Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD çatlağı

ABD öncülüğündeki koalisyonda fikir ayrılıkları büyüyor. Türkiye'nin tampon bölge önerisine Fransa dışında net destek gelmezken, Washington'daki askeri toplantıya katılan Obama da IŞİD'le mücadelenin, 'ilerleme ve gerilemelerle sürecek uzun vadeli bir kampanya' olduğu itirafında bulundu.



Suriye'de 200 bini aÅŸkın sivilin hayatını kaybettiÄŸi savaÅŸ dördüncü yılına yaklaşırken, adım adım ilerleyen Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) tehdidine geç müdahalede bulunan ABD, koalisyon sürecini yönetmekte de yeterli baÅŸarıyı gösteremiyor. Türkiye'nin önerdiÄŸi 'tampon bölge' önerisine ÅŸu an için Fransa dışında net bir destek gelmezken, eylül ayından bu yana Suriye'nin Kobani ilçesinde koalisyon güçlerinin düzenlediÄŸi saldırılar da IŞİD'i püskürtmeye yetmedi. 'IŞİD hedeflerini vurmada baÅŸarısız olduklarını' itiraf eden ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Dempsey baÅŸkanlığında 21 koalisyon ülkesinin askeri liderleri, IŞİD'e karşı mücadeleyi görüÅŸmek için Washington'da toplandı.

'BÄ°R Ä°LERÄ° BÄ°R GERÄ°' GÄ°DÄ°YOR

Toplantıya katılan ABD BaÅŸkanı Barack Obama, koalisyona 60 civarındaki ülkenin katkı yaptığını belirterek, aralarında Irak, Arap ülkeleri, Türkiye, dünya genelinden NATO müttefikleri ve partnerlerinin de olduÄŸu koalisyondan 20'den fazla ülke üyelerinin bu toplantıda yer aldığını kaydetti. Åžuana kadar Musul, Sincar ve Erbil'de kazanımlar elde ettiklerini söyleyen Obama, IŞİD'le mücadelenin, 'ilerleme ve gerilemelerle sürecek uzun vadeli bir kampanya' olduÄŸunu ifade etti.

KOALÄ°SYONDA GÜVEN KRÄ°ZÄ° BÜYÜYOR

Öte yandan Beyaz Saray, IŞİD karşıtı stratejinin aksiliklere raÄŸmen yolunda gittiÄŸinde ısrar etse de ABD önderliÄŸindeki kampanyanın giderek büyüyen bir güven kriziyle karşı karşıya olduÄŸu belirtiliyor. Ä°ngiliz gazetesi Guardian, savaÅŸta yaÅŸanan aksiliklerin yanısıra müttefikler arası koordinasyon sorunları ve Obama'ya yönelik, 'askeri saldırıları artırma' çaÄŸrılarında artış olduÄŸunu yazdı. Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, özellikle Türkiye'deki askeri üslerin düzenlenen hava saldırılarında kullanılması konusunu 'görüÅŸmeye devam ettiklerini' ifade etti. Pazar günü ABD'li yetkililer Ä°ncirlik dahil Türkiye'deki üslerin koalisyon güçleri tarafından kullanılması konusunda anlaÅŸtıklarını söylemiÅŸti. Ancak Ankara bu iddiaları reddetti.

'OlaÄŸanüstü yük'

Obama konuÅŸmasında insani yardımlara da deÄŸinerek, bu insani krizde sadece son dönemde deÄŸil birkaç yıldır, Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ün 'olaÄŸanüstü bir yükü' taşıdığına dikkati çekti.

Kara harekatı hazırlığı

ABD'nin IŞİD ile askeri mücadele çerçevesinde Arap ülkelerinden kara birlikleri için destek istediÄŸi iddia ediliyor. Rudaw'ın haberine göre Londra'da yayın yapan Åžarkul Avsat gazetesi, ABD ve müttefiklerinin IŞİD'in Suriye'deki mevzileri için kara birlikleri ile müdahale etme yollarını aradığını yazdı. Buna göre ABD yönetiminin IŞİD'in Suriye'deki ilerleyiÅŸini durdurmak amacıyla Araplardan askeri desteklerini artırmalarının yanısıra kara birlikleri isteyeceÄŸi belirtildi. Söz konusu durumun Washington'daki askeri toplantıda da ele alındığı öne sürüldü.

Ä°ran: Sadece bomba yetmez

Ä°ran Meclis BaÅŸkanı Ali Laricani, gerille yöntemi kullanan IŞİD terör örgütüyle sadece bombalayarak savaşılamayacağını söyledi. Muhaliflerin eÄŸitilmesinin de sorunu tamamıyla çözemeyeceÄŸini idddia eden Laricani, bölgedeki bazı ülkeleri de demokrasi karşıtlığı ile suçladı.

Operasyonun adı: Doğal Kararlılık

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), IŞİD hedeflerine yönelik operasyonlara 'DoÄŸal Kararlılık' adının verildiÄŸini duyurdu. CENTCOM'un açıklamasında bu ismin, geriye dönük IŞİD'e karşı tüm ABD askeri eylemleri için de geçerli olduÄŸu bildirildi. 'DoÄŸal Kararlılık' isminin tam çözümü, ABD ile ortak ulusların IŞİD tehdidini bertaraf etmeye dönük derin taahhüdünü sembolize ettiÄŸi kaydedildi.

Yıllar sürebilir

IŞİD'le mücadelede ABD ile birlikte hareket etmeye çalışan Ä°ngiltere de savaşın bitiÅŸini öngöremiyor. Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Philip Hammond, IŞİD'e yönelik mücadelenin aylar ya da yıllar sürebileceÄŸini söyledi. Suriye'deki en büyük sorunun silahlı muhaliflerin kurulması ve desteklenmesi olduÄŸunu söyleyen Hammond, 'Suriye zemininde dengeli olmak gerekiyor. IŞİD güçleri yıkılırken, Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed ile siyasi çözüm politikasına devam etmeli' deÄŸerlendirmesinde bulundu. Ä°ngiliz bakanın bu sözleri, Esed rejimiyle 'siyasi düzlemde uzlaşı' için kapı aralamak olarak yorumlandı.

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.