Sosyal Medya

Güncel

Hollanda hava üssünde cihat propagandası

Hollanda'nın IŞİD'le mücadele için Irak'a gönderdiği F-16 uçaklarının bağlı olduğu Volkel Hava Üssü'nde askeri personele yönelik cihat propagandası yapıldığı ortaya çıktı.



Hava Kuvvetleri ve istihbarat birimleri de cihat propagandası nedeniyle kapsamlı bir araştırma başlattı.

Telegraaf gazetesine göre daha önce üste görev yapan eski bir asker, geçmiÅŸteki çalışma arkadaÅŸlarını cihatçı gruplara kazandırmak için çalışma yapmış. Eski asker, üs personeline sık sık cihadı öven ve cihatçı gruplara çağıran elektronik postalar göndermiÅŸ.

Üs Komutanı Albay Peter Tankink, cihat yanlısı eski askerin personele yönelik "beyin yıkama" faaliyetlerini rapor haline getirdi.

Rapor hem Ulusal Güvenlik ve Ä°stihbarat Dairesine (AIVD) hem de Askeri Ä°stihbarat Birimi'ne (MIVD) gönderildi.

Volkel Üssü'ndeki F-16 filosuna baÄŸlı 8 adet savaÅŸ uçağı geçen hafta parlamento kararı ile IŞİD'le mücadele için Irak'a gönderildi. Hollanda F-16'ları bu hafta aktif bombardımana katıldı.

Volkel Hava Üssü Sözcüsü Binbaşı Joyce van der Eijk, konunun ciddiyeti ve üs personelinin güvenliÄŸi nedeniyle ayrıntılı açıklama yapamayacağını söyledi.

SoruÅŸturma sürüyor

Sözcü, olayla ilgili soruÅŸturmanın sürdüÄŸünü belirtti.

Askeri Ä°stihbarat Birimi Sözcüsü Martin Hibrandie de savunma personelinin güvenliÄŸi konusunda gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.

 

 

 

 

Savunma Bakanlığı, personelin zorunlu olmadıkça askeri üniforma ile sokaÄŸa çıkmamaları ve toplu taşıma araçlarına binmemeleri uyarısında bulunmuÅŸtu.

Yaklaşık bin 500 askeri personelin görev yaptığı Volkel Hava Üssü, Hollanda'da nükleer silahların saklandığı tek yer olarak da biliniyor.

Eski BaÅŸbakanlar Ruud Lubbers ve Dries van Agt, Volkel Üssü'nde ABD'ye ait 22 adet B61 tipi nükleer bombanın saklandığı bilgisini doÄŸrulamıştı.

Volkel'daki cihat propagandası haberleri üzerine aşırı saÄŸcı Özgürlük Partisi (PVV), meclisi genel görüÅŸmeye çağırdı. PVV lideri Geert Wilders, "Savunmada teröristler kesinlikle kabul edilemez. Hızla temizlenmeleri gerekli" dedi.

Daha önce Hollanda ordusunda görev yapan Türkiye kökenli Ömer Yılmaz'ın Suriye'de El Nusra Cephesi adlı örgüt için savaÅŸtığı ortaya çıkmıştı. Geçen hafta Amerikan CBS televizyonuna konuÅŸan Ömer Yılmaz, örgüte katılanlara eÄŸitim verdiÄŸini söylemiÅŸti.

BBC

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.