Sosyal Medya

Güncel

TSK ateş gücünü sergiledi

Kara Kuvvetleri Komutanlığının Ateş Serbest - 2014 faaliyeti gerçekleştirildi.



Kara Kuvvetleri Komutanlığının ateÅŸ gücünün gösterildiÄŸi AteÅŸ Serbest - 2014 faaliyeti gerçekleÅŸtirildi. Komutanlığın envanterine yeni giren Atak Taarruz Helikopteri, Milli Piyade TüfeÄŸi (MPT-76), Fırtına Obüsü gibi milli imkanlarla üretilen silahların da kullandığı faaliyeti Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları da izledi.

AteÅŸ Serbest - 2014 faaliyetinin "seçkin gözlemci günü" Polatlı’daki General Nahit ÅženoÄŸul Atış ve Tatbikat Alanı'nda yapıldı. Faaliyete, Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent BostanoÄŸlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, ordu komutanları, sınıf okullarında eÄŸitim gören kursiyer subay ve astsubaylar ile gaziler katıldı.

Faaliyet, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akar'ın yapılan çalışmanın amacına iliÅŸkin bilgi vermesiyle baÅŸladı. Ardından atış yapacak silahlar tek tek tanıtıldı.

"MUHAREBE ALANININ ASLANLARI"

Faaliyet ilk olarak "Gözcü -1" mini insansız hava aracının keÅŸif uçuÅŸuyla baÅŸladı. Araçtan alınan görüntülerin deÄŸerlendirilmesinin ardından piyadelerin atışlarına geçildi. Piyadelerin atışta kullandığı silahların arasında milli imkanlarla üretilen ilk milli piyade tüfeÄŸi MPT- 76 da yer aldı. Piyadelerin tam isabet atışları, komutanlardan alkış aldı. Daha sonra zırhlı muharebe araçlarının atışlarına geçildi. Bunları roketatar ve bombaatarlar izledi. Sonrasında hava savunma silahları ve tanksavarların ateÅŸleri gerçekleÅŸtirildi.

Bu atışları "muharebe alanının aslanları" olarak nitelendirilen tankların atışları takip etti. Atış alanındaki hedefler Leopard 2 A4 tanklarınca yapılan haraketli ve durarak atışlarla imha edildi.

Tankların ardından top atışlarına geçildi. Bu sırada Skorsky helikopterince taşınan iki top atış alanına getirildi. Bu atışların sonrasında Kara Havacılık Okulu unsurlarının imkan ve kabiliyetleri gösterildi.

"CÄ°RÄ°T" KULLANILDI

Kara Kuvvetleri Komutanlığına baÄŸlı helikopterler atış alanına gelerek hedefleri vurdu. Kobra ve Süper Kobra taarruz helikopterleriyle yapılan atışlarda tam isabet elde edildi.

Süper Kobra helikopteri, Türk mühendislerince üretilen "Cirit" adı verilen füzelerle hedeflere atış gerçekleÅŸtirdi. Roketsan tarafından tasarlanan Cirit Lazer Güdümlü Füze, hafif zırhlı, zırhsız sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili, sınıfının en uzun menzilli füzesi olarak dikkat çekiyor.

ATAK HEDEFLERÄ° VURDU

Faaliyette, milli imkanlarla üretilen Atak Taarruz Helikopteri de görev aldı. Top ve roket atışları gerçekleÅŸtiren Atak, belirlenen hedefleri imha etti. Helikopterler, komutanların bulunduÄŸu alanda gerçekleÅŸtirdikleri "selamlama" uçuÅŸunun ardından bölgeden ayrıldı.

Daha sonra havan ve çok namlulu roketatar atışlarına geçildi. Çok namlulu roketatarlardan çıkan 48 roketle hedefler sırasıyla vuruldu.

FIRTINA OBÜSÜ

Türkiye-Suriye sınırında aldığı görevlerle dikkat çeken Fırtına Obüsü ise tatbikatta kullanılan bir diÄŸer milli üretim silah oldu. Fırtına bataryalarından yapılan atışlarla hedefler imha edildi.

Otomatik atış kontrol ve mermi doldurma sistemlerine sahip T-155 Fırtına Obüsü, farklı namlu açılarından art arda yaptığı üç atışı hedefe aynı anda ulaÅŸtırabilmesi özelliÄŸiyle dikkat çekiyor. Bu özellik Fırtına Obüsü’ne üç obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilme imkanı saÄŸlıyor. Fırtına'nın ardından diÄŸer obüs bataryaları hedeflere atışlar gerçekleÅŸtirdi.

Atışların ardından konuÅŸan Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Necdet Özel, baÅŸarılı atışlarından dolayı birlikleri tebrik etti.

Çekilen toplu fotoÄŸrafın ardından AteÅŸ Serbest - 2014 faaliyeti sona erdi.

ATEÅž SERBEST - 2014'ÜN AMACI

Kara Kuvvetleri Komutanlığına baÄŸlı 15 birliÄŸin katıldığı faaliyetle sınıf okullarında kurs gören tüm subay ve astsubay kursiyerlere, sınıf okulları baÅŸlangıcında Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki silah ve sistemlerini tanıtmak, bunların ateÅŸ gücü ve hedefteki etkisini göstermek amaçlandı.

Ayrıca farklı sınıflara ait kursiyerlerin diÄŸer sınıflara ait silahları tanımalarını saÄŸlamak da hedeflendi. Faaliyetle kursiyerlere muhtelif silahların mevzileri, mürettebat ve atış usulleriyle meslek hayatı boyunca icra edecekleri eÄŸitim, tatbikat, atış ve muharebe yönetim planlamalarında silahları yeteneklerine göre kullanmaları konusunda bilgi verildi.

Üç gün süren AteÅŸ Serbest - 2014 faaliyetini toplamda kara ve hava kuvvetleriyle Jandarma Genel Komutanlığı sınıf okullarında temel kurs gören bin 750 kursiyer subay ve astsubay ile Kara Kuvvetleri Komutanlığından 350 subay ve astsubay da izledi.

Faaliyet kapsamında silahların tanıtılması için sergi alanı da kuruldu. Faaliyete katılanların yanı sıra envanterde yer alan silahların sergilendiÄŸi alanda insansız hava aracından, keskin niÅŸancı tüfeÄŸine, Atak taarruz helikopterinden çok namlulu roketatara kadar 48 silah ve sistem yer aldı.

TRT HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.