Sosyal Medya

Coğrafyamız

Humeyni'nin torunu isyan bayrağını açtı

İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni'nin torunu Huccetu'l-İslam Seyyid Hasan Humeyni, ülkesindeki başörtüsü takma zorunluluğu politikası ve uydu anteni kullanımının yasaklanması gibi toplumsal kısıtlamaları eleştirdi.



Humeyni konuÅŸmasında, suç ve cezanın orantılı olması gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, cezaların orantısızuygulanması halinde suçun engellenmesinin aksine özendirilebileceÄŸini ifade etti.

'BaÅŸörtüsü zorunluluÄŸu doÄŸru deÄŸil'

Huccetu'l-Ä°slam Seyyid Hasan Humeyni, özendirmeye örnek olarak bazı uygulamaları gösterdi. "Ä°ran'da özellikle uydu antenlerine getirilen yasakların ihlal edilerek ÅŸu anda bütün evlerin çatısında mantar gibi kurulan çanak antenlerin kurulmasına yol açtığına" iÅŸaret ederek "Tüm kadınlara baÅŸörtüsü takma zorunluluÄŸu getirilmesinin de yarı başı açık uygulamasını doÄŸurduÄŸuna" dikkati çekti.

"Birisi yanlış yaparsa, iki yıl hapis cezasına çaptırılır. Bunu toplum kabul eder. Fakat, mahkeme baÅŸkanı yanlış yapan kiÅŸiye açık alanda toplum huzurunda kırbaçlanması cezası yada 35 yıl hapis cezasına çarptırmış olsa o durumda, suçlu mazlum duruma düÅŸer. Ä°ÅŸlenen suç da toplumda suç olmaktan çıkar. Dolayısıyla suç da toplumun ihtiyaçlarına uygun olarak cezalandırılmalı. Suçu toplumun kabul etmesi gerekir. Aksi halde, toplum söz konusu kötü hareketi inatla yapmaya baÅŸlar ve toplumda uygun olmayan hareketlerin bir çoÄŸu da bu inatla yapılan hareketlerdir" ifadelerini kullandı.

Hasan Humeyni açıklamasında, "Özellikle toplumsal olaylarda hüküm verirken, daha dikkatli olmak gerekir. Özellikle gençler, bu alanda inatlaÅŸma ve gençlik dönemin getirdiÄŸi gurur duygusunu dikkate almak gerekir. Bazı suçlar, toplum içerisinde suçlar içerisinde kabul görmüyor. Dolayısıyla suçlara karşı tepki verirken toplumun da onu suç olarak kabul etmesi gerekir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Humeyni açıklamasında, "Bir takım bozukluklar ve yanlışları iyi anlatırsanız, toplum da bu yanlışları gidermek konusunda size yardımcı olur fakat bunlar iyi anlatılmazsa ve toplum onu yanlış olarak görmezse ne kadar zorlasanız da sınırlasanız da netice almanız çok zordur. Toplum bu tepkiler karşısında mazlum duruma da düÅŸer. ÖrneÄŸin uygunsuz bir kıyafetin, uygun olmadığını topluma iyi anlatın bu yeterlidir" ifadelerine yer verdi.

Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani de geçtiÄŸimiz ay basına yaptığı açıklamalarda Ruhani "Toplumsal deÄŸerler ve baÅŸörtüsü takmanın asker ve polisle saÄŸlanamayacağını bugüne kadar tecrübe ettik. Bu alanda askerin polisin yerine alimlerimiz, aydınlarımız ve üniversite hocalarımız olmalıdır. Biz nasıl bir teÅŸvik metodu izliyoruz, askerle polisle mi? Bu iÅŸin baÅŸka bir yolu yok mu?" demiÅŸ, ülkesindeki kısıtlamaları eleÅŸtirmiÅŸti.

Ä°ran'da 1979 yılında gerçekleÅŸtirilen Ä°slam devriminden bu yana yabancı ülke yetkililerine ve diplomatları dahil ülkede bulunan tüm kadınlara baÅŸörtüsü takma zorunluluÄŸu bulunuyor. Ayrıca ülkede uydudan yapılan televizyon yayınlarının izlenmesi ve muhalif yayınların engellenmesi, internet yayınlarının filtrelenmesi gibi bir çok kısıtlama uygulanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.