Sosyal Medya

Güncel

Mersin listesine şafak baskını

Türkiye'yi sarsan tele-kulak skandallarından hesap soruluyor. Mersin'de üst düzey yönetici 123 kişiyi terör ve mafya suçlamasıyla dinleyen çeteye operasyonda 27 polise gözaltı kararı çıktı.



GözaltınA alınanlardan 16'sının meslekten ihraç edildiÄŸi ortaya çıktı. Polislere 'örgüt kurmak ve yönetmek, özel hayatın gizliliÄŸini ihlal etmek, suç uydurmak' gibi suçlamalar bulunuyor.

Telekulak operasyonları Mersin'e sıçradı. Daha önce aralarında vali, vali yardımcıları, emniyet müdürleri, siyasiler ve STK temsilcilerinin bulunduÄŸu 23 kiÅŸiyi terör ve mafya suçlamalarıyla dinleyen polisler dün sabaha karşı gözaltına alındı. Åžüpheli emniyetçilerden 19'u Mersin'de 4 polis ise Bingöl, Siirt, Mardin ve Åžanlıurfa'da gözaltına alındı. Mersin Emniyeti'nin aralarında vali, vali yardımcısı, siyasetçi, sivil toplum örgütü temsilcisi, emniyet ve yargı mensubu 123 kiÅŸinin sahte belgelerle suç örgütü üyesi ve terörist suçlamasıyla dinlendiÄŸi ortaya çıkmıştı.

17 ARALIK DARBESÄ°YLE BAÄžLANTILI

17 Aralık darbe giriÅŸiminin ardından yargı ve emniyette giriÅŸilen kapsamlı görev deÄŸiÅŸiklikleriyle birçok ÅŸehirde olduÄŸu gibi Mersin'de de yasa dışı dinleme listeleri ortaya çıkarılmıştı. Mersin listesine göre kentteki siyasi parti temsilcileri MLKP, El-Kaide, Hizbullah, PKK gibi örgütler ile mafya suçlamasıyla teknik takibe alındığı anlaşıldı. Tele-kulak listesinde bir mülkiye baÅŸmüfettiÅŸinin de bulunuyordu.

DÄ°NLEME LÄ°STELERÄ° OLUÅžTURDULAR

Yasadışı dinleme listesinin ortaya çıkarılmasının ardından polis müfettiÅŸleri kentte kapsamlı inceleme yaptı. SoruÅŸturma kapsamında hakkında kanunsuz dinleme yapılan kamu görevlileri ile siyasetçiler de ÅŸikayetçi oldu. Emniyetçilere yöneltilen bir diÄŸer suçlama da maÄŸdurlar hakkında hayali suç örgütleri ile iliÅŸkileri olduÄŸu iddiasıyla yasadışı raporlar yazıldığı yönünde. Telekulak ÅŸebekesinin usulsüz olarak dinlenen, Valilik personeli, belediye baÅŸkanlar, siyasi parti üyeleri, yargı mensupları, emniyet mensupları ile iÅŸadamları hakkında sicil kayıtları oluÅŸturdukları tespit edildi.

LÄ°MANA ÖZEL DÄ°NLEME TESPÄ°T EDÄ°LDÄ°

MaÄŸdurların usulsüz dinlemelerle oluÅŸturulan suçlamalarla Adalet Bakanlığı Otomasyon Åžifresi olan UYAP Sistemi üzerinde hayali suçlardan açılmış hayali davaların sanıkları olarak fiÅŸlendikleri de belirtildi. Bu suç kayıtlarıyla terfi bekleyen kamu personelinin tayinlerinin engellendiÄŸi ortaya çıktı.Kanunsuz dinlemelere imza atan çetenin Mersin Limanı'na ayrı bir önem verdiÄŸi tespit edildi. Åžebeke, Denizcilik MüsteÅŸarlığı Mersin Liman BaÅŸkanı SavaÅŸ Çakmak ile Denizcilik MüsteÅŸarlığı'nın Özel Kalemi'ni de dinletti. Bu yöntemle limandaki sevkiyat iÅŸlemleri paralel yapı tarafından denetim altına alınmaya çalışıldı.

'ŞİKAYETÇÄ°YÄ°M CEZALARINI ÇEKSÄ°NLER'

Paralel yapının dinlemelerine takılan isimlerden Ömer Baykan, 'Savcılığa ÅŸikayetçi oldum. Basına yansıdıktan sonra gördüm telefonumun dinlendiÄŸini. 20 gün sonra falan savcılıktan kağıt geldi. Davet ettiler gittim ve ÅŸikayetçi olduÄŸumu söyledim' ifadelerini kullandı. Dinlenen isimlerden AK Parti Mersin Ä°l BaÅŸkan Yardımcısı Mert Hazar ise, 'Adalete güvenimiz sonsuz. Hiçbir suçumuz olmadan, asılsız nedenlerle usulsüz dinlemeler yapıldı. Ä°nÅŸallah cezalarını çekerler' dedi.

