Sosyal Medya

Güncel

Ölü sayısı 24'ye yükseldi

IŞİD'in Kobani'ye saldırısını istismar eden terör örgütü mensupları birçok kenti savaş alanına çevirdi. Korkunç manzara ise dün gün ağarınca ortaya çıktı. Terör örgütü mensupları, okul, işyeri, belediye otobüsü, banka, market ve parti binalarını hedef alıp ateşe verdi. Diyarbakır'da 10, Mardin'de 6, Siirt'te 3, İstanbul, Adana, Batman, Muş ve Van'da 1'er kişi olmak üzere 24 kişi öldü.



IŞİD bahanesiyle sokakları savaÅŸ alanına çevirenlerin oluÅŸturduÄŸu korkunç tablo dün daha da ağırlaÅŸtı. 24 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi olaylarda, deprem görüntülerinin yaÅŸandığı birçok kentte hasar tespit çalışmalarının ardından onarım çalışmalarına baÅŸlandı. Bazı kentlerde dün de provokasyon sürdü. 81 ilde izinler iptal edildi.

10 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi Diyarbakır'da valiliÄŸin sokaÄŸa çıkma yasağı kararının ardından polis ve jandarma ekiplerinin yanı sıra kentin ana arterlerinde zırhlı birlikler de güvenlik önlemleri aldı. 45 kiÅŸinin yaralandığı olaylarda 30 gösterici gözaltına alındı.

4'Ü SÄ°LAHLI SALDIRIDA ÖLDÜ

Diyarbakır'daki olaylarda ölenlerden 8'inin kimliÄŸi belirlendi. Ölenlerin Mahsum Çoban, Hasan Gökgöz, Hüseyin Dakak, Turan YavaÅŸ, Süleyman Kale, Yusuf Tokur, Mahmut Enez ve Riyad GüneÅŸ olduÄŸu olduÄŸu, 2 kiÅŸinin kimlik tespit çalışmalarının sürdüÄŸü belirtildi. Ölenlerden 4'ünün BaÄŸlar Ä°lçesi'ndeki olaylarda Åžeyh Åžamil Mahallesi'nde faaliyet yürüten Köy-Der'e yönelik saldırıda yaÅŸamını yitirdiÄŸi öÄŸrenildi.

SAVCILIKTAN SORUÅžTURMA

Van'da vandallar, banka ÅŸubeleri, siyasi parti binaları, resmi kurumlar ve bazı alışveriÅŸ merkezlerine saldırdı, araçları yaktı. Dün sabah halen dumanların yükseldiÄŸi alışveriÅŸ merkezi kente verilen büyük zararı gözler önüne serdi. 1 kiÅŸinin öldüÄŸü olaylara iliÅŸkin Van BaÅŸsavcılığı soruÅŸturma baÅŸlattı.

AA MUHABÄ°RLERÄ°NE SALDIRI

Ä°stanbul Okmeydanı'ndaki izinsiz gösterileri takip eden Anadolu Ajansı ekibinden bir kameraman ile bir fotomuhabiri vücutlarına isabet eden saçmalarla yaralandı. Ä°stanbul'daki gösterilerde 8'i polis 30 kiÅŸi yaralanırken, 98 kiÅŸi gözaltına alındı. Ä°zmir'de ise HDP Ä°l BaÅŸkanı Cavit UÄŸur'un da aralarında olduÄŸu 26 kiÅŸi gözaltına alındı. Atatürk büstünün yakıldığı Esenyurt Meydanı'nda jandarma birlikleri konuÅŸlandırıldı.

KAÅžIMAYI SÜRDÜRÜYORLAR

IŞİD'i bahane ederek sokakları savaÅŸ alanına çeviren terör yandaÅŸlarının dün de Van, Hakkari, MuÅŸ, Denizli, Sivas, Erzincan, EskiÅŸehir, Ä°zmir, Karabük ve Erzurum'da yasadışı gösterileri devam etti. Yüksekova'da da örgüt yandaÅŸları kamu binalarını hedef aldı. 3 kiÅŸini öldüÄŸü Siirt'te ÅŸehrin önemli noktalarında asker görev almaya baÅŸladı. Ä°lde bir polis karakolu uzun namlulu silahla tarandı. Olayda yaralanan olmadı. SokaÄŸa çıkma yasağının olan Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 2 kiÅŸi silahla vurularak öldürüldü. Cesetler sokakta 100'er metre arayla bulundu.

BABA OÄžULA KURÅžUN

Adana YüreÄŸir'de de Çamlıbel Mahallesi'nde gösteri yapan bir grup, evinin önünde oturan yaÅŸlı bir adam ve oÄŸluna pompalı tüfekle ateÅŸ açtı. YaÅŸlı adam öldü, oÄŸlu yoÄŸun bakımda.

