Sosyal Medya

Dünya

David Cameron: Bunlar Müslüman değil canavar

İngiltere Başbakanı David Cameron, terör örgütü IŞİD ile ilgili "İslam barış dinidir. Bunlar Müslüman değil canavar" dedi.



Cameron, yaklaşık iki saat süren "acil kabine toplantısının" ardından yaptığı açıklamada, IŞİD militanları için "Bunlar Irak ve Suriye'de binlerce Müslümanı, Hristiyanı, azınlıkları öldürüyor, katlediyor. Bunu Ä°slam adın yaptıklarını söylüyorlar. Bu saçmalık. Ä°slam barış dinidir. Bunlar Müslüman deÄŸil. Bunlar canavar" diye konuÅŸtu.

BaÅŸbakan Cameron, IŞİD'in sadece OrtadoÄŸu'da deÄŸil, baÅŸka ülkelere de zarar verme isteÄŸini açıkça ifade ettiÄŸini vurgulayarak, "Åžunu bilmemiz gerekiyor; IŞİD adında fanatik bir yapı. Sadece Ä°ngiliz vatandaşı rehineyi öldürmediler, baÅŸka Avrupa ülkelerine de saldırmayı planladılar ve planlamaya devam ediyorlar" dedi.

Ä°ngiltere'nin "barışçıl" olduÄŸunu ifade eden Cameron, bir "cepheleÅŸme arayışı" içerisinde olmadıklarını söyledi. Cameron, "Başımızı önümüze eÄŸerek kendimizi güvene almak gibi seçeneÄŸimiz yok. Bu problem son aylarda olduÄŸu gibi sadece bizim için deÄŸil, Avrupa ve bütün dünya için giderek kötüleÅŸiyor" ifadelerini kullandı.

IŞİD sorunu ile mücadele etmek zorunda olduklarını belirten Cameron, IŞİD'in adım adım püskürtüleceÄŸini, dağıtılacağını ve son olarak da yok edileceÄŸini belirtti.

Ä°ngiltere'nin IŞİD'in yok edilmesi planını "sakin ve ölçülü" ama "çelik kadar katı" bir ÅŸekilde sürdüreceÄŸini belirten Cameron, "Bunu tek başımıza deÄŸil, müttefiklerimizle birlikte yakın bir ÅŸekilde çalışarak yapacağız. Sadece ABD ve Avrupa ile deÄŸil, bölge ile birlikte" dedi.

IŞİD'e karşı "kapsamlı ve devamlı bir terörle mücadele stratejisi" uygulanacağını ifade eden Cameron, Irak hükümeti ile toplumun bütün kesimlerini kapsayacak bir hükümetin kurulması ve terör tehdidi ile mücadelenin etkin bir ÅŸekilde yürütülmesi için birlikte çalışacağının söyledi.

Cameron, IŞİD'e karşı savaÅŸan Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimini desteklemeye devam edeceklerini ifade ederek, "BirleÅŸmiÅŸ Milletler'le IŞİD yenilmesi için olabilecek en geniÅŸ desteÄŸi harekete geçirmesi için çalışacağız" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ABD'nin IŞİD'e karşı yürüttüÄŸü askeri mücadeleyi de desteklediklerini, Ä°ngiliz tornado uçaklarını ve gözlem araçlarının bilgi toplama ve lojistik konularından destek verdiÄŸini belirterek, bu desteÄŸin Ä°ngiliz birliklerinin yeniden bölgeye girmesi anlamına gelmediÄŸini, sadece ortak bir tehdidin ortadan kaldırılması için birlikte mücadelenin sürdürüleceÄŸi anlamına geldiÄŸini kaydetti. Cameron, "Strateji yoÄŸunlaÅŸtıkça, ülkemizi güvende tutmak ve bu tehdidin üstesinden gelmek için ne adım atılması gerekiyorsa atmaya hazırız" dedi.

Bölgede insanı yardım yapmayı sürdüreceklerinin altını çizen Cameron, IŞİD ile Ä°ngiltere'de de mücadele edeceklerini belirterek, olası saldırıları planlayanları "ele geçireceklerini" söyledi.

Sabah saatlerinde Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığı, IŞİD tarafından Ä°ngiliz rehine David Haines'in başının kesilerek öldürülmesine dair görüntülerin gerçek olduÄŸunu açıklamıştı.

IŞİD'in bu ay ABD'li gazeteci Steven Sotloff'u, geçen ay ise yine ABD'li gazeteci James Foley'i aynı ÅŸekilde öldürdüÄŸü ortaya çıkmıştı. Haines'in öldürülmesine ait videoda IŞİD'in elindeki bir baÅŸka Ä°ngiliz rehinenin görüntülerinin olduÄŸu iddia ediliyor.

Ä°ki çocuk babası 44 yaşındaki Haines, 2013'ün mart ayında Suriye'de kaçırılmıştı. Haines, Fransız bir yardım kuruluÅŸu için çalışıyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.