Sosyal Medya

Güncel

Kraliçe'den referandum açıklaması

Referanduma 4 gün kala İngiltere Kraliçesi'nin sessizliğini bozduğu iddia edildi



Ä°ngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in Ä°skoçya’daki bağımsızlık referandumuna dört gün kala sessizliÄŸini bozduÄŸu iddia edildi.

Ä°ngiliz medya kuruluÅŸu Sky News’in haberine göre Ä°skoçya’da bulunan 2. Elizabeth’in kilise ziyareti çıkışında yakınındaki birine, “Umuyorum ki halk geleceÄŸi konusunda çok dikkatli düÅŸünecektir” dedi.

Ä°skoçya'nın bağımsızlığına karşı çıkanların Kraliçe'den kendilerine destek olmasını istedikleri halde kendisinin taraf olmamayı seçtiÄŸi haberleri, Ä°ngiliz medyasında daha önce sıklıkla yer almıştı.

Siyasi konularda genelde görüÅŸ belirtmeyen Kraliçe 2. Elizabeth, bu yıl Ä°ngiliz parlamentosunun yeni yasama yılının açılışında, Ä°ngiliz hükümetinin, Ä°skoç parlamentosuna yeni finansal yetkiler vereceÄŸini ve "Ä°skoçya'nın BirleÅŸik Krallık'ın parçası olarak kalmasını saÄŸlayacağını" belirtmiÅŸti.

Referandum yaklaÅŸtıkça yapılan anketlerde bağımsızlık yanlılarına desteÄŸin arttığının ortaya çıkması, Ä°ngiliz hükümetini ve monarÅŸisini endiÅŸelendirmeye devam ediyor. Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron'ın, Kraliçe'yi referandum hakkındaki geliÅŸmelerle ilgili sıklıkla bilgilendirdiÄŸi de basına yansıyor.

Bağımsızlık kampanyasının lideri Ä°skoçya Bölgesel Yönetimi BaÅŸbakanı Alex Salmond bu sabah katıldığı bir televizyon programında, Ä°skoçya’nın bağımsız olması durumunda Kraliçe Elizabeth ile olan baÄŸlarının devam edeceÄŸinin altını çizerek, “Ä°skoçya’daki insanların büyük çoÄŸunluÄŸu Kraliçe’nin bağımsız Ä°skoçya’nın başında kalmasını istiyor” ifadesini kullanmıştı.

Ä°skoçya’nın bağımsızlık referandumuna günler kala anket ÅŸirketleri kamuoyu yoklamaları yayınlanmaya devam ediyor. ICM ÅŸirketin anketine göre, bağımsızlığı destekleyenlerin oranı yüzde 54’ü gösterirken, bağımsızlığa karşı çıkanların oranı yüzde 46’da kaldı.

Sunday Times gazetesi için anket hazırlayan Panelbase’in anketine göre ise referandumda 'hayır' oyu vereceklerin oranı yüzde 50,6, 'evet' oyu vereceklerin oranı ise yüzde 49,4 oranında bulunuyor. Survation ÅŸirketinin anketinde de bağımsızlığa 'hayır" diyeceklerin oranı yaklaşık yüzde 54 iken, 'evet' diyenlerin oranı yüzde 46 olarak belirtiliyor. Opinium ÅŸirketini hazırladığı ankette, Ä°skoçya’daki seçmenlerin yüzde 53’ü bağımsızlığa karşı, yüzde 47’si bağımsızlık yanlısı görünüyor.

Åžirketlerin anketlerinin neredeyse tamamında yüzde 9 ile 11 arasında kararsız seçmenin olması dikkati çekiyor.

18 Eylül'de Ä°skoç halkına, " Ä°skoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Bağımsızlığa 'evet' sonucunu çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardındanÄ°skoçya 24 Mart 2016'da BirleÅŸik Krallık'tan resmen ayrılacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.