Sosyal Medya

Sağlık

Kan tahlilinde yeni buluÅŸ

Türkiye'de, kanserden şeker hastalığına, romatizmadan obeziteye kadar birçok hastalığın araştırılmasında kullanılabilecek yeni bir kan tahlili parametresi geliştirildi.



Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Erel tarafından geliÅŸtirilen ve kanda 'tiyol–disülfid' dengesini ölçen parametre, kit haline getirilerek bilim insanlarının hizmetine sunuldu. Erel, tıp dünyasında mevcut olmayan yeni bir kan tahlili parametresini 3 yılı aÅŸkın sürede geliÅŸtirdiklerini belirtti. Mevcut kan testlerinde ölçülen ÅŸeker, üre, kolestrol ve vitamin deÄŸerlerine yeni bir parametre eklediklerini ifade eden Erel, ÅŸunları kaydetti: 'Yeni yöntem, kanda 'tiyol–disülfid' dengesini ölçen orijinal bir yöntem. Bu test, mevcut deÄŸildi. Çalışmalarımızda hem bu testin hipotezini oluÅŸturduk, testi tanımladık hem bu tanımladığımız durumu ölçmeyi baÅŸardık ve ölçüm verimlilik niteliklerini geliÅŸtirdik. Bu çalışmamıza iliÅŸkin makale de geçtiÄŸimiz günlerde uluslararası alanda yayınlanan 'Clinical Biochemistry' dergisinde yayımlandı. Bu teste ülkemizdeki her insanın kolaylıkla ulaÅŸabilmesini saÄŸlayacak altyapıyı hazırladık ve bunu kit haline getirdik. Bunu endüstriyel bir ürün haline getirmek amacıyla da Türk Patent Enstitüsüne patent baÅŸvurusunda bulunduk. Böylece hem istihdam hem katma deÄŸer saÄŸlayacak bir çalışmaya dönüÅŸtürdük. 'Prof. Dr. Erel, bu testin klinik araÅŸtırmacıların araÅŸtırma potansiyelini artırdığını, araÅŸtırmacılara hastalıkların teÅŸhisi ve tedavisi için yeni bir araÅŸtırma alanı saÄŸladığını söyledi. GeliÅŸtirdikleri test kitini bilim dünyasının hizmetine sunmaktan duyduÄŸu memnuniyeti dile getiren Erel, 'Bu test, kanser hastalığı gruplarının tamamında yavaÅŸ üreyen olsun, hızlı üreyen olsun, obezite, diyabet, ÅŸeker hastalığı, romatizma, enfeksiyonlar, yaÅŸlanma gibi bozuklukların mekanizmasının araÅŸtırılmasında yeni çığır açacak' dedi. Testin insanların yanı sıra hayvanlarda da kullanılabileceÄŸine iÅŸaret eden Erel, bu yöntemi bilim adamlarının bütün biyobilimlerde kullanılabileceÄŸini söyledi.

Türk araÅŸtırmacılara bir yıl ücretsiz dağıtılacak

Türk araÅŸtırmacıların yeni bilgi üretmesinin, araÅŸtırmalarıyla öncü olmalarının önemine dikkati çeken Erel, bu amaçla geliÅŸtirdikleri test kitini ilk yıl ücretsiz olarak, isteyen araÅŸtırmacılara vereceklerini bildirdi. Erel, 'Testin gerek klinik alanlarda gerek biyobilimlerde yeni bilgi üretme ve özgün konseptler oluÅŸturma potansiyeli taşıdığına kuvvetle inanıyoruz. AraÅŸtırmacılara bu anlamda yeni bir araç veriyoruz' diye konuÅŸtu. Erel, testin talebe göre yurtdışına da ihraç edilebileceÄŸini sözlerine ekledi.

YENÄ°ÅžAFAK
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.