Sosyal Medya

Güncel

Rusya ABD'yi Suriye'de hava harekatına karşı uyardı

Rusya ABD'nin Suriye toprağında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'e karşı düzenleyeceği olası bir hava harekatının uluslararası hukukun "büyük bir ihlali" olacağını söyledi.



Rusya dışiÅŸleri bakanlığından bir sözcü BirleÅŸmiÅŸ Milletler desteÄŸi olmadan yapılacak böylesi bir harekatın "bir saldırganlık eylemi" olacağını belirtti.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, kendisine Ä°slam Devleti adını veren IŞİD örgütüne karşı açıkladığı eylem planında, Suriye'de de hava harekatı düzenleyebileceklerini söylemiÅŸti.

Rusya'nın cevabı ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry'nin Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Katar, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Umman ve Bahreyn'den meslektaÅŸları ile IŞİD'e karşı koalisyon görüÅŸmeleri yaptığı sırada geldi.

Askeri sözcü Aleksandr LukaÅŸeviç "ABD baÅŸkanı, meÅŸru hükümetin izni olmadan Suriye'deki IŞİD pozisyonlarına karşı saldırı olasılığından açıkça bahsetti" dedi. "BM Güvenlik Konseyi'nin kararı olmadan atılacak böyle bir adım bir saldırganlık eylemi olacaktır, uluslararası hukukun büyük bir ihlali olacaktır." diye konuÅŸtu.

Rusya ayrıca ABD'nin Suriye topraklarında saldırıya geçmeden önce Suriye yönetimi ile koordinasyon içinde olması gerektiÄŸi yönündeki uyarısını da tekrarladı.

Geçen ay Rusya ABD'ye IŞİD'le mücadelede yardım etme teklifinde bulunmuÅŸtu.

Irak ve Suriye'de büyük alanları iÅŸgal eden IŞİD halifelik ilan etmiÅŸ, kendilerine karşı ABD saldırıları baÅŸladıktan sonra iki Amerikalı gazetecinin başını keserek öldürmüÅŸ ve bunu saldırılara misilleme olarak yaptıklarını duyurmuÅŸtu.

"Hedef net"

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, ülkesinin Irak Åžam Ä°slam Devleti'ne (IŞİD) karşı kapsamlı bir askeri operasyon düzenleyeceÄŸini açıklamış, "Hedefimiz net. IŞİD'i geriletecek ve sonunda yok edeceÄŸiz" demiÅŸti.

Beyaz Saray'dan ulusa seslenen ve ülkesinin örgüte yönelik stratejisini açıklayan Obama, konuÅŸmasında, Suriye'de de örgüte yönelik hava saldırıları düzenlenmesine yeÅŸil ışık yakmıştı.

Obama, "IŞİD'e karşı Irak'ın yanı sıra Suriye'de de harekete geçilmesinde tereddüt etmeyeceÄŸim" demiÅŸti.

ABD Kongresi'nin IŞİD'e karşı savaÅŸ için kendisine yetki vermesinden memnun olacağını belirten Obama, Kongre'nin onayı olmaksızın da örgüte karşı harekete geçme yetkisi olduÄŸunun altını çizmiÅŸti.

Obama ayrıca ABD'nin Irak'a 475 asker göndereceÄŸini de açıklamıştı. Gönderilecek askerler, Irak ordusuna danışmanlık yapacak.

Buna karşın, Amerikan askerlerinin Irak'ta muharip misyon üstlenmesi beklenmiyor.

IŞİD iki ülkede hızla ilerledi

Özellikle son bir yılda Suriye ve Irak'ta hızla ilerleyen IŞİD, bu iki ülkenin önemli bir bölümünü kontrol altında tutuyor.

IŞİD'in Suriye'nin Rakka kentini merkez alarak, yönettiÄŸi topraklar için temsili bir hükümet kurduÄŸu biliniyor.

Örgüt zalimliÄŸi ile de nam salmış durumda. IŞİD militanları düÅŸman askerlerin ve bazı Batılı gazetecileri baÅŸlarına keserek öldürmüÅŸler ve cinayetlerinin görüntülerini yayımlamışlardı.

Amerikan ordusu geçen aydan bu yana Irak'ta IŞİD'e karşı 150'den fazla hava saldırısı düzenlemiÅŸ ve Irak ordusu ile IŞİD'e karşı savaÅŸan Kürt PeÅŸmergelere silah yardımına baÅŸlamıştı.

Suriye'de ise durum daha karışık. ABD üç buçuk yıldır rejime karşı savaÅŸan isyancıları destekliyor.

Washington yönetimi geçen yıl kimyasal silah kullandığı gerekçesi ile Åžam yönetimine karşı hava saldırıları düzenlemenin eÅŸiÄŸine gelmiÅŸti.

Ancak ABD BaÅŸkanı Barack Obama askeri operasyon için koalisyon oluÅŸturamaması, Kongre'nin muhalefeti ve Åžam'ın kimyasal silahlarını imhayı kabul etmesinin ardından hava saldırılarından vazgeçmiÅŸti.

 
KAYNAK: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2014/09/140911_rusya_abd_isid_uyari.shtml

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.