Sosyal Medya

Ä°slam

Ä°stanbul'da Ä°slam Ãœniversitesi kuruluyor

İstanbul’daki 29 Mayıs Üniversitesi, Uluslararası İslam Üniversitesi dönüştürülmesi planlanıyor.



Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez, Ä°stanbul’daki 29 Mayıs Üniversitesi’nin Uluslararası Ä°slam Üniversitesi’ne dönüÅŸtürülmesi için, Diyanet Vakfı’nın YÖK’e müracaatta bulunduÄŸunu söyledi.

Dünyadaki önemli Ä°slam üniversitelerinin Müslümanların yaÅŸadığı sorunların üstesinden gelecek bilgiyi üretemediÄŸini belirten Görmez“Uluslararası Ä°slam Üniversitesi’nin bütün Ä°slam dünyası ve insanlık için önemli olacağını düÅŸünüyorum” dedi.

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, dünyada Ä°slam âlimi yetiÅŸtiren en önemli okul olan Mısır’daki El Ezher Üniversitesi ile 4 ülkedeki benzer okullara örnek ve destek olmak için Ä°stanbul’daki 29 Mayıs’ı, Uluslararası Ä°slam Üniversitesi’ne dönüÅŸtürmek istediklerini açıkladı.

Görmez, Mekke’deki Hac Ä°dare Merkezi’nde düzenlediÄŸi basın toplantısında özetle ÅŸunları söyledi:

29 MAYIS DÖNÜÅžECEK

“Bugün yaÅŸanan en büyük sorun Müslümanlar birbirlerine üzüntü taşıyor, Müslümanlar birbirlerine ıstırap taşıyor, Müslümanlar birbirlerine ÅŸiddet taşıyor. Halbuki bayramlar birbirlerine sevinç taşımak için vardır. Ä°kinci en önemli husus, yüreklerin en ağır yükü olan küskünlükleri ortadan kaldırmaktır. Gerek ülkemizde gerek alemi Ä°slam’da bir takım tutkulardan dolayı Müslümanlar birbirine karşı acımasız olabiliyor. Türkiye de bu soruna ‘barışçı çözüm’ amacıyla, ‘Uluslararası Ä°slam Üniversitesi’ projesini hayata geçirecek. Ä°stanbul’daki 29 Mayıs Üniversitesi’nin Ä°slam Üniversitesi’ne dönüÅŸtürülmesi için, Diyanet Vakfı olarak YÖK’e müracaatta bulunduk. Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan’da Ä°lahiyat Fakültesi, Frankfurt Goethe Üniversitesi’ndeki Ä°slam AraÅŸtırmaları Merkezi, Strasbourg’taki Ä°slam Ä°lahiyat Fakültesi, Sofya’daki Yüksek Ä°slam Enstitüsü’nü bu merkeze baÄŸlamayı düÅŸünüyoruz.

3 YILDIR ÜZERÄ°NDEYÄ°M

El Ezher dışında dünyadaki en büyük Ä°slam alimleri, Körfez ülkelerindeki bütün hocaların yetiÅŸtiÄŸi ve 80 bin öÄŸrencisi olan Medine Ä°slam Üniversitesi ile Pakistan’daki Ä°slamabat Ä°slam Üniversitesi, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu’nun da hocalık yaptığı Malezya Ä°slam Üniversitesi ve bunların Åžii versiyonu olan ve Türkiye’den 500 öÄŸrencisi bulunan Ä°ran’ın Kum kentindeki Camia-tul Mustafa Üniversitesi’nden çıkmıştır. 3 senedir üzerinde durduÄŸum en büyük husus, buraların müfredatı dikkate alındığında, bugün Müslümanların yaÅŸadığı sorunların üstesinden gelecek bilgi üretilemiyor. Buralardan çıkan alimler, sorunları çözmek yerine pek çok yerde sorun oluyor. Onun için, Ä°stanbul’da, 

Uluslararası Ä°slam Üniversitesi kurarak, Ä°ngilizce, Arapça, Türkçe ve Farsça dillerinde, buralara alternatif deÄŸil, buralara da destek vermek üzere bir misyonla kurulmasının, bütün Ä°slam dünyası ve insanlık için önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Bu, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı kadar önemli bir proje.

 (Hürriyet)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.