Sosyal Medya

YaÅŸam

Yine aynı acı

Soma'da yaşanan acı tazeliğini korurken bir kara haber de Karaman'dan geldi. Ermenek'te özel bir maden ocağını su bastı. 16 işçi kaçarak kurtuldu, 18 işçi, yerin 375 metre altında mahsur kaldı. Yüzlerce kişilik ekibin çalışmasına rağmen su tahliye edilemedi, işçilere ulaşılamadı.



Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin can verdiÄŸi facianın acısı tazeliÄŸini korurken, bir kaza haberi de Karaman'dan geldi. Ermenek ilçesinde bir maden ocağında yaÅŸanan su baskınında 18 iÅŸçi ocakta mahsur kaldı. Kaza, dün saat 12.15 sıralarında Güneyyurt beldesinde bulunan Has Åžekerler Madencilik'e ait kömür ocağında meydana geldi.

OKSÄ°JEN TAKVÄ°YE YAPILDI

Sabah vardiyasındaki iÅŸçiler üretim yaparken yeraltı su kaynağı patladı. Yerin 375 metre altında çalışırken sızıntıyı fark eden 16 iÅŸçi kendi çabalarıyla kurtulmayı baÅŸarırken, 18 iÅŸçi suyla dolan bölümü geçemedi. Dışarıya çıkan iÅŸçilerin haber vermesinin ardından olay yerine çok sayıda itfaiye, arama kurtarma ve saÄŸlık ekibi sevk edildi. Ocaktaki iÅŸçilerin yakınları da maden ocağına akın etti. Ä°ÅŸcilerin bulunduÄŸu bölgeye oksijen verilirken diÄŸer taraftan da galerideki suyun tahliyesine baÅŸlandı. Ancak ekipler, ocağın suyla kaplı olması nedeniyle bir sonuç alamayınca yardım istedi.

KOMANDOLAR DA KATILDI

ÇaÄŸrının ardından AFAD, 206 kiÅŸilik bir ekibi bölgeye sevk etti. BaÅŸta Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu, belediyeler, özel sektörde çalışan iÅŸçileri olmak üzere yüzlerce insan çalışmalara destek verdi. Türk Silahlı Kuvvetleri de iki uçak ve helikopter görevlendirdi. Ä°ki komando timi çalışmalarına destek verdi. SaÄŸlık Bakanlığı, olayla ilgili 21 ambulansla 4 UMKE ekibini görevlendirildi.

BALÇIK DALGIÇLARI ENGELLEDÄ°

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi de 10 kilometre mesafeye saatte 540 bin litre su tahliye edebilen 'Ahtapot' adlı su tahliye cihazını bölgeye gönderdi. Çevre illerden de çok sayıda su pompası ocaÄŸa intikal ettirildi. Çalışmalara katılmak için madene gelen onlarca dalgıç da bir ÅŸey yapamadı. Ocaktaki kömür tozu ve topraktan dolayı balçık tabakası oluÅŸtuÄŸu bu nedenle dalgıçların görev yapamadığı bildirildi. Ä°lk kapsamlı resmi açıklama olay yerine giden Enerji Bakanı Taner Yıldız ve UlaÅŸtırma Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma Bakanı Faruk Çelik yaptı.

SU HER Ä°KÄ° SAATTE BÄ°R METRE YÜKSELDÄ°

Facia sırasında 34 iÅŸçinin vardiyada bulunduÄŸu bulunduÄŸunu aktaran Bakan Yıldız, '16 kiÅŸi kendi imkanlarıyla çıkmış. Bazı 18 iÅŸçimiz aÅŸağıda kalmış. Her iki saatte yaklaşık bir metre su yükselmesi var. Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiÄŸi ÅŸu anda tespit edilmiÅŸ deÄŸil. Eski ocakta biriken yaÄŸmur sularından mı kaynaklandı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boÅŸaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaÅŸmış olacağız' diye konuÅŸtu.

15 YILDA SU SEBEPLÄ° Ä°LK KAZA

Maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 10 bin metreküp olduÄŸunu vurgulayan Yıldız ÅŸunları kaydetti: 'Su bir yandan besleniyor. Öncelikle amacımız suyun dışarıya çıkarılmasını saÄŸlamak. Åžu an elimizdeki kotlar suyun belli bir seviyeye kadar geldiÄŸini gösteriyor. Zaman aleyhimize iÅŸliyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuÅŸ durumda. Su seviyesi iÅŸçilerin en son tespit edildiÄŸi kodun daha üzerinde. Ciddi bir risk altındalar. Ciddi bir sıkıntı var.'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise kazanın son 15 yılda su baskını nedeniyle meydana gelen ilk kaza olduÄŸunu açıklandı. Çalışmalar gece boyu devam etti. Gazetemizin baskıya girdiÄŸi saatlerde henüz iÅŸçilere ulaşılamamıştı.

