Sosyal Medya

Güncel

Obama'dan flaş açıklama: Türkiye kritik ortak

ABD Başkanı Barack Obama, "IŞİD'e karşı mücadelede Türkiye kritik bir ortak olabilir ve Türklerle yakın çalışacağız" dedi.



ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın Özel Asistanı ve Beyaz Saray OrtadoÄŸu, Kuzey Afrika ve Körfez Bölgesi Koordinatörü Philip Gordon, IŞİD'e karşı mücadelede sadece askeri deÄŸil, ideolojik boyut, yabancı savaÅŸçılar, IŞİD'in petrol satışlarının engellenmesi gibi konularda da ortaklara ihtiyaçlara olduÄŸunu belirterek, "Türkiye, tüm bu konularda da kritik bir ortak olabilir ve diÄŸerleriyle olduÄŸu gibi onlarla (Türklerle) da yakından çalışacağız" dedi.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) adlı düÅŸünce kuruluÅŸunda düzenlenen OrtadoÄŸu konulu konferansta konuÅŸan Gordon, soru üzerine Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelede kritik derecede önemli bir rol oynayacağını kaydederek, ÅŸu anda zaten Türkiye'nin 100 binlerce Suriyeli mülteciyi ağırladığına ve en başından beri Suriye konusuna yakın ilgi gösterdiÄŸine dikkati çekti.

Türkiye'nin kilit bir NATO ortağı ve ABD'nin yıllardır birlikte çalıştığı bir ülke olduÄŸuna deÄŸinen Gordon, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bence Türkiye de bizim gibi hem Suriye'de siyasi deÄŸiÅŸime olan ihtiyacı -ki bunu son birkaç yıldır destekliyorlar ve bunun için baskı yapıyorlar- hem de IŞİD'in oluÅŸturduÄŸu tehdidi anlıyor. Türklerle çok yakın görüÅŸmelerimiz oldu. BaÅŸkan Obama, geçen hafta CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ı aradı. BaÅŸkan Yardımcısı Biden, New York'ta kendisiyle (CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan) ile görüÅŸtü. Bu sorunlarda 'ortak çıkarlara sahip olduÄŸumuzu' söylemek yerinde olur. Dolayısıyla Türkiye'yi yakın bir ortak olarak bulacağımızı düÅŸünüyorum. Yabancı savaÅŸçılar konusunda, aradaki sınır ve yabancı savaÅŸçıların Türkiye üzerinden geçiÅŸ riskini gözönünde bulundurduÄŸunuzda elbette Türkiye'ye ihtiyacımız var. Yani bu, iÅŸbirliÄŸimizin kritik bir parçası. Petrol satışları, IŞİD'in petrol satma imkanından mahrum edilmesi alanında da öyle.

Herkes koalisyonun askeri parçasına ilgi göstermek istiyor, bu anlaşılabilir çünkü çok önemli ancak daha önce de vurguladığım gibi, ideolojik boyut olsun, yabancı savaÅŸçılar, petrol satışları olsun tüm bu diÄŸer boyutlarda da ortaklara ihtiyacımız var. Türkiye, tüm bu konularda da kritik bir ortak olabilir ve diÄŸerleriyle olduÄŸu gibi onlarla da yakından çalışacağız."

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.