Sosyal Medya

Dünya

3 bin 72 göçmenin

Uluslararası Göç Örgütü, Akdeniz'de 2014'te 3 bin 72 göçmenin yaşamını yitirdiğini, bu rakamın, son 25 yılda kaydedilmiş en yüksek kayıp sayısı olduğunu açıkladı.



Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Göç AraÅŸtırma Bölümü BaÅŸkanı Frank Laczko, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, "Ölümcül Yolculuk: Göç Sırasına Hayatını Kaybedenlerin Takibi" baÅŸlıklı raporun içeriÄŸine iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

Yasa dışı göçmenler için Avrupa'ya giden yolun en tehlikeli yolculuk olduÄŸunu ifade eden Laczko, 2000'den beri Avrupa'ya ulaÅŸmaya çalışan 22 bin göçmenin Akdeniz'de hayatını kaybettiÄŸini söyledi.

Göç sırasında insanların hayatını kaybetmesinin, uzun süredir devam eden sorun olduÄŸunu ifade eden Laczko, "Dünyada, 2000 yılından beri 40 bin göçmen hayatını kaybetti" dedi.

Bu yıl içerisinde Akdeniz'de hayatını kaybeden göçmen sayısının büyük bir artış gösterdiÄŸini ifade eden Laczko, artışın nedeni olarak insanların daha güvenli yerlere gitmeleri yönündeki baskı olduÄŸunu kaydetti.

Son 25 yılın en büyük göçmen kaybı

Bu yıl ÅŸimdiye kadar Akdeniz'de yaÅŸamını yitiren göçmen sayısının 3 bin 72 olduÄŸunu dile getiren Laczko, bu rakamın son 25 yılın en yüksek rakamı olduÄŸu belirterek "2014'te Akdeniz'de hayatını kaybeden göçmen sayısı, 1988'den beri bir yıl içinde yaÅŸanan en yüksek rakam ve hala eylül ayındayız ve yıl daha bitmedi" dedi.

Akdeniz Bölgesi'ndeki ülkelerde yaÅŸanan sorunlar nedeniyle sayının artış gösterdiÄŸini kaydeden Laczko, "DiÄŸer bölgelerde düÅŸüÅŸ yaÅŸanmasına raÄŸmen Akdeniz'de hayatını kaybeden mülteci sayısında hala artış sürüyor" ifadelerini kullandı.

Laczko, Akdeniz Bölgesi dışındaki bölgelerde bu yıl yaklaşık bin göçmenin hayatını kaybettiÄŸi ve dünya genelinde ise 2014 yılında 4 bin 77 göçmenin yaÅŸamını yitirdiÄŸini söyledi.

Ölen göçmenlerin çoÄŸu Suriyeli, Filistinli ve Mısırlı

Laczko, basın toplantısı sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014'te Akdeniz'de hayatını kaybeden mültecilerin, hangi ülkelerin vatandaşı olduÄŸunu saptamakta zorluk çektiklerini ifade etti.

Laczko, 2014 yılında Akdeniz'de hayatını kaybeden 3 bin 72 mültecinin yüzde 30'unun OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinden kaçan çoÄŸunluÄŸu Suriyeli, Filistinli ve Mısırlı insanlar olduÄŸunu söyledi.

IOM, Ä°srail'in Gazze'ye düzenlediÄŸi askeri operasyonu sonrasında Akdeniz'i geçmeye çalışan Filistinli mülteci sayısının arttırdığını ve terör örgütü IŞİD'in saldırıları sonrasında ise Suriyeli mülteci sayısının arttığını bildirdi.

AA HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.