Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kıyametler kopuyor

Kobani'den gelen son dakika haberler büyük savaşın başladığını haber veriyor IŞİD tüm gücüyle kent merkezine saldırı başlattı YPG direniyor.



KOBANÄ°'de bugün beklenen kıyamet koptu, IŞİD kent merkezine saldırınca PKK'nın Suriye'deki kolu YPG ile büyük savaÅŸ baÅŸladı.IŞİD, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kenti Kobani'ye kuÅŸatma baÅŸladığından bu yana en büyük saldırıyı düzenliyor. Kentten yükselen dumanlar Türkiye'den de görülüyor.

Ä°ÅŸte gün boyunca Kobani kuÅŸatmasındaki tüm geliÅŸmeler:

 

YPG KOBANÄ° MERKEZÄ° DE ASKERÄ° BÖLGE Ä°LAN ETTÄ°

Kürt güçler IŞİD'le gerçekleÅŸtirmeye hazırlandığı sokak savaÅŸları için sivillerin bölgeyi boÅŸaltmasını istedi.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, kenti ele geçirmeye çalışan IŞİD militanlarıyla Kürt güçler arasında ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸanırken sabah saatlerinden itibaren bölgeye yaklaşık 30 top mermisi düÅŸtü.

IŞİD militanlarının, ABD öncülüÄŸündeki uluslararası koalisyonun kentteki bazı hedeflere yönelik saldırısı nedeniyle kent merkezini ele geçirme amacına ulaÅŸamadığı belirtildi

Kobani'de IŞİD militanları ve PYD güçleri arasında ÅŸiddetli bir sokak savaşı baÅŸladı. Bugün 19. gününe giren savaÅŸta Kobani için kritik bir gün. Kentin dış mahallelerini ele geçiren IŞİD kent merkezi için büyük saldırıyı baÅŸlattı. IŞİD ağır silahlarla saldırıyor.

BAYRAM Ä°ÇÄ°N ATEÅžKES ÇAÄžRISI 

Günlerdir süren çatışmaların arife günü de devam ettiÄŸi Kobani'de, yarın kutlanacak Kurban Bayramı için taraflara Suriye'deki kanaat önderleri ve aÅŸiret reislerinin ateÅŸkes çaÄŸrısı yaptığı iddia edildi. 

Ancak daha önce “Bayrama kadar Kobani’yi ele geçirme” iddiasında bulunan IŞİD’in olası bir ateÅŸkes çaÄŸrısına karşılık vermediÄŸi de öne sürüldü.

YPG: KOBANÄ° DÜÅžMEYECEK

YPG Genel Komutanlığı, IŞİD'in Kobanê kentine girdiÄŸi yönündeki bilgilerin doÄŸru olmadığını belirterek, "Bazı çevrelerin bu hayali gerçekleÅŸmeyecek" dedi. YPG, "DAÄ°Åž'in yok oluÅŸu ve yenilgisi Kobanê'de baÅŸlayacak.  Kobanê'nin her sokağı ve evi DAÄ°Åž'e mezar olacak" diye ekledi. 

YPG Komutanlığı Kobanê'deki çatışmalara iliÅŸkin yaptığı açıklamada, IŞİD'in 15 Eylül'de Kobanê'yi iÅŸgal etmek için baÅŸlattığı saldırıların devam ettiÄŸini belirterek, "Çete grupları Kobanê'nin her üç cephesinde ağır silahlarla saldırarak ilerlemek istiyorlar" dedi.

Açıklamada, "Biz YPG olarak, nasıl ki üç yıldır Rojava'da, Efrin'den Cezaa'ya kadar halkları ve deÄŸerleri koruduysak, ÅŸimdi de imkanlarımız ve ÅŸartlar ne olursa olsun, tarihi sorumluluklarımızı yerine getireceÄŸiz" denildi.

17.05

EN BÜYÜK SALDIRI

IŞİD, Kobani'ye kuÅŸatma baÅŸladığından bu yana en büyük saldırıyı düzenliyor. Kentten yükselen dumanlar Türkiye'den de görülüyor. 

kobani<a class='labels' style='color:#4d4e53' href='/search_tag.php?tags=ışid' _cke_saved_href='/search_tag.php?tags=ışid' _cke_saved_href='/search_tag.php?tags=ışid' _cke_saved_href='/search_tag.php?tags=ışid'> ışid </a>saldırısı altında.jpg




16.15

30 YPG'LÄ° GEÇTÄ° Ä°DDÄ°ASI

Al Jazeera'nın iddiasına göre, 3'ü kadın 30 kiÅŸilik bir grup, Türkiye'den Kobani'ye kaçak yollardan geçiÅŸ yaptı. YPG destekçisi oldukları iddia edilen grubun YPG'nin kontrolündeki bölgeye geçtikleri ileri sürüldü. 




14.50 

KOBANÄ°'NÄ° DOÄžUSUNDA ÇATIÅžMALAR YOÄžUNLAÅžTI

Kobani'deki çatışmalar ÅŸehir merkezinde yoÄŸunlaşıyor. IŞİD'in kent merkezine yönelik bombardımanını sürdürüyor. Kentin doÄŸu giriÅŸinde de ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸanıyor.

Bombardıman sırasında bir yakıt istasyonu veya yakıt deposunun hedef olduÄŸu, depoda büyük bir yangının çıktığı da gelen bilgiler arasında.  

 



 14.00  
STRATEJÄ°K TEPE IŞİD'Ä°N ELÄ°NDE : 

* IŞİD, Kobani’nin merkezine 7 kilometre mesafede bulunan Tel El Münteze Tepesini (Park Tepesi) ve buradaki YPG savunma noktasını ele geçirdi. YPG güçleri bu tepeyi kaybettikten sonra iki kilometre geriye çekilmek zorunda kaldı. 

