Sosyal Medya

Sağlık

Sağlıkta devletin kasasına 3 milyar

Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, 2013'te vatandaşın cebinden 3 milyar 211 milyon lira, "katkı payı ve reçete parası" olarak Hazinenin kasasına girdi.



Türk SaÄŸlık-Sen'in araÅŸtırmasına göre, 2013'te vatandaşın cebinden 3 milyar 211 milyon lira, "katkı payıve reçete parası" olarak Hazinenin kasasına girdi

Sendika, ilaçta 1 Ekim'de baÅŸlayacak taban fiyat uygulaması öncesinde, vatandaşın saÄŸlıkta ödediÄŸi katkı payları ile ilgili araÅŸtırma gerçekleÅŸtirdi.

AraÅŸtırmaya göre,  2013'te muayene başına 5 lira katılım payının alındığı devlet ve üniversite hastanelerinde, geçen yıl 330 milyon 2 bin muayene yapıldı.

Muayene başına 12 lira katılım payının alındığı özel hastanelerde ise 2013'te 91 milyon 386 bin muayene gerçekleÅŸti.

Bu ÅŸekilde toplam 421 milyon 388 bin muayene yapıldı.

AraÅŸtırmada, "Tüm muayenelerin yaklaşık yüzde 20'sinin katılım payı alınmaması gereken durumlar" olduÄŸu, yaklaşık 2 milyar 197 milyon liranın vatandaşın cebinden Hazineye katılım payı olarak gittiÄŸi vurgulandı.

Vatandaşın saÄŸlıkta ödediÄŸi bir diÄŸer ücretin de 3 liralık reçete parası olduÄŸu, geçen yıl 338 milyon 21 bin reçete yazıldığı belirtildi. Böylelikle reçete parası olarak vatandaşın devlete bir yılda 1 milyar 14 milyon lira  ödediÄŸi kaydedildi.

AraÅŸtırmada 2013 yılında toplamda vatandaşın cebinden 3 milyar 211 milyon liranın katkı payı ve reçete parası olarak Hazinenin kasasına girdiÄŸi bildirildi.

''Cepten çıkan para sürekli artıyor''

Türk SaÄŸlık-Sen Genel BaÅŸkanı Önder Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saÄŸlıkta vatandaşın ödediÄŸi katkı paylarının sistematik biçimde arttığını söyledi.

Kahveci, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

''SaÄŸlıkta muayene katkı payı, reçete parası olarak baÅŸlayan ekstra ücretler sistematik ÅŸekilde artmaya devam ediyor. Önce bazı tedaviler kapsam dışı bırakıldı. Ekstra ücretler geldi. Daha sonra özel hastanelerin vatandaÅŸtan alacağı fark yüzde30’lardan 200’e çıktı. Sonra üniversitelerde de bu oran arttırıldı. Åžimdi de SGK, taban fiyat uygulamasına baÅŸlayarak vatandaşın ilaca daha fazla para ödemesini getiriyor. Yani saÄŸlıkta sistematik bir ÅŸekilde vatandaşın cebinden çıkan para günden güne artıyor.''

Sosyal devletin gereÄŸi olan ve vatandaÅŸların yararlanmak için prim ödedikleri bir saÄŸlık sisteminde, sürekli olarak vatandaÅŸtan ekstra ücretler alınmasının yanlış olduÄŸunu vurgulayan Kahveci, bu türden bir saÄŸlık finansmanının yeniden gözden geçirilmesi gerektiÄŸini kaydetti. Kahveci, ''VatandaÅŸ bu ekstra ücretlerden kurtarılmalıdır'' dedi.

AA HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.