SAKIK DA GÖSTERÄ°DE

MuÅŸ Belediyesi önünde toplanan ve aralarında HDP MuÅŸ Milletvekili Demir Çelik ve AÄŸrı Belediye BaÅŸkanı Sırrı Sakık'ın da bulunduÄŸu bir grup, IŞİD'e tepki bahanesiyle Ä°stasyon Caddesi'nden Karayolları KavÅŸağı'na kadar yürüdü. Polis ekiplerinin yürüyüÅŸ sırasında müdahale etmediÄŸi gruptakiler, Valilik binası ile Vali Konağına taÅŸ attı.

GÜNDÜZ YASAK KALKTI

Diyarbakır'da bugün gündüz sokaÄŸa çıkma yasağı kaldırıldı. Ancak akÅŸam saat 18.00'den cuma günü saat 06.00'ya kadar tekrar uygulanacağını açıklandı. Mardin'de Derik Ä°lçesi hariç diÄŸer yerlerde yasak kaldırılırken, Batman'da da yasak sürdü. Olaylar nedeniyle Diyarbakır'da tüm eÄŸitim kurumlarında 13 Ekim'e kadar, Tunceli'de 2 gün, Hakkari ve ilçelerinde eÄŸitime 1 gün ara verildi.

Müdürü elinden vurdular

Mersin'in Tarsus Ä°lçesi'nde dün çıkan olaylarda Tarsus Emniyet Müdürü Haydar Çelik, göstericilerin açtığı ateÅŸle yaralandı. Barbaros Mahallesi'nde dün öÄŸle saatlerinde toplanan yaklaşık 300 kiÅŸilik grup gösteri yaparken, polise taÅŸ atıp molotofkokteyli atınca güvenlik Çevik Kuvvet ekibi ve TOMA'larla müdahale dildi. Olaylar devam ederken, polisin müdahalesini yönetmek için olay yerine gelen Emniyet Müdürü Haydar Çelik, grup arasından açılan ateÅŸle bileÄŸinden yaralandı.

Belediye alev alev

Terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto eden grupların, eylemleri devam ediyor. Özellikle büyük marketleri, banka ATM'lerini hedef alan gösterici gruplar, ÅŸehir merkezindeki birçok marketin camlarını ve ATM'leri parçaladı. Olaya, TOMA ile müdahale eden emniyet güçlerine jandarma ekipleri de destek verdi. AÄŸrı'nın Patnos Ä°lçesi'nde IŞİD'in Kobani'deki saldırıları üzerine baÅŸlayan eylemlerde ilçe adeta savaÅŸ alanına döndü. Patnos Belediyesi'ni ateÅŸe veren göstericiler, iÅŸ makinelerini de gasp ederek yollarda barikat olarak kullandı. Provokatörler, belediyeye ait 10 hizmet aracını da ateÅŸe verdi. Olaylarda 1 polis yaralanırken, esnafın iÅŸ yerlerini açmasına izin verilmiyor.

Bu da oldu

Terör yandaÅŸları, IŞİD bahanesiyle banka ÅŸubeleri, siyasi parti binaları, resmi kurumlar ve bazı alışveriÅŸ merkezlerine saldırdı, araçları yaktı. Ancak ÅŸimdiye kadar rastlanmayan yaÄŸma görüntülerine birçok kentte tanık olundu. Van'da saldırıya uÄŸrayan alışveriÅŸ merkezleri dün sabah saatlerinde yaÄŸmacıların hedefi oldu. AlışveriÅŸ merkezlerindeki reyonları yaÄŸmalayan yaÅŸları 9 ile 15 arasında deÄŸiÅŸen çocuklar, kendilerini çeken gazetecilere tepki gösterdi. Ayrıca yanan kamyonet ve minibüslerden geriye kalan kablo veya demir kısımlar da yaÄŸmacıların hedefi oldu. Araç parçalarını satmak için söken yaÄŸmacılar aldıkları parçalarla gözden kayboldu. Önceki gün de yaÅŸanan yaÄŸma olayları nedeniyle Batman Belediye EÅŸbaÅŸkanı Sabri Özdemir, sosyal medyadan olaya tepki gösterdi. Özdemir, 'Batman'daki halkımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bizim düÅŸüncemizde yaÄŸmalama olamaz' tvitini attı. Batman'da marketi yaÄŸmalanan bir esnaf ise hüngür hüngür aÄŸladı. Diyarbakır'da da önceki gün göstericilerin hedefi haline gelen 3 banka, kullanılamaz hale geldi. ATM'leri de tahrip eden göstericiler, bankaları yaÄŸmaladı.

YENÄ°ÅžAFAK
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.