°LE ÇEVÄ°RÄ°N"

Ayı saldırılarına karşı vatandaÅŸların kendi tedbirlerini muhakkak alması gerektiÄŸini ifade eden Bayazıt, "Yaban hayvanının mala zarar verdi, koyun veya ineÄŸi telef etti. Bu konuda vatandaÅŸlarımız kendi tedbirlerini alacak. Özellikle bu tedbirler, etrafı çevrilmiÅŸ kapalı bir alan söz konusu ise, burayı düÅŸük voltajlı yüksek amperli elektrik sistemleri oluyor. Çiti ile çeviriyorsunuz alanı, hayvan oraya geldiÄŸi zaman elektrik çarptığında hayvan bu bölgeden uzaklaşıyor. Bunun gibi bir takım geliÅŸtirilmiÅŸ sistemler bulunuyor. Bunların maliyetleri de çok yüksek deÄŸil. Sadece çevireceÄŸiniz alanın miktarıyla ilgili oluyor. Bunun dışında özellikle çoÄŸu yaban hayvan büyük bir ihtiyacı olmadıkça doÄŸrudan insana saldırmaz. Bu ihtiyaçta gıda ihtiyacıdır. Ä°nsanla yaban hayvanın sık sık bir araya gelmesi ya da aynı noktada buluÅŸması o yaban hayvanın aç kaldığından kaynaklanıyor. Bizde müdürlük olarak bölgede çeÅŸitli noktalara bu havyaların beslenmeleri için yiyecekler bırakıyoruz. Bunu son günlerde aldığımız olumsuz haberler nedeniyle biraz daha arttırdık. Bu kapsamda yaban hayvanların, insanların yerleÅŸim ve yaÅŸam alanlarından biraz daha uzak kalacak yerlere bırakıyoruz. Bu hayvanların beslenebileceÄŸi, gıda olarak tüketebileceÄŸi bir takım ürünleri satın alarak ormanlık alanlara bırakıyoruz. Bu ÅŸekilde yaban hayvanlarının biraz daha insanlardan uzak kalmasını saÄŸlamayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

"YABAN HAYATI POPÜLASYONUNU, FOTO KAPAN Ä°LE TESPÄ°T EDÄ°YORUZ"

Bölge MüdürlüÄŸü ile Kastamonu Üniversitesi arasında geçtiÄŸimiz aylarda bir protokolün imzalandığın aktaran Bayazıt, "Kastamonu'da ve Yaban Hayatı Sahalarındaki popülasyonu belirleyebilmek ve buralarda hangi türlerin miktarları nelerdir belirledik. Özellikle ayı ile ilgili ÅŸikayetlerin çok olduÄŸunu görüyoruz. Bunun envanterin çıkartılması konusunda üniversitemiz ile bir çalışmamız oldu. Bunun dışında eksik kalan noktalarda arazide tespit etmeye çalışıyoruz. Tespit yöntemlerimiz arasında özellikle foto kapan söz konusu, bu foto kapanları satın alıp üniversitemize teslim ediyoruz. Ayrıca kendimizde bu foto kapanları ayrı noktalara yerleÅŸtiriyoruz. Bu sayede hangi hayvan türünün ne kadar olduÄŸunu, buralarda ne kadar hangi türün yaÅŸadığını geçiÅŸ noktalarına koyarak ne kadar geçiÅŸ yaptıklarını ve popülasyonlarını tespit etmeye çalışıyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"AYI SAYISINDA ÇOK FAZLA BÄ°R ARTIÅž YOK"

Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanlığı 10. Bölge MüdürlüÄŸü tarafından özellikle yapılan son sayımda ayı sayısının çok fazla yükselmediÄŸine dikkat çeken Bölge Müdürü OÄŸuz Bayazıt, ÅŸunları söyledi: "Ama diyeceksiniz ki bu saldırılar niye arttı. Saldırıların esas noktası gıdadır. Yaban hayvanlarının ormanlık alandı tüketebileceÄŸi çok fazla bir ürün kalmadı. Özellikle ayılar, çok fazla et tüketmez, meyve türlerini çok fazla tüketir. Orman Bölge MüdürlüÄŸümüz bu konuyla ilgili bir çalışma yürütüyor. Özellikle yüksek kesimlerde meyve aÄŸaçlarının dikilmesi, bu meyve türlerinin yaban hayatına bırakılması yönünde çalışmalar yürütüyor. Ama köylülerimizde bu meyve türlerini aÄŸaçlardan topladıklarında bunları ticari ürüne dönüÅŸtürüyorlar veya kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Ama oradaki yaban hayvanlarında gıda ihtiyacını karşılayacağı ürünleri ortadan kaldırmış oluyorlar. Hayvanda doÄŸal olarak insana yakın olan bölgelere gitme ihtiyacı duyuyor"

"Ä°NSANIN, ORMANDA AYAK BASMADIÄžI YER KALMADI"

Kastamonu'da ayı popülasyonunun çok fazla olmadığını vurgulayan Bayazıt, ÅŸunları kaydetti: "Ama yiyecek noktasında sıkıntı çekmesi nedeniyle insanla karşı karşıya çok fazla geliyor. Bir taraftan insanda, yaban hayvanlarının alanına yaklaÅŸmış görünüyor. Artık insanın ayak basmadığın herhangi bir yer kalmadı. YavaÅŸ yavaÅŸ herkes her yere gidebildiÄŸi için yaban hayvanlarıyla insanların karşı karşıya gelmesi kaçınılmaz oldu"
AÄŸlı ilçesinde aç kalan ayı, kazdığı mezardan ceset çıkartıp yemiÅŸti. Mantar toplama giden vatandaÅŸlar tarafından ceset, mezardan 2-3 metre ilerisinde bulunmuÅŸtu. Köy halkı tarafından polis ekiplerine haber verilmesi üzerine tutanak tutuldu ardından ceset, yeniden kefenlenerek aynı mezara defnedilmiÅŸti. Etrafa kötü koku salması ve hastalıklardan korunmak için mezarın etrafına kireç döküldü. Ayrıca mezarın üzeri, dikenli tellerle örtülerek mezar korunmaya çalışıldı. Ayrıca mezarın etrafında ayı izlerine rastlanmıştı.

Ä°HA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.