Sosyal Medya

Yerel

PKK'dan Haraç Pusulası

Genelkurmay Başkanlığı, Doğu ve Güneydoğu’da 9-19 Eylül tarihleri arasında yaşanan olaylarla ilgili açıklamayaptı. TSK’nın internet sitesindeki açıklamada, PKK’nın Ağrı’da mahkeme kurup vatandaşları yargıladığı belirtildi.Teröristlerin, alacak-verecek sebebiyle şikâyet edilen bir şahsı, Ağrı Dağı kırsalında kurulan mahkemeyegötürdüğü, yargılama sonucu şahsa para cezası verildiği, aracına da el konulduğu ifade edildi. Ayrıca Siirt’te iki köyokulunun yakılarak Türk bayraklarının yere atıldığı dile getirildi.



İşte PKK'nın insanlara dağıttığı haraç pusulası
 
 ESNAFA HARAÇ PUSULASI DAÄžITILIYOR

Bölgede çok yaygın bir ÅŸekilde PKK tarafından esnafa gönderilmiÅŸ haraç pusulalarının dolaÅŸtığını ve esnafın belirtilen zamanlarda Duhok, Zaxo ve FeraÅŸin’e giderek kendileri için belirtilen haracın ödemesinin talep edildiÄŸini belirten Tasan, “Bu pusulaların gündeme düÅŸmesiyle esnafın içinde büyük bir huzursuzluk meydana geldi.
 
Bu pusulaların polise, hatta mülki idare amirlerine dahi götürülerek buna karşı bir önlem alınması gerektiÄŸi ifade edildi. Ama bugüne kadar devletin yetkili organlarından hiçbirinin buna karşı bir önlem aldığını duymadık, görmedik.
 
Van’ın bir ilçesinde kendisine pusula gelmiÅŸ bir esnaf durumu Kaymakam’a götürüyor ve devlet olarak bu ilçede onlarca insanı istihdam ettiÄŸini, devletin yaÅŸanan bu hukuksuzluk karşısında kendisine yardım etmesi gerektiÄŸini söylüyor. Kaymakam’ın tavrı ise ÅŸu: ‘Bu meseleyi kendi aranızda halledin.’ Böyle söyleyen bir mülki idare amirinin bu topluma, esnafa ne kadar güven vermesini beklersiniz ki” siteminde bulundu. 
 
800 ESNAF BASKILARDAN DOLAYI GÖÇ ETTÄ°
 
Van’da faaliyet yürüten meslek örgütlerinin bu olayı görmezden gelmesi ya da devlet erkinin bölge halkını ve dolayısıyla esnafının PKK’nin insafına terk etmiÅŸ olmasının bölge ekonomisi için çok büyük bir felaketi beraberinde getireceÄŸi uyarısında bulunan Tasan, “ Bu güne kadar benim tespit edebildiÄŸim kadarıyla büyük-küçük 800’e yakın esnaf Van’ı terk ederek Van’dan çıktı.
 
MÜSÄ°AD üyesi olduÄŸunu bildiÄŸim ve oldukça kapsamlı ekonomik yatırımları olan esnaflarımızın Van’da yaptıkları yatırımları askıya aldığını ve buradan çekildiÄŸine ÅŸahidim. Sadece sermaye deÄŸil, ekonomik zekâ da Van’dan göç ediyor. Oldukça zor yetiÅŸen kalifiye elemanlar burayı terk ediyor.
 
Tüm bu yaÅŸananlar bölge ekonomisi için altından çıkılmaz yaralar açacağını ve bölgeyi büyük bir fakirliÄŸe iteceÄŸini bilmemiz gerekir. Bunun mesuliyeti ise devlettedir. Bunu herkesin bilmesi gerekir” ifadelerini kullandı. 

KORKU HÂKÄ°M
Esnafa gönderilen haraç pusulaları sonrası FeraÅŸin, Duhok ve Zaxo’ya giderek istenen haraçları ödeyenlerin, PKK/KCK’nin çarkları arasına sıkışmaktan kendilerini kurtaramayacakları uyarısında bulunan Tasan, bu insanların aksine sonu olmayan bir çözümsüzlüÄŸün kapısını araladıklarının farkında olması gerektiÄŸi uyarısında bulundu. 

Tasan, “Kaçırılarak veya kendi istekleriyle gidip bu haraçları ödeyenlere bu durumu sorduÄŸumuzda, alınan emir gereÄŸi hiç kimse böyle bir ÅŸeyi kabul etmiyor. Neden inkâr ettiklerini de öÄŸrendik. Çünkü hepsi de tehdit edilmiÅŸlerdi.
 
Bir esnaf arkadaÅŸa gitmiÅŸler. Bu esnaf gelen gruba para verdikten hemen sonra iÅŸyerine bu sefer baÅŸka bir isim altında baÅŸka birimleri gelerek para talebinde bulunuyor. Yani anlayacağınız bunlarda birimler eksik olmaz. Åžehir yapılanması, mahalle yapılanması, gençlik yapılanması falan yapılanma, filan yapılanma derken bu insanlara hayat hakkı tanınmıyor” dedi. 

DEVLET GÖZ MÜ YUMUYOR?


PKK’den kaçarak kendini kurtarma yolunun çıkar bir yol olmadığını belirten Tasan, PKK’nin kaçanları gittikleri yerde de rahat bırakmadığını birçok kez canlı örnekleriyle gördüklerini söyledi. Tasan sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “Bu sorun halkın ya da ekonomik açıdan düÅŸünüldüÄŸünde esnafın baÅŸ edebileceÄŸi, ya da çözebileceÄŸi bir sorun deÄŸildir.
 
Devletin bu konuda ciddi adımlar atması, baÅŸlatılan sürecin gereklerine göre hem kendisi hem de PKK’nin uymasını saÄŸlaması gerekir.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi 1 Ekim 2014 de Van’a geldiÄŸinde, Van PERDER baÅŸkanı olarak, bu sorunu kendileriyle konuÅŸtum. Çözüm süreci adı altında PKK ve devlet arasında yürütülen sürecin, saÄŸlam bir zemine oturtulmaz ve devlet olarak üzerlerine düÅŸeni yapmamaları durumunda bölgeden sermaye göçünün daha ciddi boyutlara varacağını kendilerine anlattım. Kendilerinin bugün bölgede yaÅŸanan sermaye göçünden haberlerinin olup olmadığını sordum. Ama maalesef doyurucu bir cevap alamadım.
 
Sayın Bakan yuvarlak cümlelerle ‘Belki gidenler gittikleri yerde daha faydalı olurum diye gitmiÅŸlerdir.’ diyerek, adeta alayvari bir cevap verdi. Bu tavırda aslında hükümetin bölgede meydana gelen geliÅŸmelere hangi pencereden baktığının en açık göstergesidir.”

 

Ä°NCANEWS HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.