Sosyal Medya

Gezi - Tarih - Mimari

Haçova Savaşı kazanıldı

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Haçova Zaferinin kazanılması, Trabzon Rum İmparatorluğunun sona ermesi, Rus güçlerinin rehine kurtarma operasyonunda 120 rehinenin ölmesi var…



GÜNÜN OLAYI

Haçova Savaşı Son Anda Kazanıldı (1596)

Bizzat padiÅŸah III. Mehmet’in iÅŸtiraki ile sefere çıkmış olan Osmanlı ordusu yaklaşık iki kat kalabalık olan Alman takviyeli Avusturya ordusu ile Haçova’da 26 Ekim 1596’da karşılaÅŸtı. SavaÅŸ çok çetin geçti. DüÅŸman askerleri padiÅŸahın bulunduÄŸu bölgeye kadar sokuldu. Ancak Hoca Sadettin Efendi’nin soÄŸukkanlı tavrı ve aÅŸçılar dahil geri hizmet birliklerinin taze kuvvet gibi ellerine geçirdikleri eÅŸyalarla düÅŸmana saldırması savaşın kazanılmasını saÄŸladı.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Trabzon Rum Ä°mparatorluÄŸu Sona Erdi (1461)

Fatih Sultan Mehmet 1461 yılında o zamana kadar hiç Türk hakimiyetine girmemiÅŸ olan Trabzon’a doÄŸru sefere çıktı. Donanma Trabzon limanına geldiÄŸi tarihlerde Fatih Sultan Mehmet’te zorlu daÄŸları aÅŸarak karadan Trabzon’u kuÅŸatmıştı. Trabzon Rum Ä°mparatoru direnmenin fayda saÄŸlamayacağını görerek ÅŸehri 26 Ekim 1461 günü teslim etti.

Ä°lk Türk Milli Maçı Oynandı (1923)

Ä°lk Türk Milli futbol karşılaÅŸması Türkiye ile Romanya arasında 26 Ekim 1923 tarihinde oynandı. KarşılaÅŸma 2-2 berabere sona erdi.

Osmanlı Devleti Uluslararası Müdahaleye Boyun EÄŸdi (1905)

Büyük devletler Makedonya bölgesindeki Osmanlı maliyesinin kontrolü için 26 Ekim 1905’te uluslar arası bir komisyon kurulmasına karar verdiler. Bu durumu kabul etmeyen Osmanlı Devleti’ne gözdağı vermek için Midilli adasını iÅŸgal ettiler. Çaresiz kalan Osmanlı Devleti bu durumu kabullenmek zorunda kaldı.

Türkiye Cumhuriyeti Tarihinde Bir Ä°lk GerçekleÅŸti (1984)

Maliye ve Gümrük Bakanı Vural Arıkan, istifa etmeyince, BaÅŸbakan Turgut Özal’ın önerisi üzerine CumhurbaÅŸkanı Kenan Evren tarafından 26 Ekim 1984’te görevinden alındı. Böylece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir bakan azledildi.

Ürdün Ä°le Ä°srail Arasında SavaÅŸ Durumu Sona Erdi (1994)

Ürdün ile Ä°srail arasında 26 Ekim 1994 tarihinde de bir "barış anlaÅŸması" imzalandı ve iki devlet arasındaki savaÅŸ durumuna son verildi. Bu anlaÅŸma ile karşılıklı olarak sınırlar açıldı ve iki ülkenin karşılıklı baÅŸkentlerinde büyükelçilikler açılması ile diplomatik iliÅŸkilerin normalleÅŸtirilmesi kararlaÅŸtırıldı. 

Rus Özel Güçleri Kanlı Bir Müdahale ile Rehineleri Kurtardı (2002)

Dünya kamuoyunun dikkatini Çeçenistan üzerine çekmek isteyen i 50 kadar Çeçen mücahit Rusya'nın baÅŸkenti Moskova'daki Dubrovka Merkez Tiyatrosu'nda 600’ün üzerinde kiÅŸiyi rehin almasıyla baÅŸlayan eylem 26 Ekim 2002’de Rus Alfa güçleri tarafından kanlı bir ÅŸekilde sona erdirildi. Kimyasal silahla yapılan müdahale sırasında 120 civarında rehine 40’ın üzerinde eylemci öldü.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

1863- Uluslararası Kızıl Haç organizasyonu Cenova’da kuruldu.

1905- Kuzey Avrupa ülkeleri Norveç ve Ä°sveç ayrıldılar.

1922- Ä°smet Ä°nönü, Lozan Konferansı öncesinde DışiÅŸleri Bakanlığı görevine getirildi.

1924- Kazım Karabekir PaÅŸa, Birinci Ordu MüfettiÅŸliÄŸinden ayrıldı; artık milletvekili olarak çalışacağını bildirdi.

1932- ‘’Yo yo’’ oyuncağı Ä°stanbul’da büyük ilgi uyandırdı.

1933- Cumhuriyetin 10. yılı dolayısıyla Genel Af Kanunu çıkarıldı.

1938- Du Pont, ilk sentetik naylon fibere adını verdi.

1961- Cemal Gürsel CumhurbaÅŸkanı seçildi.

1966- Kuzey Atlantik Konseyi, NATO karargahını Brüksel’e taşımayı kararlaÅŸtırdı.

1967- Åžair, yazar Ali Cenap Yöntem, 80 yaşında öldü.

1974- KurtuluÅŸ Savaşı komutanlarından Orgeneral Fahrettin Altay 94 yaşında Ä°stanbul’da öldü.

1975- Enver Sedat, ABD’ye resmi ziyarette bulunan ilk Mısır Devlet BaÅŸkanı oldu.

1991- Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak sınırından girerek operasyona baÅŸlattı.

1995 - Ä°slami Cihat lideri Fathi Åžikaki, Malta'daki otelinde Mossad ajanları tarafından öldürüldü.

1995 - Demokrasi Partisi (DEP) davası karara baÄŸlandı. Yargıtay Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan DoÄŸan ve Selim Sadak'ın 15'er yıl, Mahmut Alınak ve Sırrı Sakık'ın 3'er yıl 6'ÅŸar ay hapis cezasını onayladı. Cezaları bozulan Ahmet Türk ve Sedat YurttaÅŸ tahliye edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.