Türkiye'ye Yeni Åžafak duyurdu

Yeni Åžafak'ın, 10 Mart 2014 tarihli nüshasında Mersin'de yüz binlerce kiÅŸiyi dinleyen paralel yapılanmanın tele-kulak listesine ulaÅŸmışti. Örgütün vali yardımcıları, hâkimler, siyasetçiler, liman yöneticileri ve emniyet müdürlerini terörist gibi gösterip 2 yıl dinlediÄŸi ve sızmaya karşı adliye katipleri ve polisleri de listeye dahil ettiÄŸini Yeni Åžafak ortaya çıkarmıştı.

Plaket aldığı valiyi dinletmiş

Mersin'deki yasa dışı dinlemelerin kilit noktasında buluduÄŸu ileri sürülen Ä°stihbarat Åžube Müdürü Ali Çengelci, 2011'de Mersin Polis Evi'nde düzenlenen terfi töreninde dönemin Mersin Valisi Hasan Basri GüzeloÄŸlu'ndan plaket almıştı. O gün terfi alan Çengelci Emniyet Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilmiÅŸti. Vali GüzeloÄŸlu da Çengelci ve ekibi tarafından yasa dışı yollarla dinlenen maÄŸdurlar arasında bulunuyor.

Geçen aralık ayında Ä°çiÅŸleri Bakanı Efkan Ala'nın 'Güneyde bir il dinlendi' açıklaması sonrası bu ilin Mersin olduÄŸu ortaya çıkmıştı.

FÄ°ZÄ°KÄ° TAKÄ°P YAPILDI

Bunun üzerine Mersin Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı ve Emniyet Genel MüdürlüÄŸü'nce idari soruÅŸturma baÅŸlatılmıştı. Mersin Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nın 10 ay süren hazırlık soruÅŸturmasının tamamlanması ardından operasyonun düÄŸmesine basıldı. Polislerin uzun bir zamandır fiziki takip altında olduÄŸu öÄŸrenildi.

Suç örgütü kurdular

Mersin Devlet ve Toros Devlet Hastanesi'nde saÄŸlık kontrolünden geçirilen polisler, Terörle Mücadele Åžubesi'ne götürüldü. Gözaltına alınan Emniyet mensuplarına 'suç iÅŸlemek için örgüt kurmak ve yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, kiÅŸiler arasında aleni olmayan konuÅŸmaları kaydetmik, özel hayatın gizliliÄŸini ihlal etmek, suç uydurmak, hukuka aykırı olarak kiÅŸisel verileri kaydetmek, kamu görevlisinin resmi belgede sahtecilikliÄŸi' suçlamaları yöneltiliyor. Operasyon kapsamında gözaltına alınan eski Ä°stihbarat Åžube Müdürü Ali Ä°hsan Kaya'nın ismi Mersin Limanı'nda paralel yapı adına usulsüz iÅŸlemler yaptığı iddiasıyla gündeme gelmiÅŸti. Ä°ddiaya göre paralel yapılanma limanda iÅŸ yapan birçok firmayla ilgili usulsüz istihbarat toplamış ve iÅŸlem yapmıştı.

GÖZALTINA ALINAN POLÄ°SLERÄ°N Ä°SÄ°MLERÄ°

Gözaltına alınan polislerin kimlikleri ÅŸöyle: Mersin Ä°stihbarat Åžube eski Müdür Yardımcısı Åževki P. ile Hakan I., Eski Ä°stihbarat Åžube'de görevli Emniyet Amirleri Ali T., Ziya A., Koray G., Komiserler Ä°lyas A., Komiser Yardımcıları; Mustafa C., Barış Y., Mustafa K., Polis memurları; Ä°smail A., Akın Y., Faruk Y., Ali Y., Ä°brahim D, Gökhan K., Aziz Y., Mehmet A., ÖkkeÅŸ D., Ahmet Y., Mustafa B., Murat D., Sedat Y. Adreslerinde bulunamayan Eski Ä°stihbarat Åžube Müdürü Ali Ä°hsan Kaya, ile emniyet mensupları Yavuz E ile Ä°lyas A Mersin Emniyet MüdürlüÄŸü'ne teslim oldu.

16'SI Ä°HRAÇ EDÄ°LMÄ°ÅžTÄ°

Öte yandan Mersin Emniyet MüdürlüÄŸü eski istihbarat Åžube Müdürü Ali Çengelci ile Ali Ä°hsan Kaya ile komiserler Ä°lyas A., ve Yavuz E.'nin ise yerlerinde bulunamadıklarından dolayı gözaltına alınamadıkları bildirildi. Gözaltına alınan Emniyet mensuplarından 16'sı daha önce meslekten ihraç edilmiÅŸti.

 

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.