Sosyal Medya

Güncel

Economist: Tezkerenin hedefi IŞİD mi yoksa Kürtler mi?

İngiliz Economist dergisi bu haftaki sayısında, Kürtlerin yoğun yaşadığı Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelerin Türkiye'de hükümet ve PKK arasındaki 'çözüm sürecine nasıl bir etkisi olacağı' sorusunu irdeliyor.



Ankara ve Kandil menÅŸeli yazıda, KCK Yürütme Konseyi EÅŸbaÅŸkanı Cemil Bayık'ın, 'hükümetin çözüm sürecine iliÅŸkin Eylül sonuna kadar adım atmaması üzerine ateÅŸkesi bitirebilecekleri' yönündeki ifadelerine yer veriliyor ve hükümetin de 1 Ekim'de Abdullah Öcalan'ya yürütülen barış görüÅŸmelerinin takibi için bir yönerge öne sürdüÄŸü hatırlatılıyor.

Economist, 'PKK'nın uzun soluklu talebinin karşılandığını ve ateÅŸkesin 18 aydır devam ettiÄŸini' belirtip "Ama ne kadar sürecek?" diye soruyor.

'IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarının devam ettiÄŸi bir dönemde bu sorunun giderek daha öncelikli bir mesele haline geldiÄŸine' dikkat çeken dergi ÅŸöyle devam ediyor:

"Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad, diÄŸer bölgelerdeki muhalif gruplarla mücadelesine yoÄŸunlaÅŸabilmek için Suriyeli Kürtleri PYD'ye devretti."

"PYD ve silahlı kanadı YPG'nin, PKK'ya yakın bağları var."

"Bayık, Türkiye'nin Ä°slam Devleti (IŞİD) savaÅŸçılarına destek olduÄŸunu çünkü Türkiye'nin, Suriyeli Kürtlerin 'kanatlanan' özerkliklerini 'ezmek' istediÄŸini söylüyor. Türkiye bu iddiaları reddediyor."

 

 

 

 

"(…) Türkiye, sınırında baÅŸka bir Kürt varlığının oluÅŸmasından büyük bir tedirginlik duyuyor. Bir de bunun üstüne, Türkiye'nin artık en büyük bölgesel müttefiki ve ticaret ortağı olan Irak Kürdistanı'nın aksine, Kürtçe'de Rojava olarak bilinen Suriye'deki Kürt bölgesi, Türkiye'nin en büyük düÅŸmanı PKK'nın hâkimiyetinde."

Dergi, bölgede öngörülemeyen bu durumun AKP hükümetini Öcalan'la barış görüÅŸmelerine kaldığı yerden devam etmeye ittiÄŸini belirtiyor ve akademisyen Arzu Yılmaz'ın ÅŸu sözlerine yer veriyor: "Rojava'nın kaderi ve Türkiye'deki barış süreci birbirinden ayrılamaz." Yılmaz, Türkiye'nin planının, ateÅŸkesin gelecek yaz yapılacak genel seçimlere kadar devam etmesini saÄŸlamak olduÄŸuna ve bunu Kürtlere yönelik ufak adımlar atarak yaptığına dikkat çekiyor.

'Kürtçe eÄŸitim baÅŸlamadı'

Haberde, 'devlet okullarında seçmeli Kürtçe dersleri verilmesinin de bunlara dâhil olduÄŸu fakat uygulamanın baÅŸlamadığı' da belirtiliyor.

 

 

 

 

Dergiye konuÅŸan HDP milletvekili Altan Tan, "Son üç yıldır çocuklarım Kürtçe sınıflarına yazılmaya çalışıyor fakat bize öÄŸretmen olmadığını, yeterli talep olmadığını söylüyorlar" diyor.

Kürtlerin, Kürtçe eÄŸitim veren okul açma giriÅŸiminde bulundukları fakat polisin bu okulları geçen ay mühürlediÄŸi, bunun üzerine kendilerini, 'PKK'nın genç kanadı' olarak tanıtan bir grubun 30'dan fazla devlet okulunu ateÅŸe verdiÄŸi, bu durumun Kürtler dâhil sıradan vatandaÅŸların tepkisini çektiÄŸi de Economist'in yazısında yer verdiÄŸi geliÅŸmelerden.

Dergi ÅŸöyle devam ediyor:

 

 

 

 

"PKK, Türkiye'de ilerleme kaydedilmediÄŸinden yakınsa da, AK Parti ile pazarlığın büyük bir bölümü Suriyeli Kürtler etrafında dönüyor. Türkiye PYD'ye Esad'la açıkça ilan edilmemiÅŸ olan ateÅŸkesi sonlandırması ve Esad'ı devirmek isteyen muhaliflere katılması için baskı yapıyor."

"Aynı zamanda da, PYD'ye rakip Suriyeli Kürt gruplarla 'iktidar paylaşımına' gitmesi söyleniyor. Dahası, Türkiye PYD'nin PKK ile baÄŸlarını koparmasını istiyor ve hatta belki de, mültecilerin barınması, muhaliflerin eÄŸitilmesi ve donatılması için planlanan 'güvenli bölgenin' parçası olabilecek Kobani'deki kontrolünü de devretmesini istiyor."

Türiye'nin 'uzlaÅŸtırıcı' adımlar attığına da dikkat çekilen yazıda, Kobani'deki ÅŸiddetten kaçan on binlerce Kürt mülteciye kapıların açıldığı, yaralı YPG savaÅŸçılarının ilk defa Türk hastanelerinde tedavi görmesine izin verildiÄŸi de aktarılıyor.

Economist ayrıca, 'Türkiye'nin Batı'daki dostlarının PKK ile barış görüÅŸmeleri, AK Parti'nin büyük baÅŸarısı olarak gördüÄŸünü' de ifade ediyor.

Dergiye konuÅŸan Nuray Mert, hükümetin 'PKK'nın silahsızlanması' gibi taleplerle yüklendiÄŸi ve iÅŸbirliÄŸine fazla karşılık vermediÄŸi Öcalan'ın itibarını çökertme riski doÄŸurduÄŸuna, bu durumun da Öcalan'ın PKK üzerindeki kontrolünün zayıflamasına neden olabileceÄŸine' dikkat çekiyor.

 

 

 

 

 

Economist ayrıca, AK Parti'den üst düzey bir yetkilinin "Türkiye'nin aynı anda hem Ä°slam Devleti (IŞİD) hem de PKK ile savaÅŸmasının 'kâbus bir sonuç' olacağı' yönündeki sözlerini aktarıyor.

Dergi, Yeni Åžafak gazetesinin 'Süleymah Åžah türbesini koruyan Türk askerlerinin IŞİD tarafından çevrelendiÄŸi' yönündeki haberini, uzmanların 'Türkiye önce cihatçılara karşı önleyici bir savaÅŸ yürüteceÄŸi' ÅŸeklinde yorumladığını yazıyor ve yazıyı ÅŸöyle noktalıyor:

"Her halükarda, Türkiye kendi adamlarının güvenliÄŸini Suriye'ye müdahale etmek için bir mazeret olarak kullanabilir."

"Ama hala bir soru var: Ana hedefi Ä°slam Devleti mi (IŞİD) yoksa Kürtler mi olacak?"

bbc

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.