Bize kaçın diyenler çıkamadı

Kerim Pınarlı: Biz arkadaÅŸlarla aynı hizada çalışıyorduk. Bir anda fırtına çıkar gibi oldu. ArkadaÅŸlar 'kaçın' dediler. DiÄŸer arkadaÅŸlar peÅŸimizden gelmediler. Biz geriye döndük ama 'bize kaçın' dediler. Tırmandık o esnada su arkamızdan geldi. Maskelerimiz yanımızdaydı. Ama maskelerimizi takma fırsatımız olmadı. Panikledik, nefesimizin kesileceÄŸini düÅŸündük. Kendi imkanlarımızla bir arkadaşımızı çıkardık. Düz galerilerden yukarıya doÄŸru çıkan bacalar var. Bize kaçın diyen arkadaÅŸlar çıkamadılar, muhtemelen oraya doÄŸru çıktılar. Orada olduklarını tahmin ediyoruz. Oraya su basmadıysa kurtulma ÅŸansları var.'

YEMEK YERKEN PATLAMA OLDU

Mehmet Öndür: Suyun patladığı bölgede sabahleyin ben çalışıyordum. Ben çıkarken suyun patlamasıyla ilgili hiçbir belirti yoktu. Eski ocaklarda su oluÅŸmuÅŸtu. Benim çalıştığım yerde patlamış. Ama hiçbir belirtisi yoktu. ÖÄŸlen saat 12.00'de arkadaÅŸlar yemek yerken patlama olmuÅŸ, su patlama yapmış. Yerin 300 metre altındalar. Su, üstlerinden önlerine geliyor. Önlerini kapatıyor. Bir yer daha var. EÄŸer oraya kaçtılarsa kurtulabilirler. Tek umudumuz orası.'

Ä°ÇERDEN SAÄž ÇIKMALARI ZOR

Hamdi Bahar: KardeÅŸim Adem içerde mahsur kaldı. Kurtarma çalışmasına katıldım içeri girdim. Su ilk girdiÄŸimde metredeydi. Åžimdi girdim (saat 23:00 civarı) su 10 metre daha yükselmiÅŸ. 150 metre su birikmiÅŸ, içerdeki oksijen tertibatı tamamen kesildi. Allah'tan ümit kesilmez ama içerden saÄŸ insan çıkması çok zor. Tecrübeli bir madenci olarak söylüyorum bu suyun tahliyesi 10-15 sürebilir.

3 çocuÄŸu vardı birisi de yolda

Mahsur iÅŸçilerden Ali Haznedar'ın hamile eÅŸi Fadime Haznedar, sabaha kadar bölgeden hiç ayrılmadı. SaÄŸlık ekiplerinin sık sık kontrol ettiÄŸi Fadime Haznedar, '3 ÇocuÄŸumuz var. EÅŸim çalışmak zorundaydı. Mecburdu çalışmaya. Ben de hamileyim. 45 gün sonra ilk defa iÅŸe geldi. Bugün de ilk iÅŸ günüydü' dedi.

Bakan'a sarılıp ağladı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, UlaÅŸtırma Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik maden ocağına gelerek çalışmaları koordine etti. KardeÅŸi ocak içinde mahsur kalan bir vatandaÅŸ, Bakan Elvan'ın boynuna sarılarak gözyaşı döktü. Bakan Elvan, gözü yaÅŸlı vatandaşı teselli etmeye çalıştı. Bu sırada baygınlık geçiren vatandaÅŸa, saÄŸlık ekipleri müdahale etti.

Ä°mkanlar seferber edilsin

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan iÅŸçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istedi. CumhurbaÅŸkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre ErdoÄŸan, faciayla ilgili önce Karaman Valisi Murat Koca ardından da bölgedeki bakanlarla telefonda görüÅŸtü. Olayla ilgili bilgi alan ErdoÄŸan iÅŸçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istedi.

Ä°lk görev kömür ocağına

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Karaman Valisi Murat Koca'dan, bilgi aldı. DavutoÄŸlu yaptığı yazılı açıklamada "Hüznümüz büyük" dedi. Bu arada, önceki gün kurulduÄŸu açıklanan BaÅŸbakanlık Acil Koordinasyon Merkezi'nin de kazayla ilgili çalışma baÅŸlattığı belirtildi.

AK Parti eÄŸlenceleri iptal etti

AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı BeÅŸir Atalay, AK Parti MYK toplantısının ardından faciayla ilgili açıklama yaptı.MYK'nın tek gündeminin maden kazası olduÄŸunu belirten Atalay, "Ä°nÅŸallah vatandaÅŸlarımız kurtarılır ve üzüntümüz büyümez. Yerel Yönetimler BaÅŸkanlığımız bütün belediyelerimize genelge yaptı. Cumhuriyet Bayramı sebebiyle bazı eÄŸlenceler vardı, o eÄŸlenceler iptal edildi" dedi. Atalay, BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun bayram törenlerinden sonra bölgeye gidebileceÄŸini söyledi.

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.