Sosyal Medya

Dünya

Sadr: IŞİD'le mücadelede ABD varsa biz yokuz

Mukteda El Sadr, ABD müdahalesi durumunda IŞİD'le savaştan çekileceklerini söyledi



Irak'taki etkin isimlerden Mukteda es-Sadr, güçlerini tekrar Irak'a gönderme konusunda "Kara Saray" olarak nitelendirdiÄŸi ABD yönetimini uyardı.

Sadr tarafından yapılan yazılı açıklamada, Beyaz Saray, Kara Saray ÅŸeklinde tanımlayarak "Kara Saray Irak'a saldırılarını yineleme kararı aldı" denildi. ABD'nin uyarıldığı açıklamada, "EÄŸer dönerseniz biz de döneriz. Allah muttakileri muzaffer kılacaktır" ifadesine yer verildi.

"ZALÄ°ME YARDIM ETMEK HARAMDIR" 

Irak hükümetine "nerede olursa olsun iÅŸgalciye yardım etmeme" çaÄŸrısında bulunulan açıklamada, "Irak'ın herhangi bir bölgesine ABD müdahalesi durumunda mücahitlerin IŞİD'le savaÅŸtan çekilmesi gerek. Çünkü zalime karşı da olsa zalime yardım etmek haramdır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, halkın gösteriler düzenleyerek ya da farklı eylemlerde bulunarak "iÅŸgalciye" karşı gerçek tepkisini ortaya koymasının temenni edildiÄŸi kaydedildi.

Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (Ä°Ä°T), Arap BirliÄŸi, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ve uluslararası insan hakları kuruluÅŸlarına ABD güçlerinin Irak'a girmesine engel olma çaÄŸrısının yapıldığı açıklamada, söz konusu durumun aşırı grupların ülkede yayılmasının baÅŸlangıcı olacağı belirtildi.

 Irak’taki Hizbullah Tugayları adlı Åžii örgüt ise dün yaptığı açıklamada, ABD'yi "ÅŸer ve yıkımın odağı" olarak  nitelendirmiÅŸ ve "ABD'nin müdahalesi durumunda IŞİD'e karşı verdikleri mücadeleden çekilme" tehdidinde bulunmuÅŸtu.

Sadr hareketi 1999’da Irak'taki Saddam Hüseyin rejimi tarafından öldürülen Ayetullah Muhammed Sadık el-Sadr’ın öÄŸretilerini takip ediyor. Ayetullah el-Sadr’ın oÄŸlu Mukteda es-Sadr’ın liderliÄŸini yaptığı harekete baÄŸlı Mehdi Ordusu, 2003-2011 yılları arasında Irak'ta ABD güçlerine karşı savaÅŸmıştı.. 

 Sadr Hareketi BaÄŸdat'ın Sadr bölgesi, Necef ve Basra kentlerinde etkinlik yürütüyor. 2006'ya kadar ABD ve Ä°ngiltere güçleriyle çatışan harekete baÄŸlı Mehdi Ordusu, 2009'a kadar Maliki güçleriyle de çarpıştı. 2009'da silah bıraktığı açıklanan örgüt, Sistani'nin IŞİD'e karşı verdiÄŸi son "cihad fetvası" ile birlikte tekrar silahlanacağını duyurarak "Barış Tugayları" adı altında tekrar sahneye çıktı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.