Sosyal Medya

Güncel

Maden Mühendisleri: Ermenek Planlama Hatası

Maden Mühendisleri Odası, Ermenek'te üç firmanın birbirinden habersiz planlama yapması nedeniyle, suyla dolu eski bir ocağa fazla yaklaşıldığını söyledi. Planlama hatasının Soma'ya benzer olduğuna dikkat çekildi.



Türk Mühendis ve Mimar Odaları BirliÄŸi’ne (TMMOB) baÄŸlı Maden Mühendisleri Odası (MMO), Ermenek’te 18 iÅŸçinin mahsur kaldığı madenle ilgili tespitlerini kamuoyuna sundu. Açıklamada, Ermenek'teki kazanın Soma faciasında olduÄŸu gibi, havza madenciliÄŸi yapılmamasından kaynaklandığı ifade edildi.

Olayın yaÅŸandığı bölgede üç ayrı firmanın maden iÅŸlettiÄŸini söyleyen MMO, bu firmaların ‘havza madenciliÄŸi’ yapmadığını, yani imalatlarının birbirlerini nasıl etkileyeceÄŸini bilmeden planlama ve üretim yaptıklarını belirtti.

Yakınlardaki eski madenlere fazla yaklaşılması nedeniyle, bu alanlarda yıllar boyu biriken yaklaşık 10 bin metreküp suyun ocak içerisine dolduÄŸunu söyleyen uzman heyet, olayın planlama ve üretim hatası olduÄŸunu ifade etti.

“Ä°ÅŸletmeler birbirlerinden habersiz”

Açıklamada, Soma ve Elbistan’da yaÅŸanan faciaların da benzer sebeplerle meydana geldiÄŸi ifade edildi:

“Havza madenciliÄŸi, bir havzada bulunan madenlerin, bütüncül bakış açısı ile planlanması ve üretilmesi anlamına gelir.  

Aynı havzada farklı firmaların, deÄŸiÅŸik ya da aynı zamanda yaptıkları planlama ve üretimi birbirlerinden bağımsız, habersiz, birbirlerini olumsuz etkileyebilecek ÅŸekilde yerine getirilmesi politikası sürdükçe Soma‘da, Elbistan‘da ve son olarak Ermenek‘te yaÅŸanan facialar gelecekte de yaÅŸanabilecektir.”

Maden ocağındaki su seviyesinin, iÅŸçilerin mahsur kaldığı seviyenin üzerinde olduÄŸunu söyleyen MMO heyeti, ocakta çalışan iÅŸçilerin genellikle çevre köylerden geldiÄŸini, sendikasız ve düÅŸük ücretlerle çalıştıklarını aktardı.

“En büyük sorumlu MÄ°GEM”

Madencilik faaliyetlerine iliÅŸkin tüm bilgilerin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na baÄŸlı Maden Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü’nde (MÄ°GEM) toplandığını söyleyen heyet ÅŸu tespiti paylaÅŸtı:

“MÄ°GEM ruhsat verirken havza madenciliÄŸini göz önünde bulundurmamakta, bu da planlama ve iÅŸletmede parçalı durum doÄŸurmaktadır. Bunun sonucunda aynı sahadaki iÅŸletmelerden kaynaklanacak gaz ve su baskınları gibi tehlikeler bilinememekte, önlem alamamaktadır.”

“Sektörde uygulanan rodövans ve taÅŸeronlaÅŸtırma uygulamaları da parçalı üretim mantığı ile yürütüldüÄŸü için kazanın baÅŸka bir diÄŸer önemli nedenidir” diyen Maden Mühendisleri Odası,  “Dolayısıyla kazanın ve kaybedilen canların en büyük sorumluluÄŸu MÄ°GEM‘e aittir” açıklamasını yaptı.

Ellerindeki verilere göre 2008 yılında 43 maden çalışanının iÅŸ kazasında yaÅŸamını yitirdiÄŸini söyleyen MMO, bu sayının yıllar içinde düzenli olarak yükselerek bu yıl 400 civarına geldiÄŸini ifade etti.

Maden Mühendisleri Odası ayrıca ülkede her yıl bin 500 iÅŸçi ölümünün gerçekleÅŸtiÄŸine dikkat çekerek, iÅŸ güvenliÄŸine iliÅŸkin kararlarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yalnız hareket ettiÄŸi ve üniversitelere, sendikalara ya da meslek örgütlerine danışmadığı ifade edildi.

Rodövans ve taÅŸeronlaÅŸma uygulamalarının acilen bitirilmesi gerektiÄŸini savunan MMO, madenlerin mühendislik bilim ve tekniÄŸine, ölçek ekonomisine ve havza madenciliÄŸine uygun olarak planlanması tavsiyesinde bulundu.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.