*Stratejik öneme sahip tepe, çatışmalardan önce lunapark ve bahçe olarak kullanılıyordu.

*Üç taraftan Kobani'yi kuÅŸatan IŞİD'in kent merkezine girmesinin çok yakın olduÄŸu söyleniyor.

*PKK Kobani için seferberlik ilan etti.


 13.00  

Yerel kaynaklar, Mıktel Mahallesi'nde yakıt varillerinin bulunduÄŸu alana havan mermisinin isabet ettiÄŸini belirtti. Patlama sonrası bölgeden duman yükseldi.

kobani-işid-girdi.jpg
YoÄŸun top atışına maruz kalan Kobani'deki silahlı milislerin de IŞİD'e karşılık verdiÄŸi kaydedildi. Çatışma sesleri Suruç ilçesinden de duyuluyor.


 12.40  

*Kobani'de çatışmalar MeÅŸtenur tepesine kaydı. Savaşın en ÅŸiddetli olduÄŸu yer ÅŸu anda bu bölge. 

*MeÅŸtenur tepesindeki çatışmada ağır kayıplar verildiÄŸi haberleri geliyor. YPG ÅŸiddetli saldırıya karşı direnmeye çalışıyor. 

*YPG son çatışmalarda 13 kiÅŸiyi kaybettiÄŸini açıkladı. Ölenlerin isimleri de Kürt sitelerinde yayınlandı.

 


BUGÜNE KADARKÄ° EN BÜYÜK SALDIRI

kobani-savaşi.jpgIrak Åžam Ä°slam Devleti IŞİD, iki haftayı aÅŸkın bir süredir kuÅŸatma altında tuttuÄŸu Kürt kenti Kobani'ye kuÅŸatma baÅŸladığından bu yana en büyük saldırıyı düzenliyor. Saldırısı sırasında yükselen dumanlar, Åžanlıurfa'nın Suruç ilçesinden de görülüyor. 

Ä°KÄ° CEPHEDE KIYAMET KOPUYOR

Yerel kaynaklardan gelen son dakika haberlere göre, savaÅŸ kentin doÄŸu ve güney bölgelerinde ÅŸiddetlenmiÅŸ durumda. Gece boyu devam eden sokak savaşı gün ışığıyla birlikte daha da ÅŸiddetlendi. Kent merkezinden dumanlar yükselmeye baÅŸladı. 

kobani-savaşi-işid-ve-ypg.jpg
KOBANÄ° Ä°ÇÄ°N KADER GÜNÜ

Kobani merkezindeki tüm sivil halk boÅŸaltılmış durumda. 150 binden fazla Kürt Türkiye'ye sığındı. Kent merkezi YPG ile IŞİD'in savaÅŸ alanı oldu. 19. günde Kobani'nin kaderi için büyük bir savaÅŸ yaÅŸanıyor. Kritik önemdeki çatışmaların sonucu kentin ve özellikle de Suriye Kürtlerinin kaderini etkileyecek. 

Ä°ÅŸte örgüte yakın hesapların sosyal medyada paylaÅŸtığı fotoÄŸraflar:

by9s3doiqaae54g.jpg

IŞİD'e yakın sosyal medya hesaplarının paylaÅŸtığı fotoÄŸraflarda örgütün Kobani'ye baÄŸlı dış mahalleleri aldığı görülüyor. 

by9s28oiuaazvc2.jpg

ÅžEHRE GÄ°DÄ°Åž GELÄ°ÅžLER DURDURULDU

Aralıklarla kent merkezine havan mermisi atan IŞİD militanları, sivillerin tamamen boÅŸalttığı kenti ele geçirebilmek için saldırılarını akÅŸam saatlerinde yoÄŸunlaÅŸtırdı.

Bu arada, Türkiye tarafından geçiÅŸlerin durdurulduÄŸu MürÅŸitpınar Sınır Kapısı'nda akÅŸam saatlerinde inceleme yapan askeri yetkililer, kapının güçlendirilmesi yönünde talimat verdi.

Türkiye tarafından Kobani'ye geçmek isteyen bazı Suriyelilerin sınır kapısında bekledikleri görüldü. PYD yetkilileri de Türkiye tarafından Türk vatandaÅŸların giriÅŸlerine izin verilmemesini istediklerini belirtti.
 

KOBANÄ° KÜRTLER Ä°ÇÄ°N NEDEN BU KADAR ÖNEMLÄ°?

Türkiye'de PKK-devlet görüÅŸmelerini kısmen Rojava'daki geliÅŸmeler tetiklemiÅŸti; süreci bitirme riski taşıyan en önemli unsur da Kobani'deki savaÅŸ olabilir.

Suriye'nin Kürt bölgesi, uzun yıllar PKK terminolojisinde "Küçük Güney" ya da "Önderlik sahası" olarak adlandırılan ve Abdullah Öcalan'ın doÄŸrudan siyasi örgütlenme çalışması yürüttüÄŸü bir bölge.

Örgütün Rojava'daki siyasi çalışmaları da Abdullah Öcalan'ın 12 Eylül darbesi öncesinde Türkiye'den ayrılarak Kobani'ye geçmesiyle baÅŸlamıştı.

KARAYILAN'IN MEMLEKETÄ°

PKK'nın başında bulunan Murat Karayılan da Kobani bölgesi sınırında bulunan ve Rojava ile aynı kültürü yaÅŸayan Konak köyünden.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.