Sosyal Medya

Ä°slam

"Aşırılıktan kaçının"

Arap ülkelerinin çoğunda bayram hutbesinin teması "Aşırılıktan kaçının" oldu.



Kurban Bayramı'na bugün baÅŸlayan Arap ülkelerinin çoÄŸunda bayram hutbeleri, "aşırılık karşıtlığı ve istikrarın korunması" baÅŸlıklarıyla dikkati çekiyor.

LÜBNAN

Kurban Bayramı'na bugün baÅŸlayan ülkelerden Lübnan'da ekonomik sıkıntılar sebebiyle bayram durgun geçiyor. Ä°slam'ın maruz kaldığı sıkıntılar, hutbelerin temel konusunu oluÅŸturuyor.

Kısa bir süre önce göreve gelen Lübnan'ın yeni Müftüsü Abdullatif Deryan baÅŸkent Beyrut'taki Muhammed el-Emin Camisi'nde verdiÄŸi ilk bayram hutbesinde Ä°slam'ın karşılaÅŸtığı zorluklara deÄŸindi. Ä°slam'ın dışarıdan olduÄŸu gibi içeriden gelen bir tehdide maruz kaldığını belirten Deryan ÅŸunları kaydetti:

"Ä°slam adına vahÅŸet gerçekleÅŸtirenlerin Ä°slam'ın isminden baÅŸka bir ÅŸey bilmediÄŸi ortaya çıkıyor. Ä°slam tıpkı dışarıdan tehdit aldığı gibi, içeriden de tehdide maruz kalıyor."

"Fitne zamanında sabır en büyük fedakarlıktır" diyen Deryan ülkede sosyal, siyasi ve milli alanda reforma gidilmesi gerektiÄŸini vurguladı.

ÜRDÜN

Ürdün Kralı Abdullah da Akabe kentinde yer alan Kraliyet'e ait Özel el-Hıras Mescidi'nde bayram namazını kıldı.

Ürdünlülerin büyük bir kısmı da baÅŸkent Amman'daki meydanlarda bayram namazını eda etti. Ülkedeki Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı (Ä°hvan) Genel BaÅŸkanı Hemmam Said, verdiÄŸi hutbede yönetimi yolsuzlukla mücadele ve reform konusunda adımlar atmaya çağırdı. Hutbesinde Arap ülkelerinde yaÅŸanan olaylara deÄŸinen Said, "Suriye'de küfür ve batıl arasında bir savaÅŸ var. Halk gizli Åžii Safevi projesine maruz kalıyor. Ä°ran Mecusi imparatorluÄŸunu ülkede inÅŸa etmek için çabalıyor" iddiasında bulundu.

Ürdün'deki hutbelerde baÅŸlıca tema "aşırılık ve terörün sonlandırılması, insanların radikal fikirlerden uzaklaÅŸması" oldu.

FÄ°LÄ°STÄ°N

Filistinliler, Ä°srail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sebebiyle Kurban Bayramı'na da buruk girdi.

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, devlet erkanıyla Ramallah'taki Et-TeÅŸrifat Camisi'nde bayram namazını kılarken, Hamas Siyasi Büro BaÅŸkan Yardımcısı Ä°smail Heniyye ise Gazze'deki Yermuk Stadyumu'nda bayram namazı kıldırdı. Abbas'ın konuÅŸması Filistin'in bir devlet olarak tanınması için harcadığı çabaları içerirken Heniyye ise Ä°srail'in Gazze'ye saldırılarına deÄŸinerek, direniÅŸe ve silahlanmaya devam edeceklerini kaydetti.

Kudüslü Müslümanlar da bayram namazı için Mescid-i Aksa'ya akın etti. Yahudilerin Yom Kippur (Kefaret Günü) Bayramı da bu yıl Kurban Bayramı ile aynı güne denk geldi. Yahudi inancına göre Yom Kippur’da ibadet dışında her ÅŸey yasak olduÄŸu için, Ä°srail’de otobüs, tren ve uçak seferleri durdu, ana yollar trafiÄŸe kapatıldı.

KÖRFEZ ÜLKELERÄ°

Katar, Bahreyn ve Umman gibi Körfez ülkelerinde hutbelerin ana konusu "güvenlik ve istikrarın devam etmesi" olurken, hava sıcaklığı dolayısıyla bayram kutlamaları akÅŸama çekildi.

BAE

Dubai'de Kurban Bayramı, açık alanlarda kılınan bayram namazıyla kutlanmaya baÅŸlandı. Dubai'de yaÅŸayan farklı milletlerden Müslümanlar, büyük camilerin yanı sıra sadece bayram namazlarında kullanılan Musalla El-Ä°yd adı verilen açık alanlarda namazlarını kıldı. Deira'daki "Baraha Bayram Namazı Alanı'nda" toplanan yüzlerce kiÅŸi kıldıkları namazın ardından birbirleriyle bayramlaÅŸtı.

