Sosyal Medya

Dünya

Alevililiği farklı bir din olarak tanımlayan Almanya'ya tepki

TBMM Dışişleri Komsiyonu Başkanı Ahmet Berat Conkar ve MHP'li Yusuf Halaçoğlu, Bremen eyaletinde Aleviliği farklı bir din olarak tanımlayan karara tepki gösterdi



TBMM DışiÅŸleri Komsiyonu BaÅŸkanı Ahmet Berat Conkar, Almanya'nın Bremen Eyaleti'nin AleviliÄŸi ayrı bir "din" olarak tanımasını "siyasi, kötü niyetli ve Türkiye içerisinde Alevi-Sünni uyumunu bozmaya yönelik bir giriÅŸim" olarak deÄŸerlendirdi.

Almanya'nın Bremen Eyaleti'nin Sosyal Demokrat Belediye BaÅŸkanı Jens Böhrnsen, 14 Ekim Salı günü Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu temsilcileri ile "AleviliÄŸi ayrı bir din olarak tanıyan devlet sözleÅŸmesi" imzaladı.

Konuya iliÅŸkin AA muhabirinin sorularını cevaplayan TBMM DışiÅŸleri Komsiyonu BaÅŸkanı Conkar, "Bremen Eyaletinin AleviliÄŸi, Musevilik ve Hristiyanlık gibi ayrı bir din olarak tanıması tamamen siyasi, kötü niyetli ve Türkiye içerisinde Alevi-Sünni uyumunu bozmaya yönelik bir giriÅŸimdir" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AleviliÄŸin Ä°slam dışında görülemeyeceÄŸini, aksine Ä°slam içinde geliÅŸen ve kabul görmüÅŸ bir yorum olduÄŸunu ifade eden Conkar, "Hiç bir devletin veya federal eyaletin, Ä°slam dini gibi ölçüleri net bir din üzerinde operasyon yapmaya gücü yetmez. Bu tarz çabalar baÅŸarısız olmaya mahkumdur." dedi.

Conkar, Alevilik üzerinden yeni bir fitne çıkarılmak istenildiÄŸini fakat saÄŸduyu ve hakikatin bu tip fitne amaçlı projeleri tarihin çöplüÄŸüne atacağını vurguladı.

Türkiye'deki ve Almanya'daki saÄŸduyulu ve Ä°slam'ı benimsemiÅŸ Alevi vatandaÅŸların bu tarz siyasi çabalara en güçlü ÅŸekilde tepkilerini koyacaklarını belirten Conkar, "Türk Milleti tüm unsurları ile Ä°slam'a ve Ä°slam içinde bir yorum olan AleviliÄŸe en saÄŸlam biçimde sahip çıkar. Kendi deÄŸerlerinin istismar edilmesine asla müsaade etmez" diye konuÅŸtu.

DışiÅŸleri Komsiyonu BaÅŸkanı Conkar, "Esas olan bizim millet olarak farklı mezhep ve meÅŸrepleri benimseyerek temel deÄŸer ve ölçülerde doÄŸrunun ve hakikatin yanında olmamızdır" görüÅŸünü aktardı.

"FÄ°TNE SOKMAYA ÇALIÅžIYORLAR"

MHP Grup BaÅŸkanvekili Yusuf HalaçoÄŸlu ise Bremen Eyaleti'nin AleviliÄŸi ayrı bir din olarak tanımasını "(Almanlar) Aleviler ile Sünni müslüman grupları sanki birbirinden farklıymış gibi bir niteliÄŸe sokarak fitne sokmaya çalışıyorlar, baÅŸka hiç bir ÅŸey deÄŸil" ÅŸeklinde deÄŸerlendirdi.

HalaçoÄŸlu, kararın tamamen siyasi ve Türkiye'yi etnisiteye ve mezhep olarak ayırmaya çalışmanın bir göstergesi olduÄŸunu belirterek, "Karar ne Alevilere sempati duyularak alınmış bir karar, ne de insan haklarına göre alınmış bir karar, tamamen siyasi bir karardır" dedi.

Almanya'nın ırkçı saldırılardan dolayı yakılan Müslümanları bir tarafa bıraktığını vurgulayarak, "Almanya bu iÅŸlerin peÅŸinde koÅŸacakken, bu olaylarla ilgilenecekken, tutmuÅŸ baÅŸka iÅŸi kalmamış gibi Aleviler ile Sünni Müslüman grupları sanki birbirinden farklıymış gibi fitne sokmaya çalışıyorlar, baÅŸka hiç bir ÅŸey deÄŸil" diye konuÅŸtu.

Almanya'daki terör örgütü NSU davasının 1,5 yıldan beri devam ettiÄŸini hatırlatan HalaçoÄŸlu, "Almanya bunun peÅŸinden koÅŸsun, böyle iÅŸlerle uÄŸraÅŸacağına Almanya devletse, adil olacaksa, insan haklarına uygun davranacaksa önce bunlara baksın" ifadelerini kullandı.

HalaçoÄŸlu, Alman Antropolog Peter Alford Andrews'in 1989'da yayımlanan "Türkiye Cumhuriyetinde Etnik Gruplar" kitabına da atıfta bulunarak, "Bu kitap (Türk halkını) etnik olarak ayırmaz, dini olarak ayırır. Sünni Türkmenler, Åžii Türkmenler, Alevi Türkmenler, Tahtacı Türkmenler diye ayırır. Bunların hepsi etnik grup olarak sayılır. Bu kitabı unutmayın ve mutlaka alın okuyun" tavsiyesinde bulundu.

Türkiye ve Almanya'daki Alevi derneklerinin bu kara tepki göstermesi gerektiÄŸini vurgulayan HalaçoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Alevi dernekleri kendilerini Ä°slam'ın dışında görmezler. Ä°slam ile alakası olmayan, dinle alakası olmayan, ateist olanlar var ki; Hz. Ä°sa'dan önce AleviliÄŸin var olduÄŸunu iddia ederler. Bunlar Alevi deÄŸil, Paganizmin temsilcileridir. Arap AleviliÄŸi ile Anadolu Türkmen AleviliÄŸi birbirinden farklıdır. Ama her ikisi de Sünni Müslümanlar gibi Allah'ın birliÄŸine, Kuran'a, Peygamber'e ve Hz. Ali'nin Allah'ın veli kulu olduÄŸuna inanırlar. Temel paydalar ortaktır. Ä°badet biçimleri farklıdır ve geleneklere göre deÄŸiÅŸir. Bunları görmezden gelerek farklılıklardan söz edemezsiniz. (Almanlar bu kararla) 'Åžii ve Sünni Müslümanlar aynı dinden deÄŸillerdir' demeye getiriyor. Buna karşı yapılacak tekbir ÅŸey vardır; Türk milleti Sünnisi ve Alevisi ile kucaklaÅŸmalıdır. Herkese güzel bir mesaj vermelidir. Bunu yapmak zorundadır Türkiye."

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.