Sosyal Medya

Dünya

Terörün finansmanına yakın takip

Maliye Bakanlığı, Irak ve Suriye'de artan terör olayları üzerine harekete geçti. Buna göre bakanlık, bankalar ve finans kurumlarına 'terör parasını' nasıl tespit edeceklerini anlatacak. Şüpheli işlem bildirimlerine göre kuruluşlara not da verilecek.



Maliye Bakanlığı, son 3 yıldır banka ve banka dışı finans kuruluÅŸları ile yaptığı çalıştayların 4'üncüsüne hazırlanıyor. Bu yıl özellikle Türkiye'nin çevresindeki ülkelerde yaÅŸanan karışıklık nedeniyle terörün finansmanı riskini minimize etmek için daha sıkı önlemlerin ele alınacağı çalıştayda, elektronik ÅŸüpheli bildirim konusunda yapılan planlama bankalara ve banka dışı finans kuruluÅŸlarına anlatılacak. Bankaların çalışmalarının bir yıllık sürecinin deÄŸerlendirileceÄŸi ve bankaların ÅŸüpheli iÅŸlemleri bildirme konusunda Maliye'den not da alacakları belirtiliyor. Maliye Bakanlığı, Ekim-Kasım aylarında ÅŸüpheli iÅŸlem bildirimlerinin sonuçlarını deÄŸerlendirecek.

100 LÄ°RA DAHÄ° ÖNEMLÄ°

Maliye yetkilileri, çevre ülkelerdeki karışıklığın terör örgütlerinin finansman kaynaklarının aktarılmasını kolaylaÅŸtırabileceÄŸine iÅŸaret ediyor. Yetkililer, ÅŸüpheli iÅŸlemlerde hem aklama, hem terörün finansmanı olabileceÄŸi için terörün finansmanına iliÅŸkin bir iÅŸlemde tutarın öneminin olmadığını belirtiyor. Ä°ÅŸlemin teröre finansman kaynaklı olmasının daha hassas olduÄŸuna dikkat çeken yetkililer, 'Ne kadarlık miktara ÅŸüpheli iÅŸlem olarak bakılıyor' ÅŸeklinde soruya ise, 'Åžüpheli iÅŸlemleri parasal deÄŸeri ile ölçmüyoruz. Åžüpheli iÅŸlemlerde hem aklama var hem terörün finansmanı var. Aklamada parasal büyüklük önemli ama terörün finansmanında büyüklük önemli deÄŸil. Bazen yaygın olması önemli. Önemli olan iÅŸlem ve iÅŸlemin niteliÄŸi. Terörün finansmanında bir adama 100 TL gitmesi bizim için önemli. Onun terörle ilgili olduÄŸunu düÅŸünmek lazım. Tutarın büyük olması ÅŸüpheyi güçlendirse de tek başına bir ölçü olmaz' cevabını verdi.

ÅžÜPHELÄ° Ä°ÅžLEM BÄ°LDÄ°RÄ°MÄ° ARTTI

Özellikle elektronik ÅŸüpheli iÅŸlem bildiriminin yeni uygulamaya girmesinden dolayı onun planlamasını yaptıklarını belirten yetkililer, bankaların elektronik iÅŸlem bildirimlerini vermeye baÅŸlamalarından bu yana iÅŸlem bildirim sayısının da arttığına dikkat çekiyor. Bankaların ÅŸüpheli iÅŸlem kalitesinin artırılması için 'Hangi iÅŸlemler ÅŸüphelidir, hangileri deÄŸildir' ÅŸeklinde bilgilendirme yaptıklarını ve bu konuda bankalarla bir netlik saÄŸlandığını dile getiren yetkililer, bankaların iÅŸlemleri Maliye'ye bildirme sayısını da bir derecelendirmeye tabi tuttuklarını belirttiler. Yetkililer, 'Bankaların ÅŸüpheli iÅŸlemleri bildirmede hangisi daha iyi ya da nispeten daha kötü ÅŸeklinde bir karne veriyoruz. Hangisi daha iyi hangisi nispeten daha kötü ÅŸeklinde, karne veriyoruz resmen derecelendiriyoruz' deÄŸerlendirmesi yaptı.

BANKALAR AYRIÅžTIRILIYOR

Bankaları bu derecelendirmede büyüklüklerine göre ayrıştırdıklarını, katılım bankalarını kendi aralarında, diÄŸer bankaları da kendi aralarında deÄŸerlendirdiklerini belirten yetkililer, 'Normal bankaları da büyüklükleri, yaygınlıkları, ÅŸubeleri kendi aralarında, küçükleri kendi aralarında deÄŸerlendiriyoruz. En iyilere teÅŸekkür ediyoruz, belge veriyoruz. Ä°yi olmayanları da uyarıyoruz, önlem almalarını istiyoruz' tespiti yapıyor.

MASAK uyardı etkisi görüldü

Yapılan uyarıların sonucunu da gördüklerini dile getiren yetkililer, 'Bu kapsamda uyarı alan bir banka ertesi yıl durumunu düzeltti. Böylece homojenlik olmuÅŸ oluyor. Bankaların kalitesi yükseliyor. MASAK birimimizin de bunu zaten yasal olarak yapması gerekiyor' diyor. Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek de MASAK'ın, ÅŸüpheli iÅŸlem bildirimlerinin kalitesini ve sayısını artırmak için sektörlerle Ä°stanbul'da bir araya geleceÄŸine iÅŸaret ederek, 'Bankalar baÅŸta olmak üzere finans kuruluÅŸları, kargo ÅŸirketleri, döviz büroları, spor kulüpleri, ÅŸans oyunu oynatıcıları ve antikacılar gibi belirli sektörlerin temsilcileriyle görüÅŸmeler yapılacak. Bu sayede mali istihbaratın toplanmasında ve ÅŸüpheli iÅŸlem bildirimlerinde etkinlik saÄŸlanacak' açıklaması yapmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.