ETÄ°YOPYA

Etiyopyalı Müslümanlar da ülkenin farklı yerlerinde kılınan bayram namazından sonra kurban kesimini gerçekleÅŸtirdi. Birçok kentte binlerce Müslüman bayram namazını stadyumlarda kılarken, Etiyopya Müslüman Konseyi yayınladığı bayram mesajında kardeÅŸlik vurgusu yaptı. Etiyopya CumhurbaÅŸkanı Mulatu Teshome'nin yaptığı yazılı açıklamada Müslüman kesimin bayramı kutlandı.

MISIR

Mısır'ın darbenin ardından yapılan seçimle CumhurbaÅŸkanı seçilen Abdulfettah es-Sisi bayram namazını baÅŸkentteki Safiye Sultan Camisi'nde kıldı. Mısır'da bayram namazı hutbesi veren Eski Mısır Vakıflar Bakanı Ahmedi Ebunnur, Sisi'nin BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuÅŸmayla dünyanın sevgisini kazandığını öne sürdü.
Mısır resmi televizyonu hutbeyi canlı yayınlarken Sisi'ye eÅŸlik eden devlet erkanının içinde BaÅŸbakan Ä°brahim Mihlib, Savunma Bakanı Sıdkı Subhi, Ä°çiÅŸleri Bakanı Muhammed Ä°brahim ve Ezher Åžeyhi Ahmed et-Tayyib de yer aldı.

Bayram namazlarının ardından birçok bölgede darbe karşıtı gösteriler düzenledi. Rabia amblemli hediyelerin çocuklara dağıtıldığı gösterilerde, darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılan seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'ye destek sloganları atıldı.

KUVEYT

Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ise bayram namazını Büyük Camii'de kıldı. Bayram hutbesinde masumların kanı dökülerek ve bombalı saldırılar düzenlenerek fitnenin büyüdüÄŸüne dikkati çeken Vakıflar ve Ä°slami Ä°ÅŸler Bakanlığı MüsteÅŸarı Ferid Esed el-Ä°madi, "BaşıboÅŸ kimseler, Allah'ın ÅŸeriatını uyguladıklarını, Arap Yarımadası'nı müÅŸriklerden temizlediklerini Irak ve Åžam toprakları üzerinde Ä°slam Devleti kurduklarını iddia ediyor" dedi. Paygamberin Kitap ve Sünnetin yanlış anlaşılması konusunda uyarıda bulunduÄŸunu, Ä°slam ve Müslümanlara verdikleri zarar nedeniyle bu cahil kiÅŸilerle savaşılmasını emrettiÄŸini belirten Ä°madi, ideolojik güvenlik vurgusu yaptı.

CEZAYÄ°R

Cezayir'deki bayram hutbelerinde ise Arap ülkelerine, gerginlik ve kavgaların bitmesi için iç uzlaşı çaÄŸrısında bulunuldu. BaÅŸkent Cezayir'deki El-Ebyar semtinde yer alan Büyük Cami'deki bayram namazına BaÅŸbakan Abdulmalik Sellal ile hükümet yetkilileri katıldı. CumhurbaÅŸkanı Abdulaziz Buteflika'nın ise saÄŸlık durumu nedeniyle bayram namazına iÅŸtirak edemediÄŸi belirtildi. Bayram hutbesini veren Muhammed Ä°brahim Mikatli, Cezayir sınırındaki Arap ülkelerine ÅŸiddet, gerginlik ve kavgaların bitmesi için uzlaşı çaÄŸrısı yaptı.

TUNUS

Tunus'ta ise Kurban Bayramı renkli görüntülere sahne oldu. BaÅŸkent Tunus baÅŸta olmak üzere ülkenin farklı bölgelerinde yüzlerce kiÅŸi bir araya gelerek "bayram yürüyüÅŸü" düzenledi. Kadın ve erkeklerden oluÅŸan gruplar, sokaklarda tekbir getirerek tur attı. Ä°nsanların bayram namazına katılması için yapılan bu geleneksel çaÄŸrıda Ä°slam ümmetinin kurtuluÅŸu için dualar edildi.

CÄ°BUTÄ°

Cibuti'de de ÅŸiddetli yağış nedeniyle bayram namazı için tahsis edilen camiye gidemeyen vatandaÅŸlar, namazlarını evlerine yakın mescitlerde eda etti. Bayram münasebetiyle düzenlenecek etkinlikler, akÅŸam vaktine ertelenirken, Cibuti BaÅŸkanı Ä°smail Ömer Guelleh'in gün içerisinde bayram münasebetiyle bir konuÅŸma yapması bekleniyor.

KAYNAK:TRTHABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.