Sosyal Medya

Dünya

Norveç Hollanda'ya mahkûm 'ihraç edecek'

Norveç hükümeti, hapishanelerdeki mahkûm yoğunluğunu azaltmak ve gerekli tadilat işlerini yapabilmek için mahkûmların bir kısmını Hollanda'daki hapishanelere göndermeyi planlıyor.



Ä°ki ülke arasında yapılan görüÅŸmeler sonucunda 300 kadar mahkûmun nakledilmesi düÅŸünülüyor. Bu mahkûmlarla Hollandalı gardiyanlar ilgilenirken, hapishanenin yöneticisi Norveçli olacak.

Ülkedeki hapsetme oranları oldukça düÅŸük olsa da, ÅŸu anda 1300 kiÅŸi cezasını çekmek üzere hapiste yer boÅŸalması için sıra bekliyor.

Öte yandan, ülkede hapishanelerin tadilattan ve yenilemeden geçmesi gerekiyor ve bu iÅŸlemler sırasında bazı cezaevlerinin geçici olarak kapanması söz konusu olabilir.

Hollanda'da ise 2008'den bu yana mahpus sayısı düÅŸüÅŸ eÄŸiliminde.

Önümüzdeki yıldan itibaren yapılacak olan nakillerde, güvenlik tehdidi yaratan mahpuslar yer almayacak. Herhangi bir Norveçli mahpusun ise Hollanda toprağından çıkarılması söz konusu olmayacak.

Ancak iki ülke arasındaki anlaÅŸma henüz tamamlanmış deÄŸil. Mahpusların Norveç'te yaÅŸayan yakınlarının ne sıklıkta ziyaret gerçekleÅŸtirebilecekleri gibi bazı ayrıntıların karara baÄŸlanması gerekiyor.

Hollanda hali hazırda ülkenin güneyindeki bir hapishanede Belçika'dan nakledilen mahpusları tutuyor. Ä°ki ülke arasındaki anlaÅŸma 2009'da imzalandı.

5 milyon nüfusa sahip Norveç'te hapse girme oranı 100 bin kiÅŸide 72. Bu rakam ABD'deki oranının onda biri. Ülkede yeniden suç iÅŸleme oranı ise yüzde 20 ile dünyadaki en düÅŸüklerden biri.

Norveç, ÅŸiddet eÄŸilimi olmayan mahpusları çalışabildikleri, dolaÅŸabildikleri, yaratıcılıklarını kullanmalarına izin veren ve rehabilitasyona odaklanabildikleri açık hapishanelerde tutuyor.

KAYNAK: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2014/09/140909_norvec_hapishane_nakil.shtml?ocid=socialflow_facebook

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.